Instagram #1

Boeken Reviews

Vegadutchie – Jolijn Pelgrum

4 januari 2016
Vegadutchie kookboek - Bringinghappiness.nl

Ik heb een zwak voor kookboeken waarin de vegetarische of veganistische keuken centraal staat. Niet zozeer, omdat ik een vegetariër ben, want dat ben ik niet, maar ik vind het vaak hele creatieve kookboeken. Bovendien probeer ik vlees wel vaak te skippen en dan zijn zulke kookboeken natuurlijk perfect.

Het blog van Vegadutchie volg ik al enkele jaren en zij is één van de bloggers die mij creatiever heeft laten ontbijten. Ik zocht ontbijtrecepten met havermout e.d. en kwam toen op haar blog uit. Een hele poos geleden alweer kocht ik het kookboek dat ze uit heeft gebracht.

Vegadutchie kookboek - Bringinghappiness.nl

Vormgeving

Het boek heeft een stevige kaft, wat ik zelf altijd wel erg prettig vind, omdat deze gewoon langer mooi blijven. De bladzijden in het boek zijn mat en het boek is voorzien van prachtige foto’s die Jolijn zelf maakte. Dat ze zelf de foto’s voor haar boek maakte vind ik extra bijzonder en tegelijkertijd volkomen logisch. Ook de foto’s op haar blog zijn altijd van hoge kwaliteit. De kleuren in het boek zijn licht, fris en kleurrijk.

Vegadutchie kookboek - Bringinghappiness.nl

Wat kun je verwachten van het boek?

Uiteraard verteld Jolijn over haar keuze om vegetarisch te gaan eten en waarom zij haar blog Vegadutchie is gestart. Wat er duidelijk uit naar voren komt is dat ze het belangrijk vind om jezelf te voeden met échte voeding. Weet wat je eet en leer te luisteren naar je lichaam! Het is dus geen belerend verhaal waarom je wel of niet vegetarisch zou moeten eten, het gaat meer om het principe gezond eten en in dit geval is dat dus zonder vlees en andere dierlijke producten.

Het boek bestaat uit de volgende hoofdstukken: Mijn verhaal, In de keukenkastjes, Ontbijt, Smoothies & drankjes, Lunch, Avondeten, Toetjes & snacks en Bodyrecepten. Ook vind je achterin het boek een handige index.

Met name het hoofdstuk ‘In de keukenkastjes’ is praktisch. Jolijn maakt vaak gebruik van ingrediënten die bij de meesten van ons niet standaard in de kastjes zullen liggen. Om die reden vind ik het handig om daar over te lezen, zeker omdat ze per ingrediënt toelicht waar ze zelf vaak voor gebruikt.

Het hoofdstuk ‘Bodyrecepten’ is ook erg leuk. Hier deelt ze een aantal recepten voor beautyproducten zoals een gezichtsmasker, massageolie, lichaamsscrub en bodylotion. Heel leuk om zelf te maken en helemaal natuurlijk!

Vegadutchie kookboek - Bringinghappiness.nl

De recepten

Bij elk recept staat een kort persoonlijk verhaaltje van Jolijn zelf. Dit maakt het boek, net als haar blog, persoonlijk en dat vind ik zelf prettig.

De recepten in het kookboek zijn allemaal veganistisch en zonder geraffineerde suikers. Ook zijn de recepten vaak glutenvrij. Een indruk van de recepten die je in het boek vindt? Cashew-limoenballetjes, zoete aardappelbrownies met kokosslagroom, linzen & currysoep, zomerse doperwtensoep (lekker!!), winterwarme courgette-oatmeal, vanille & chiapudding, kruidige linzensalade en geroosterde paprikasoep met pastinaak.

Mocht je nu van tevoren willen weten wat voor soort recepten je kunt verwachten dan kun je altijd even op haar blog kijken. Je krijgt dan een goede indruk van het soort recepten dat ze deelt.

Vegadutchie kookboek - Bringinghappiness.nl

Ben ik enthousiast?

Ja ik ben enthousiast. Het boek is me zeer zeker niet tegengevallen en absoluut in de lijn van haar blog. Voor mijn gevoel komen er ook andere recepten aan bod dan degene die al op haar blog staan dus dat is wel prettig. Ik heb er inmiddels al een tiental post-its in zitten om de recepten te markeren die ik volgend jaar wil gaan maken wanneer ik weer met mijn kookchallenge #ikkookboek ga starten.

Waar te koop?

Het boek is o.a. te koop bij Bol.com

 • Angelina
  4 januari 2016 at 16:12

  Ik heb er al een paar keer mee in mijn handen gestaan bij de boekhandel, dus leuk om jouw review hierover te lezen! 🙂

 • Suuz
  4 januari 2016 at 20:24

  Klinkt als een fijn boek!!!

 • Dominique
  5 januari 2016 at 00:09

  Klinkt als een leuk boek! Misschien toch handig om mijn goede voornemen van minder vlees eten te behouden haha

 • Heleen Schrijvershof
  5 januari 2016 at 11:06

  Alway judge a book by it’s cover, toch? Ziet er echt prachtig uit.

 • Vlijtig Liesje
  5 januari 2016 at 11:27

  Ik ga dit boek aan mijn oudste dochter tippen! Zij is namelijk veganist.

Stay weird