Instagram #1

Zwangerschap

Zwangerschapsdiabetes

13 augustus 2015
Zwangerschapsdiabetes - Bringinghappiness.nl

Toen ik vorige week een stukje publiceerde over de combinatietest en de spannende weken die volgden op de uitslag heb ik best even getwijfeld. Sommige dingen hou ik graag privé, maar aan de andere kant zijn dit ook dingen waar je tijdens een zwangerschap tegenaan kunt lopen. Hoe dan ook.. toen ik het stukje publiceerde was ik inmiddels al tegen een ander zwangerschapsgerelateerd dingetje aangelopen, namelijk zwangerschapsdiabetes. Ja hoor, prima, doet dat er ook nog maar bij 😉 I can handle it.

Een week of twee geleden is er bij mij dus zwangerschapsdiabetes geconstateerd na het doen van een glucose tolerantie test (OGTT). Ze kijken dan eerst naar je suikerwaarde in je bloed wanneer je nuchter bent. Vervolgens krijg je een glucosedrankje te drinken en moet je twee uur wachten. Daarna testen ze je bloed nogmaals. Helaas bleek dat deze waarde veel te hoog was. Niet tof en behoorlijk vroeg in de zwangerschap.

Er volgden een heleboel telefoontjes en uitnodigingen, want ik mocht maar liefst 4 keer in het ziekenhuis verschijnen en aldaar kennis maken met een diëtiste, internist, diabetesverpleegkunde en last but zeker not least de gynaecoloog. Het kost wat tijd, want er er zijn in Breda twee locaties van het ziekenhuis en dus mocht ik op één dag naar twee afspraken op twee verschillende locaties. Prima, geen probleem, doen we even.

Bringinghappiness.nlIk ben dus inmiddels op een dieet gezet en ik moet bloed prikken. Het is belangrijk dat ik op de inname van koolhydraten let en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat behoorlijk wennen vind. Ik ben ook echt nog aan het zoeken naar wat ik dan moet eten om toch ook gewoon verzadigd te zijn. De eerste week had ik namelijk vooral heel erg veel honger. Een zwangere die last heeft van haar hormonen, misselijkheid én honger.. oei oei ik heb het te doen met de mensen om mij heen.

Bringinghappiness.nlDe eerste week moest ik het dieet volgen en in de ochtend nuchter en na elke hoofdmaaltijd prikken. Deze waardes bespreek je dan met de diabetesverpleegkundige. Hopelijk kan ik ze onder controle houden, zodat ik geen insuline hoef te gaan spuiten. Het is dus allemaal even afwachten en kijken hoe het met de waardes in mijn bloed gaat de komende maanden.

 • Marjolein
  13 augustus 2015 at 06:51

  Jeetje wat een heftig nieuws zeg en wat je zegt.. zo vroeg in de zwangerschap. Hopelijk kun je snel je balans een beetje er in vinden, sterkte 🙁

 • Saskia_Sazul
  13 augustus 2015 at 07:07

  Oh, wat leef ik met je mee!! Bij mij werd ook zwangerschapssuiker vastgesteld bij de 2de. Ik kon het gelukkig onder controle houden met het dieet. Alleen heb ik 2 maanden honger gehad! Waardoor mijn obsessie met chocolade groteske vormen aannam! En toen mocht ik wat meer eten maar had ik de eerstvolgende keer dat ik moest prikken een verhoogde waarde. En kon ik hetzelfde lijstje als jij afwerken. En dat allemaal een maand voor de uitgerekende datum. Ik wens je toe dat je snel een verzadigd gevoel krijgt!! Sterkte!

 • Anne
  13 augustus 2015 at 07:47

  Jee, wat ontzettend rot! En dat inderdaad al zo vroeg in de zwangerschap. Kan me voorstellen dat de combi hongerig + zwanger zoals je omschrijft ook absoluut niet leuk is. Sterkte!

 • Lieke
  13 augustus 2015 at 07:47

  Hoi Lonneke,

  Ik ben inmiddels al een jaar bij een diëtiste en mag ook maar weinig koolhydraten. (Diabetes komt veel voor in onze familie en gezin ) ik wil je best wat mailen wat ik meestal eet en waardoor je toch lekker vol zit. Gezond vol. …dat wel 😉

  Sterkte ermee, het zit je niet mee

  • Lonneke
   17 augustus 2015 at 12:09

   @Lieke: Dat zou heel tof zijn! Dan kan ik weer wat ideeën op doen 🙂

 • Andrea
  13 augustus 2015 at 08:10

  Hoi Lonneke,

  Wat ontzettend vervelend dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Ik heb het zelf ook gehad. In eerste instantie lukte het mij met een dieet, later moest ik toch spuiten. Ik herken het hongergevoel. Wat ik destijds ontdekt heb zijn de crackers van Atkins (te koop bij de AH en de Tuinen). Ze zijn koolhydraatarm en vullen enorm doordat ze voornamelijk uit vezels bestaan (dus er wel goed bij drinken). Helaas zijn ze wel duur. Op fruit reageerde ik helaas erg slecht. Als ontbijt nam ik ook wel eens Griekse yoghurt met zaden en noten. Ik hoop dat je snel je draai gevonden hebt en dat je niet meer zoveel honger hebt. En ik hoop ook dat je desondanks wel kunt genieten van je zwangerschap!

  Succes en sterkte!

  • Lonneke
   14 augustus 2015 at 12:18

   @Andrea: Dank je wel voor de tip, daar ga ik zeker eens naar kijken. Ik moet mijn draai nog even vinden. Zelf reageer ik niet zo goed op brood. Het is in ieder geval een groot experiment momenteel.
   Het genieten is momenteel even weg, maar hopelijk vind ik snel mijn draai, zodat ik ook kan genieten van het feit dat er een kleintje onderweg is!

   • Andrea
    14 augustus 2015 at 12:41

    Ook ik reageerde sterk op brood. Vandaar dat ik bij die crackers uitkwam (heb ook speltbrood en koolhydraatarm brood geprobeerd maar dat ging ook niet goed). Ik snap dat je je draai moet vinden, het is ook veel proberen wat gaat goed en wat niet. Voor mijn gevoel was er ook weinig hulp qua voeding. De diëtist zei gewoon dat ik twee boterhammen kon eten, nou dat kon helemaal niet. Met deze reactie wil ik niet mijn eigen verhaal kwijt, maar je wel een hart onder de riem steken omdat ik weet in welke situatie je nu zit en hoe balen het is als je zo op je voeding moet letten. Ik ben trouwens maar acht kilo aangekomen en die waren na de bevalling meteen weg, dat was het positieve.

 • Miranda
  13 augustus 2015 at 08:17

  Jeetje, het zit allemaal niet mee, ik wens je veel sterkte de komende tijd !

 • Margot
  13 augustus 2015 at 08:18

  Wat lastig! Hopelijk heb je het snel onder controle!

 • Willemieke
  13 augustus 2015 at 08:49

  Ah wat ontzettend vervelend! Heel veel succes gewenst!

 • Chantal
  13 augustus 2015 at 09:44

  Ik wens je snel een mooie balans toe zodat je volop kunt genieten van je zwanger zijn

 • Frauke
  13 augustus 2015 at 09:49

  Pfoe, wat een domper zeg! Zwangerschapsdiabetes lijkt me nu niet bepaald een pretje, al helemaal niet als je ook al last hebt van misselijkheid e.d. Het lijkt me ook heel moeilijk om je eetgewoonten plots hélemaal om te gooien en verzadigd te zijn terwijl je niet veel koolhydraten mag eten. Ik heb met je te doen! Hopelijk vind je snel een balans in je maaltijden waardoor je een insuline moet spuiten. Sterkte en succces Lonneke! X

  • Lonneke
   14 augustus 2015 at 12:20

   @Frauke: Ach ik probeer het maar zonnig te bekijken.. ik zit nu al in de dieetmodus dus dan kan ik straks gelijk door haha. Nee hoor, ik maak nu al boodschappenlijstjes voor dingen die ik na de bevalling wil gaan eten.. lees: gebakjes!

 • Olga
  13 augustus 2015 at 09:57

  Sterkte, ik hoop dat je door dit naar buiten te brengen nog wat tips van anderen op kunt doen. X

 • Anita | mindjoy
  13 augustus 2015 at 10:04

  Wat ontzettend vervelend zeg! Hopelijk kan je het onder controle krijgen zonder dat je moet gaan spuiten.

 • Puck
  13 augustus 2015 at 10:36

  Oh heftig zeg. Je zwangerschap gaat niet bepaald van een leiden dakje. Hopelijk blijven je suikers binnen de perken en hoef je niet ook nog insuline te gaan spuiten. Gelukkig heeft een zwangerschap altijd een duidelijk eindpunt en kan je je daarop richten. Dan is het daarna weer helemaal in orde en kan je gaan genieten van je gezin en heb je je eigen lichaam weer helemaal voor jou alleen.
  Sommigen van ons hebben nu eenmaal geen 2-persoons-lijf zeg ik altijd maar… Ik heb ook zo’n lijf.

 • Renske
  13 augustus 2015 at 12:05

  Jeetje, wat heftig en vervelend! Hopelijk vind je een goede balans in dit alles.

 • VanDieDingenDus.nl
  13 augustus 2015 at 12:37

  Wat een vervelend nieuws zeg, veel sterkte en hopen dat je een beetje balans kan vinden!

 • zwartraafje
  13 augustus 2015 at 14:45

  Hopelijk merk je snel verschil met deze aanpassingen. Ik ben al ongeveer 25 jaar diabetes-patiënt. Zelf werk ik ook met een Accu-check meter, maar die van jouw ken ik nog niet.

  • Lonneke
   14 augustus 2015 at 10:19

   @Zwartraafje: Geen idee of er veel verschillen zijn. Ik heb deze gekregen en me er verder ook niet in verdiept. 25 jaar al, dat is een hele poos. Ik heb (hopelijk) het geluk dat het na mijn zwnagerschap direct weer over is. Dus in die zin mag ik totaal niet klagen..

   • zwartraafje
    15 augustus 2015 at 21:57

    Er zijn vooral veel verschillen tussen nu en 25 jaar geleden. 😉 Van een dagelijkse injectie met een spuitje én eten op erg strikte tijdstippen, naar meer vrijheid maar 4 injecties/dag met een pen, naar een insuline-pomp. Die laatste overstap heb ik lang uitgesteld omdat ik er tegen op zag. Maar eigenlijk is het voor mij (vermits ik naast Diabetes nog een aantal andere aandoeningen heb) ideaal om snel te kunnen ingrijpen wanneer mijn suikerwaarden ontregelen.

 • Sas
  13 augustus 2015 at 15:52

  och wat ontzettend naar zeg! Sterkte ermee en hopelijk kan je je balans snel vinden

 • Annemieke
  13 augustus 2015 at 17:47

  Oh wat balen!
  Zo niet leuk al die verplichtingen en restricties en zorgen. 😔
  Heel veel sterkte

 • Suuz
  13 augustus 2015 at 18:08

  Ooooh no 🙁 wat een domper zeg! jeetje… heel veel sterkte meis!!!!! ik denk aan je!

  • Lonneke
   14 augustus 2015 at 10:17

   @Suuz: Lief! Dank je wel!

 • Rensina Steursma
  13 augustus 2015 at 18:53

  Oh wat vervelend zeg!
  Heel veel sterkte.

 • nenacecilia
  13 augustus 2015 at 19:43

  Oh, wat vervelend! 🙁
  Hopelijk komt het niet tot het spuiten van insuline!

  Veel sterkte, kus!

 • Stella
  13 augustus 2015 at 20:07

  Hè gatver, wat een pech. Zwak uitgedrukt. Zwanger zijn lijkt me al best een heel gedoe, en dan ook nog dat geprik en een heel dieet erbij?! Dikke vette pech gewoon.. Ik hoop oprecht dat het snel beter zal gaan. Kan dat? Kan het ook weer wegtrekken zoiets? Of ben je nu voor de rest van de zwangerschap gebonden aan naaldjes enzo? ): Veel sterkte. En misschien kun je de blogjes van Lauriëtte (www.tijgertjerawr.com) lezen? Zij heeft sinds april diabetes type 1. Ik weet niet of dat hetzelfde is, maar zij legt alles wel heel fijn uit en misschien haal je daar iets uit. Liefs!

  • Lonneke
   14 augustus 2015 at 10:17

   @Stella: Ja die heb ik al gelezen. Ineens wel een stuk herkenbaarder, maar zwangerschapsdiabetes is ook wel weer anders. Mijn waardes mogen bijvoorbeeld lang niet zo hoog zijn als bij ‘gewone’ diabetes. Ze moeten een stuk lager zijn.

 • Jorien
  14 augustus 2015 at 00:02

  Ah dat is balen zeg! Een vriendinnetje van mij had het ook. Ik hoop voor je dat je er snel je weg in vindt. <3

 • Madam Elisa
  14 augustus 2015 at 06:47

  Behoorlijk pittig allemaal, ik heb het bij iemand anders dichtbij mee gemaakt. Zij had het er best zwaar mee met het feit dat ze het had…

  Succes! Hopelijk vind je gouw jouw eigen weg hierin.

 • Marcella
  14 augustus 2015 at 09:30

  Heftig hoor. En schrikken, toch naar nieuws ook! Hopelijk kan je de waarden goed onder controle houden. Take care lady! X

 • Danielle
  14 augustus 2015 at 12:05

  He bah wat naar! Ik hoop dat het lukt om je waardes laag te houden. <3

 • Bianca
  14 augustus 2015 at 12:48

  Nou, dat kon er ook nog wel bij… Balen zeg! Die blije, onbezorgde zwangerschap is nu wel echt voorbij denk ik..? Hopelijk ben je snel van je hongergevoel af, dat is wel echt een slechte combinatie zeg!

 • Tamara
  14 augustus 2015 at 13:34

  Ooh wat ontzetten vervelend! Hopelijk vind je snel je draai en toch eten wat smaakt en vult. Hopelijk hoef je geen insuline te gaan prikken

 • Linda
  14 augustus 2015 at 15:07

  Ohhh jeetje dat is een tegenvaller! Heel veel succes ermee, hopelijk hoef je niet aan de insuline!

 • Lilian
  14 augustus 2015 at 21:39

  Oh wat vervelend! Een vriendin van me had het ook, maar die kon er best goed mee omgaan. En toch wel een geruststelling dat het na de geboorte meteen weer over is.

  Succes met het vinden van een nieuw voedingspatroon!

 • annouska
  14 augustus 2015 at 22:04

  Ow jeetje dit komt wel als een klap aan denk ik. Nou weet ik dat het tijdelijk kan zijn en als je goed voor jezelf zorgt en aan alle regeltjes houdt het uiteindelijk best te doen is, maar toch gun je dit niemand! Dikke knuffel

 • Marlies
  14 augustus 2015 at 22:16

  Ik heb het vorig jaar ook gehad en vond het de eerste weken vreselijk maar met noten, optimel vla en yoghurt, verschillende salades, dadels met spek uit de oven ed kon ik me goed redden en heb ik uiteindelijk heerlijk gegeten! Ik hield me wel streng aan mijn eettijden waardoor een tussendoortje ook goed ging! Een klein zakje chips ging bijv ook goed s’avonds! En geen toetje gelijk na het eten maar bijv 2 uurtjes later optimel vla met een beetje pure hagelslag dan kom je de avond goed door! Een schep meer groenten en een groter stuk mager vlees of kip kan ook geen kwaad! en het voordeel vond ik dat ik mijn zwangerschapskilo’s zo kwijt was omdat ik gewend was gezonder te eten!

 • Marieke
  15 augustus 2015 at 17:25

  Jemig, wat vervelend zeg! Lijkt me ook heel lastig om uit te zoeken waarvan je dan wel echt verzadigd raakt. Hopelijk raak je er snel een beetje aan gewend! Sterkte!

 • Mariet
  15 augustus 2015 at 22:04

  Oh bah wat naar. Hopelijk vind je gauw je draai en kun je ook genieten van je zwangerschap…! Als je eenmaal weet wat je kunt eten en waar je vol van raakt dan komt het vast goed!

 • Tess
  17 augustus 2015 at 17:22

  Oh wat lastig zeg, net in je zwangerschap kan je niks anders dan aan eten denken.
  Ik hoop dat je er snel je draai in vindt en dat het allemaal snel losloopt.

 • Hoe gaat het eigenlijk? - Bringing Happiness
  31 mei 2017 at 15:02

  […] slapeloze nachten en me aan het verwonderen over het feit dat het zo’n klein meisje is. Zwangerschapsdiabetes of niet, ze is stukken kleiner dan ik had verwacht en zelfs maatje 44 zit nog ruim en alle mutsjes […]

Stay weird