Instagram #1

Azië

Vietnam: Mekong Delta

19 april 2010

18 APRIL 2010
We worden vandaag al vroeg opgehaald door onze chauffeur en gids. Met z’n vieren hebben we een eigen busje met airconditioning, wat een luxe! We gaan vandaag naar de Mekong Delta. De Mekong Delta is een gebied in het zuid-westen van Vietnam. De rivier de Mekong mondt hier uit via diverse zijtakken in de Zuid-Chinese Zee. De delta heeft een oppervlakte van ongeveer 39.000 km².

De Mekong ontspringt in het Tanglhagebergte in China. De rivier wordt wel als een van de belangrijkste rivieren in Azië gezien en doorkruist veel landen: China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De Mekong rivier is ook maar liefst 4900 km lang.

Onderweg passeren we verschillende dorpjes die allemaal zo hun eigen kwaliteiten hebben. Zo passeren we een dorpje waar grote cherrycans aan straat staan. Deze blijken gevuld met rijstwijn. Dit wordt hier blijkbaar zo veel verkocht en gedronken dat het per cherrycan verkocht wordt. Het volgend dorpje waar we langs rijden is weer gespecialiseerd in rijst. De rijst wordt bij de boeren opgehaald per boot en wordt dan in het dorpje afgeleverd waar ze het weer verder distribueren of exporteren.

Langs de weg zien we veel afdakjes met daaronder allemaal hangmatjes en een kleine bar. De mensen kunnen hier even lekker uitrusten. Ze hangen lekker in een hangmat en drinken een bakje koffie, zodat ze weer uitgerust verder kunnen scooteren.

Wanneer we bij de Mekong aankomen pakken we onze bagage uit de auto en lopen we richting de pier. Er blijk een prachtige Vietnamese boot op ons te wachten. Op het dek staan vier ligstoelen van Bamboe. De gids wijst naar de stoelen en verteld dat we plaats mogen nemen. Aangezien de boot alleen voor ons bedoelt is gaan we gelijk op pad.

Het blijkt geen snelle boot te zijn, maar dat mag de pret niet drukken. We genieten van de mooie omgeving. Het is bedrijvig op het water, overal varen boten, groot en klein. In de Mekong Delta verbouwen ze veel verschillende producten zoals bijvoorbeeld rijst, maar ook veel soorten fruit. De laatste jaren is gebleken dat er met fruitteelt goed te verdienen is. Boeren kiezen er dus regelmatig voor om niet langer rijst te verbouwen, maar fruit. Overigens is Vietnam nog steeds het op een na grootste exportland voor rijst. Ook is gebleken dat er met het kweken van vis meer te verdienen valt. Met het kweken van vis kan een Vietnamese boer zo’n 3 á 4 keer meer verdienen per jaar dan met rijst.

Snoepjes..
Na een klein uurtje gevaren te hebben stoppen we bij een eilandje. We lopen naar een klein familiebedrijf waar we goed kunnen zien hoe ze diverse snoepjes maken van kokos. Ze malen de kokos fijn en persen hier het vocht uit. Dit koken ze en dan maken ze er snoep van. Alles wordt met de hand gedaan. De kleine snoepjes worden dan ook ijverig ingepakt door een aantal vrouwen. Uiteraard kunnen we de snoepjes hier ook kopen. Aangezien ze best lekker zijn nemen we een paar pakjes mee voor in Nederland. Ook kunnen we zien hoe ze rijstvellen maken.

Na een korte rondleiding op dit terrein klimmen we weer terug op de boot.

Op de boerderij
Na een uurtje komen we aan bij een tweede eiland. We lopen achter de gids aan die ons van alles verteld over de bomen om ons heen. Het fruit kun je hier zo van de bomen plukken: bananen, mango’s, kokosnoten, dragonfruit, ananas, mangosteen, rose-apple, papaya, passievrucht, pomelo, jackfruit, durian en nog veel meer. Als je van fruit houdt is het hier de hemel op aarde!

We bezoeken een boerderij van een Vietnamese familie. We krijgen hier heerlijke thee en mogen allerlei fruitsoorten proberen. We proberen ananas met een mengels van zout en gedroogde chilipepertjes.

Veel woningen hier hebben een woonkamer die voornamelijk voor ceremonieën wordt gebruikt. Deze is vaak mooi ingericht, er is een soort altaartje en er zijn foto’s van voorouders. Zelf leven ze vaak in een andere ruimte. De woning is overigens iets hoger gebouwd dan omliggend gebied, omdat de Mekong tijdens regentijd altijd overstroomd.

Na deze leuke ervaring lopen we verder door het dorpje. Tom wordt achtervolgt door een klein Vietnamees jongetje die hem het hemd van het lijf vraagt. Aan het einde van het dorpje liggen twee smalle roeibootjes voor ons klaar. Zodra we eenmaal zitten glijden de bootjes door de smalle vertakkingen van de Mekong. Het jongetje staat ons op het bruggetje enthousiast uit te zwaaien.

De omgeving waar we doorheen varen is schitterend. Door de kleine bootjes kunnen we door smallere riviertjes varen en dat is prachtig. Langs de kant groeit de waterkokosnoot. Deze plant is erg belangrijk voor de boeren hier. Ten eerste omdat ze de oevers intact houden. Door de wortels kan het zand niet weggeslagen worden door het water. Tevens worden de bladeren gebruikt als dakbedekking.

Aan tafel!
Na een prachtige tocht door de smalle vertakkingen van de mekong komen we weer terug bij onze boot. Voorzichtig (en ons evenwicht bewarend) stappen we uit de kleine bootjes en gaan weer aan boord van de grote boot. Op de boot worden we verrast door een gedekte tafel! We genieten van een heerlijke Vietnamese lunch met loempia’s, soep, vis en rijst.

Loempia’s maken
Na 2,5 uur varen komen we aan bij een homestay waar we de nacht door gaan brengen. Het blijkt een prachtige homestay te zijn met prima kamers. Ze hebben zelfs airconditioning. Onze gids leidt ons rond op het terrein. De eigenaar van de homestay heeft namelijk een groot stuk land dat hij verpacht aan diverse boeren. Op het terrein wordt voornamelijk fruit verbouwd.

Na deze wandeling gaan we zelf loempia’s maken. De ingrediënten zijn allemaal al fijngesneden (varkensvlees, wortel, peper, zout, suiker, knoflook, bosui, ei en een soort witte wortel) en we moeten het alleen nog mengen. Vervolgens rollen we alles in de loempiavellen en frituren we ze.

Buiten genieten we van onze eigengemaakte loempia’s, maar we krijgen nog veel meer lekkers! Als eerste krijgen we Elephant Ear Fish. Deze is gebakken en de stukjes vis rollen we samen met komkommer en ananas in rijstvellen. Deze dip je in peper, zout en limoensap en geloof me.. dan heb je een heerlijke maaltijd!

19 APRIL 2010
Om half 6 zitten we al aan het ontbijt. We vertrekken namelijk al vroeg om een markt op het water te bezoeken. Ditmaal stappen we op een iets kleinere boot. De markt bestaat uit grote boten op het water. Boeren verkopen hier hun waar en winkeliers kunnen het hier weer kopen. Een soort groothandel dus.

We varen eigenlijk de hele ochtend door. De bestuurder van de boot presteert het om keihard met het dak tegen een brug aan te varen. Hij dacht vast dat het wel ging passen..

Ogen op de boot?
Onderweg valt het ons op dat veel boten op de voorkant ogen geschilderd hebben. Dit schijnen ze te doen, omdat de boot het gevaar wel moet kunnen ‘zien’.

Na een ochtend varen stappen we gelukkig weer in de auto, de boot zat niet echt comfortabel. We gaan weer terug naar Ho Chi Minh City. Na een paar uur rijden komen we hier weer aan. Aangezien we in hetzelfde hotel verblijven hebben we onze bagage hier achtergelaten. We krijgen een gratis upgrade en eindigen om die reden in een prachtige kamer!

Ons tochtje naar de Mekong was erg leuk, maar vermoeiend en na een hapje eten zoeken we onze kamers dan ook op tijd weer op.

 • amethyst
  2 mei 2010 at 04:45

  Wat een bedrijvigheid op het water. Dat zijn we hier niet gewend natuurlijk. Leuk!

 • jose en johan
  2 mei 2010 at 04:48

  Hoi Lonneke en Tom.
  Wat leuk om alles weer terug te lezen, zo is het lekker nagenieten.
  Liefs Jose #HI

 • annie
  2 mei 2010 at 07:42

  We zijn benieuwd hoe die snoepjes smaken. Die loempia’s etc. kunnen jullie vast ook in Nederland maken.
  Leuke verhalen en foto’s, waardoor het lijkt alsof we het meebeleven.Ik denk dat het fruit heerlijk moet zijn.

 • Renesmurf
  8 mei 2010 at 17:12

  Een totaal andere wereld dan hier. Hoewel we hier ook varen kunnen gaat het er daar toch anders aan toe.

 • dhini
  9 mei 2010 at 20:52

  wat lekker zeg vakantie
  Mooie fotos

 • Miekoe
  9 mei 2010 at 21:35

  Klinkt echt supergaaf! Lijkt me fantastisch om door de Mekong Delta te varen. En leuk ook dat jullie zelf loempia’s mochten maken. Smaken ze misschien nog net iets lekkerder. 😉

 • Danny
  9 mei 2010 at 22:46

  Als ik dit verhaal zo lees over de Mekong Delta dan doet me dat erg veel denken aan de Mark in Breda 😉

  • Lonneke
   10 mei 2010 at 21:32

   @Danny: grapjas 😉

 • vonnieb
  10 mei 2010 at 10:34

  Gave verslagen weer, ik heb ze een tijdje niet gelezen door omstandigheden.

  Veel plezier nog met het resterende deel van jullie reis.

  Liefs -X-

 • Martine
  10 mei 2010 at 22:15

  Ademloos lees ik je website, wat een geweldige avonturen!!!! Geniet ervan 😀 en blijf ze delen 😉 xMM

 • Sheila
  11 mei 2010 at 02:47

  Cool.. die snoepjes herinner ik me nog wel. Ik houd alleen niet van kokos, maar Dennis vond ze wel lekker. Wat maken jullie toch een heerlijke reis!!

  • Lonneke
   12 mei 2010 at 05:30

   @Sheila: Ja je moet er van houden. Heb er laatst een paar achter elkaar weggewerkt en toen had ik zoiets van.. jakkes!

Stay weird