Instagram #1

Zwangerschap

Zwangerschapsdiabetes: Na de bevalling

13 mei 2016
Zwangerschapsdiabetes - Bringinghappiness.nl

Ik realiseer me ineens dat ik jullie tijdens mijn zwangerschap redelijk op de hoogte heb gehouden over mijn zwangerschapsdiabetes, maar niet meer over de afloop/bevalling. Misschien zitten jullie daar ook hel-e-maal niet op te wachten, maar ik deel het toch ๐Ÿ˜‰

de bevalling

Vanwege mijn zwangerschapsdiabetes werd ik ingeleid. Dit betekende in de praktijk dat ik de avond ervoor een halve dosis langwerkende insuline moest spuiten en overdag moest stoppen met de snelwerkende insuline. Overdag werden mijn bloedwaarden regelmatig gecontroleerd en hoewel ik sinds lange tijd weer gewoon brood at, waren mijn waarden netjes. Dat gaf mij hele goed hoop dat ik na mijn bevalling er geen diabetes aan over zou houden.

De reden dat je bij zwangerschapsdiabetes eerder ingeleid kan worden is dat ze bang zijn dat je kindje te groot wordt. Omdat ik al zoveel insuline moest spuiten werd ik bij 38 weken al ingeleid. Groot was dan ook de verbazing toen ik beviel van een meisje van maar 2750 gram. De verloskundige, kraamverpleegkundige en wij waren stomverbaasd. De kleding die we bij hadden in maat 50 was zelfs veel te groot. Ze had een beetje moeite om zich warm te houden dus ze waren zelfs aan het overwegen om haar nog even in de couveuse te leggen. Dit hoefde gelukkig uiteindelijk niet, want ze werd lekker tegen mijn huid aangelegd en daardoor werd ze goed warm.

Na de bevalling

Net na de bevalling waren de suikers van mijn dochter heel erg laag, maar na haar eerste voeding ging dat gelukkig beter. We moesten nog 24 uur in het ziekenhuis blijven. Niet vanwege mij, want mijn waarden waren perfect, maar vanwege de kleine. Dit is standaard procedure. Het kan zijn dat ze te veel suikers via mij had binnengekregen. Na de bevalling krijgt ze dat niet meer binnen en kan ze daar dus last van krijgen. Ze hebben in totaal zes keer bloed bij haar afgenomen in een periode van 24 uur om te kijken of ze haar suikers goed kon regelen. Dit bleek gelukkig zo te zijn. Na twee nachten in het ziekenhuis werd ze door de kinderarts ontslagen en mochten we eindelijk samen naar huis.

Eefje - Bringinghappiness.nl

De nacontrole & de toekomst

Zelf moest ik na zes weken terugkomen bij de internist. Van tevoren moest ik twee dagcurves prikken die gelukkig helemaal in orde waren. Het vervelende is wel dat ik de komende jaren een kans heb om alsnog diabetes te krijgen. Van de internist moet ik dus goed letten op de symptomen die horen bij zowel diabetes type 1 als diabetes type 2.

In de praktijk moet ik de komende jaren bij de huisarts bloed laten prikken om te controleren hoe het er mee staat. Verder moet ik gewicht verliezen en om die reden ben ik dan ook weer begonnen met Weight Watchers. Ik ben zeer gemotiveerd om hier een succes van te maken.

 • Joyce
  13 mei 2016 at 07:18

  Fijn dat je er weer vanaf bent! Vorige keer heb ik geen insuline nodig gehad. Nu is eergisteren ontdekt dat ik weer diabetes heb, met 16 weken ontdekt nu. En ik vrees dat ik nu wel insuline nodig ga hebben, maar dat zal ik volgende week of de weken daarna wel horen.
  Ze vermoeden trouwens dat ik sowieso al diabetes heb, type 1 of type 2, maar dat het nog niet ontdekt was. Ik hoop van niet, zo wel hoop ik dat ik er weer vanaf kan komen door flink af te vallen..

  • Lonneke
   18 mei 2016 at 19:48

   @Joyce: He dat zou balen zijn zeg! Ze kunnen daar ook pas iets over zeggen na de bevalling dus nog even afwachten. Ik hoop zo dat je het niet hebt!

 • gerhilde maakt
  13 mei 2016 at 13:13

  Mijn zus had bij haar eerste zwangerschap ook zwangerschapsdiabetes, maar ze heeft toen een miskraam gekregen. Sindsdien is ze wel erg op haar eten beginnen letten (en erg afgevallen) en nu ze opnieuw zwanger is, moet ze wel blijven controleren, maar het gaat goed. Voorlopig (ze is vijf maanden ver) nog geen zwangerschapsdiabetes. Ik vind je posts dus zeker interessant, want ik kende er eigenlijk niet veel van. Goed dat je er zelf op let, dat is sowieso goed voor je gezondheid. Hopelijk ontwikkel je het niet.

  • Lonneke
   18 mei 2016 at 19:56

   @Gerhilde: Wat vervelend voor je zus en wat fijn dat ze nu opnieuw zwanger is. Hopelijk krijgt ze geen zwangerschapsdiabetes, maar het afvallen zal daar vast aan bijdragen!

 • Anne
  14 mei 2016 at 09:25

  Ach wat naar! Ik denk dat zwangerachapsdiabetes door veel mensen erg onderschat wordt, maar je moet je bloedglucose voor twรฉรฉ binnen de richtlijnen houden, en met een spuit is dat niet zomaar opgelost. Je lichaam doet toch wat het zelf wil, en er zijn zo veel factoren waar je geen invloed op hebt.
  Ik ben vorige week bediagnosticeerd met type 1. Weet nu wat het is… Dat prikken en spuiten. Ik hoop oprecht voor je dat het bij jou niet zo ver zal komen en dat je lekker onbezorgd kan eten!

  • Lonneke
   18 mei 2016 at 20:00

   @Anne: Wat rot voor je zeg! Hoe voel je, je er onder? Of ben je vooral nog aan het wennen aan het idee? Ken je het blog van Lauriรซtte van Tijgertje rawr? Zij heeft ook diabetes type 1 en schrijft daar over.

   Zwangerschapsdiabetes is heel moeilijk onder controle te houden door de hormonen. Dat maakte het zo lastig voor me. Ik reageerde bijvoorbeeld echt extreem op brood en moest daar idioot veel voor spuiten om dat te kunnen eten. Ik heb dus bijna 5 maanden ontbeten met yoghurt, omdat dat goed ging. Maar goed in principe is het allemaal tijdelijk.. in tegenstelling tot jouw diagnose..

   • Anne
    20 mei 2016 at 16:32

    Hoihoi! Ja, natuurlijk even schrikken, maar ik vind, al zeg ik het zelf, dat ik het best goed doe. Het accepteren van de ziekte zelf is me enorm meegevallen. Het lijkt me voor de toekomst wel heel lastig om complicaties te accepteren: daar zou ik veel meer moeite mee hebben. Lauriรซtte ken ik zeker ๐Ÿ™‚

    Phoe, ik zou helemaal genoeg krijgen van de yoghurt! Ik heb dat met friet(/patat). Dan zijn mijn bloedsuikers zelfs de dag erna nog helemaal ontregeld. Ondanks de hypers die ik daaraan overhoudt, kies ik er vaak wel voor om het toch te eten. (maargoed, ik draag ook geen kind in mijn buik). Jij hebt verantwoordelijkheid voor 2 moeten dragen, en ik hoef dat gelukkig (nog) niet.

 • Puck
  15 mei 2016 at 15:03

  Fijn dat we nog even een update krijgen, ik was al benieuwd of je er nu vanaf was. Nu wel dus, maar nog niet helemaal zeker voor altijd. Hopelijk wel! Ik zal voor je duimen.
  En weet dat WW echt goed kan helpen. Ik ben het levende voorbeeld, al ruim een half jaar lifetime member, zonder enige moeite!

  • Lonneke
   18 mei 2016 at 20:02

   @Puck: Wat goed! Ik heb het eerder gedaan en toen ging ik als een tierelier en raakte 27 kilo kwijt. De twee zwangerschappen hebben er wel ingehakt, maar daarvoor was ook al wel aangekomen. Nu wil ik er keihard voor gaan en een blijvend resultaat halen. En op gewicht blijven is nog het lastigste..

 • Annouska
  16 mei 2016 at 03:55

  Wauw dat jullie meisje zo klein was na de geboorte had ik niet verwacht. Wel heel fijn om te lezen dat jullie beide nu geen last hebben van de zwangerschapsdiabetes, ik hoop dat dat zo blijft.

  Succes met afvallen. Ik ben voor mijn vakantie ook begonnen met WW, erg fijn programma om mee af te vallen vind ik.

  • Lonneke
   18 mei 2016 at 20:02

   @Annouska: Oh jij ook! Gaat het goed? Zit je ook op Connect toevallig?

 • Miriam
  16 mei 2016 at 11:00

  Wat fijn dat het nu zo goed gaat! Heel veel succe smet afvallen, je hebt een goede motivatie dus dat gaat vast goed komen ๐Ÿ˜€

 • Annemieke Robert
  17 mei 2016 at 08:43

  Wat heerlijk dat het zo goed gaat met jullie beiden, en wat is het een plaatje om te zien! Zo heerlijk nog met van die kleine donshaartjes op haar wangen ๐Ÿ™‚
  Gaat het goed met de WW?

  • Lonneke
   18 mei 2016 at 20:05

   @Annemieke Robert: Ja hรฉ, hier is zo nog maar een paar weken oud.
   WW gaat goed, maar ik moet er wel weer echt inkomen. Op dagen dat ik thuis ben vind ik het heel makkelijk. Op mijn werk is het wat lastiger, omdat ik van tevoren alles klaar moet maken.

 • Andrea
  17 mei 2016 at 13:00

  Fijn om te horen dat de diabetes weg is. Hopelijk blijft dat zo! Goed dat ze dat het in de gaten gehouden wordt. Ik had ook zwangerschapsdiabetes bij de vorige zwangerschap en hoop dat het mij deze keer bespaard blijft en dat ik ‘gewoon’ mag bevallen. De verloskundige zei mij deze keer al dat de kindjes die met 38 weken worden geboren ivm diabetes vaak juist helemaal niet te groot zijn. Wij hielden rekening met een reus en dat bleek heel erg mee te vallen. Ik wil je veel succes wensen met afvallen en ik ben stiekem benieuwd of je daar ook over gaat bloggen. Ik zit er namelijk zelf ook over te denken om dat straks op te pakken.

  • Lonneke
   18 mei 2016 at 20:07

   @Andrea: Ik hoop ook voor jou dat je het deze keer niet krijgt!! Ik ga voor je duimen. Hoe ver ben je nu?

   Bloggen over afvallen.. ik weet het nog niet eigenlijk. Ik heb daar nog niet over nagedacht.

 • Eva
  23 mei 2016 at 21:29

  Wat fijn om te horen dat het weer beter gaat! Ben heel erg benieuwd hoe WW bevalt, een collega van mij is actief aan het tellen en volgens mij gaat het een stuk makkelijker dan het zou lijken als je de eerste knop om hebt gezet. En die foto, zo lief!!

 • Nicky
  25 mei 2016 at 20:13

  Fijn dat je beebje haar bloedsuiker zelf kan regelen, zonder dat ze problemen mee heeft! ๐Ÿ™‚

 • Marcella
  26 mei 2016 at 22:44

  Fijn, deze update. Ik vroeg me ook al af wat de uitslag na 6 weken voor jou was. En hoe het nu gaat. Goed dat je nog gecheckt wordt, beter dat ze je in de gaten houden!

 • Lauriette
  23 juni 2016 at 18:30

  Goed om te horen dat je er weer vanaf bent en dat het goed gaat, zowel met jou als met de kleine!

 • Anja
  13 september 2017 at 12:27

  Fijn stuk om te lezen, en fijn dat het zo goed gaat ๐Ÿ™‚

Stay weird