Instagram #1

Azië

Vietnam: War Remnants Museum & Dalat

23 april 2010

20 APRIL 2010
Vandaag bezoeken we het War Remnants Museum. Ook Vietnam heeft helaas een verdrietig oorlogsverleden. Het War Remnants Museum laat de verschrikkingen zien gedurende de Vietnam oorlog (voor de Vietnamezen: de Amerikaanse oorlog). Het museum is geopend in 1975 en heette toen nog ‘The House for Displaying War Crimes of American Imperialism and the Puppet Government (of South Vietnam)’.

In het museum zijn veel foto’s te vinden van de verschrikkingen tijdens, maar ook na de oorlog. Een foto die veel indruk op ons maakt is een foto van een Amerikaanse soldaat die de resten van een Vietnamese man vasthoud aan zijn jas. Je ziet nog duidelijk het gezicht van de man, maar van de rest van zijn lichaam is niet veel over. Het schijnt dat voorheen het onderschrift van deze foto was dat de Amerikaan lachend de resten van een Vietnamese man vasthoud. Dat onderschrift is inmiddels veranderd. De Amerikaanse soldaat ziet er dan ook niet uit alsof hij lacht.

Agent Orange
Ook zijn er veel foto’s te vinden van de slachtoffers van ‘Agent Orange’. Agent Orange is de codenaam voor het ontbladeringsmiddel dat de Amerikanen in de Vietnamoorlog veelvuldig gebruikten. Agent Orange veroorzaakt verschillende ziekten, waaronder: chlooracne, ziekte van Hodgkin, verschillende soorten kanker in de luchtwegen, prostaatkanker, disfunctioneren van het perifere zenuwstelsel. Door het gebruik van Agent Orange door de Amerikanen werden er in Vietnam duizenden kinderen met een open rug en andere misvormingen aan de ruggengraat geboren. Ook deze foto’s van verminkte mensen maken veel indruk op ons.

Napalm
Verderop in het museum hangen ook foto’s van mensen die getroffen zijn door napalm. Napalm is een benzine waaraan een mengsel van naftenaat en palmitaat is toegevoegd. Op deze manier blijft het beter kleven als de brandende spetters ergens tegenaan vliegen. Napalm veroorzaakt ernstige brandwonden bij mensen en dieren. De foto waarmee Nick Ut de Pulitzer Prijs mee won is hier ook tentoongesteld. Op de foto zie je Phan Thi Kim Phuc die schreeuwend uit haar dorp wegrend nadat deze met Napalm is gebombardeerd.

Op de tweede verdieping vinden we onder andere foto’s van protesten die wereldwijd gevoerd zijn tegen de Vietnamoorlog.

Buiten het museum staan diverse helikopters, tanks etc. van Amerikaanse oorsprong. Ook zijn buiten de zogenaamde ‘tijgerkooien’ te vinden. Hierin hield Zuid-Vietnam politieke gevangenen vast.

21, 22 & 23 APRIL 2010
Al vroeg lopen we naar het busstation vanwaar onze bus richting Dalat zal vertrekken. De bus blijkt allesbehalve vol te zitten waardoor we allemaal comfortabel kunnen zitten. De rit duurt best lang en aan het einde van de middag komen we aan in een regenachtig Dalat.
Dalat is een bergstadje in Vietnam. Veel toeristen en expats uit Ho Chi Minh City zoeken hier hun verkoeling op vanuit de warme steden. De temperatuur bevalt ons prima, het is er heerlijk koel.

Datala Waterfall
De volgende morgen staan we op tijd klaar voor de rondrit die we vandaag gaan doen. We nemen plaats in een busje vol Vietnamezen en gaan op pad naar de eerste bezienswaardigheid: de Datala waterval. Deze waterval blijkt een groot circus te zijn. Zo kun je er olifant rijden, struijsvogel rijden, boogschieten, blikken gooien en met vele verschillende personages op de foto. Oh ja we hebben ook nog een waterval gezien, die overigens niet het vernoemen waard is.

Prenn Waterfall
Na deze eerste waterval reizen we af naar de tweede waterval. Om deze waterval te kunnen bezichtigen moet je aardig wat trappen afdalen om zo aan de voet van de waterval te komen, maar je kunt ook naar beneden via een soort rodelbaan. Wij kiezen uiteraard voor de rodelbaan. Snel zoeven we naar beneden. Aan het einde van de rodelbaan ligt een prachtige waterval genaamd: Prenn Waterfall.

Truc Lam zen monastery & Bao Dai’s Summer Palace
Na deze waterval zijn we naar een klooster (Truc Lam zen monastery) geweest en hebben we Bao Dai’s Summer Palace bezocht. In dit paleis bracht de laatste koning van Vietnam de zomers door met zijn gezin.

Na de lunch begint het flink te regenen waardoor het middagprogramma in het water valt. Niemand heeft echt behoefte om door de ‘flowergarden’ te lopen of een kijkje te nemen in de ‘Valley of love’. Dus in plaats daarvan worden we gedumpt in een winkeltje waar ze gedroogd fruit en dergelijk verkopen. We mogen proeven en de verkoopsters doen hun best iets aan onze groep te slijten. Helaas voor hen houden wij a) niet van gedroogd fruit en b) niet van opdringerige verkopers.

Na deze noodstop bezoeken we ook nog een museum over borduren. Hier zijn prachtige schilderijen te vinden die geborduurd zijn. Wat een werk moet daar in hebben gezeten!

Aan het einde van de dag worden we afgezet bij de markt van Dalat. Hier is van alles te vinden op het gebied van eten, kleding etc.

De volgende morgen vertrekt de bus uit Dalat weer naar Ho Chi Minh City. Ditmaal geen grote bus, maar een kleintje. Deze bus zit helaas wel helemaal propvol waardoor we geen van allen echt comfortabel zitten. Aan het einde van de middag arriveren we weer in Ho Chi Minh City.

We bezoeken nogmaals de Ben Thanh Market.

 • annie
  12 mei 2010 at 09:42

  Indrukwekkend verhaal over de oorlog en de werkwijze om mensen klein te krijgen.Hopen dat dit niet meer gebeuren kan.Gelukkig zorgde de waterval,circus en de verkoeling voor de nodige ontspanning.Lonneke zat waarschijnlijk achter Tom in de rodelbaan.Ik zou het super eng vinden.

 • Sheila
  12 mei 2010 at 16:21

  Pff.. ik vond het museum heftig! Zijn alle teksten aangepast? Want je hebt gelijk, dat was inderdaad de tekst. En bij elke foto stonden meer van dat soort suggestieve teksten. Heel raar om te lezen, heel beschuldigend en totaal niet objectief. Daar had ik nog de meeste moeite mee.

  • Lonneke
   25 mei 2010 at 13:01

   @Sheila: Ja het is veranderd. Ik had de tekst die eerst bij die soldaat stond bij jou gelezen dus ik lette er speciaal op, maar het is nu een andere tekst. Terecht ook. Ze zijn het museum ook aan het verbouwen trouwens.

Stay weird