Instagram #1

Koken

Uit de kast met die kookboeken! #ikkookboek

1 februari 2015

Koken is mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder kookt graag en al toen ik jong was hielp ik haar soms in de keuken. Dat beperkte zich toen nog tot het op een bordje leggen van een plakje gerookte zalm en wat sla, maar het voelde toen echt als helpen. Mijn moeder heeft thuis twee grote boekenkasten vol met kookboeken. Ik heb die passie voor kookboeken een beetje overgenomen en inmiddels heb ik er dan ook al een boel verzameld, maar.. ik geef het eerlijk toe, de boeken staan vaker in de kast dan dat ze eruit komen. Zo zonde! Ik grijp meestal terug naar de bekende recepten in plaats van iets nieuws te proberen of ik zoek snel iets op het internet op. Laten we eerlijk zijn, je typt wat ingrediënten bij Google in en er komen vanzelf fijne recepten naar voren. En dat is natuurlijk ook helemaal niet erg, maar ik koop die mooie boeken niet voor niets. Het zijn en blijven KOOKboeken. Dus, uit de kast met die kookboeken!

Daarom ga ik een kook challenge met mezelf aan.


20150200LNNKVegaliciousIk wil iedere week een ander kookboek uit de kast halen en daar die week drie recepten uit koken. Of dat nu ontbijt, lunch, diner of gewoon een simpel tussendoortje is maakt me dan nog niet zoveel uit. En de resultaten ga ik natuurlijk hier delen, want ik moet natuurlijk wel een beetje druk hebben van jullie om het ook echt te gaan doen en vol te houden. Dat wil niet zeggen dat ik alle recepten tot in de detail hier ga delen of mooi op de foto ga zetten (want winter, nauwelijks licht.. maar bewijs zal er zijn!), maar ik ga wel vertellen wat ik heb klaargemaakt en wat ik dus uiteindelijk van het kookboek vind.

In het kort: per week minimaal 1 kookboek, 3 recepten.

Een aantal van de kookboeken die ik heb liggen zijn: Vegalicious van Alice hart, Door de weeks van Hugh Fearnley – Whittingstall, Miss Dahls heerlijkheden van Sophie Dahl, Skinny weeks & wicked weekends van Gizzi Erskine, China Modern van Ching-He Huang en Spatels & Stiletto’s van Ravinder Bhogal. En dat is nog maar een klein deel.. 😉 Met het laatste boek, Spatels & Stiletto’s wil ik gaan beginnen.

20150200LNNKSpatelsenstilletosAls je zin hebt om mee te doen lijkt me dat echt heel tof! Ik zal vast niet de enige zijn die kookboeken vooral leest, maar er veel te weinig uit kookt? Je hoeft echt niet elke week drie recepten te koken, maar ik vind het leuk om je uit te dagen om er af en toe een kookboek bij te pakken. Dus kook je uit een kookboek deel dat dan met me :).

20150100LNNKSfeer2

Spelregels

▲ Kook per week (het liefst) minimaal 1 gerecht uit een kookboek (Dat moet wel te doen zijn toch?)
▲ Deel de foto’s van je gerecht met de hastag #ikkookboek op Instagram of Twitter.
▲ Vermeld het betreffende kookboek erbij en eventueel de paginanummers. Leuk ter inspiratie voor anderen.
▲ Spread the word! Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Ik probeer wekelijks of om de week een update te plaatsen. Het lijkt me leuk om daar eventueel wat foto’s van jullie in op te nemen 🙂

 • Veerlez
  1 februari 2015 at 15:12

  Oeehw wat een leuk idee! Voor mij is koken helaas geen tweede natuur, dus voor mij zou deze challenge juist zijn om te leren koken 😉

 • Kayleigh | Con leche
  1 februari 2015 at 15:34

  Wat een goed idee! Ook ik heb een aardige collectie kookboeken, maar inderdaad je grijpt als snel terug op de bekende recepten. Bij ons is het goede voornemen dan ook om ieder weekend een nieuw recept uit een kookboek te koken. Voor vanavond staat er curry op het programma, dus ik ga zo eens wat kookboeken doorbladeren voor een lekker recept. Veel plezier met de challenge, ik ben benieuwd naar je updates!

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 11:10

   @Kayleigh: Oh dat is ook een mooi voornemen! Deel je, je gerechten met me via de hashtag? Ik vind het leuk om te zien wat je hebt gemaakt in het weekend.

 • Dita
  1 februari 2015 at 15:44

  Wat een leuk idee! Toevallig zei mn vriend laatst nog dat we bijna nooit uit een kookboek koken 😉

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 11:13

   @Dita: Kijk dan moet je zeker even meedoen, al is het maar af en toe! Ik vind het leuk om resultaat op Instagram te zien 🙂

 • Anita | mindjoy
  1 februari 2015 at 16:44

  Ik heb net mijn home made challenge volbracht. Maar mijn kookboeken staan vooral ongeopend in de kast, ook de recepten voor de challenge heb ik voornamelijk online gevonden. Ik houd het in de gaten!

 • Elsbet | La Vie Pure
  1 februari 2015 at 16:45

  Wat een ongelooflijk tof idee, ik kijk er al naar uit!

 • Karin | Omagazijn
  1 februari 2015 at 16:55

  Heel herkenbaar dat kookboekenoverschot :-)) Ik overweeg om mee te doen want ben dol op koken! Alleen de meeste kookboeken in mijn kast zijn van voordat ik moeder werd, dus moet even goed gaan zoeken naar een paar kidsproof recepten tussen alle culinaire hoogstandjes…

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 11:11

   @Karin: Tja daar zal ik op den duur ook aan moeten, nu eet de mijne nog niet echt met ons mee dus dat scheelt. Mocht je nu wel wat koken uit een kookboek dan vind ik het tof om dat te lezen! 🙂

 • Hesteranne
  1 februari 2015 at 16:58

  Wat een leuk idee! Zelf heb ik maar twee kookboeken en daar heb ik de meeste recepten wel van gemaakt. Ik haal het meeste gewoon van internet. Ik kijk uit naar je updates!

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 11:11

   @Hesteranna: Wat goed! Misschien is dat het probleem, dat ik er gewoon teveel heb 😉

 • Inge
  1 februari 2015 at 18:24

  Leuk idee en inderdaad, heb een paar kookboeken in de kast staan (heb ze zelfs niet meegenomen naar Zweden) omdat ik ze eigenlijk nooit gebruik. Zonde, want zo blijf je altijd in een cirkeltje van recepten die je altijd al kent en maakt.

 • Lidia
  1 februari 2015 at 18:39

  Het lijkt me heel leuk om mee te doen, maar drie keer in de week, ben benieuwd of me dat gaat lukken:-P Ook een mooi excuus om weer een nieuw kookboek aan te schaffen, haha.

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 11:14

   @Lidia: Het hoeft niet zo vaak hoor. Dat leg ik mezelf op. Het is meer mijn bedoeling om die kookboeken eens echt te gebruiken en dat met anderen te delen. Eén keer in de week, of in de twee weken is ook prima 🙂
   Zou het supertof vinden om er iets van te zien!

 • Rensina Steursma
  1 februari 2015 at 18:57

  Oh wat leuk!
  Mooie challenge en ben benieuwd of je het volhoudt 🙂
  Groetjes, Rensina

 • Margot
  1 februari 2015 at 19:41

  Wat een goed idee! Mijn kookboeken komen ook niet vaak uit de kast, zeker nu mijn vriend meestal kookt 😉

 • Karlijn
  1 februari 2015 at 20:04

  Oeh wat een goeie zeg. Gaat je vast lukken want volgens mij heb jij hele fijne kookboeken. Die stapel onder het kommetje zegt genoeg 🙂 Ik bedenk me net dat ik geen één kookboek heb. Oeps. X

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 11:15

   @Karlijn: Oei.. hoog tijd om er minstens eentje aan te schaffen 😉

 • Irma
  1 februari 2015 at 21:12

  Wat een leuke challenge om aan te gaan! Ben benieuwd hoe je het gaat vinden en of het lukt!

 • annouska
  1 februari 2015 at 22:26

  Oeh leuk om te lezen over kookboeken en hoe je bent opgegroeid met koken. Ik zal de komende tijd mee doen met je leuke hashtag

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 17:41

   @Annouska: Dat vind ik heel tof! Benieuwd naar je gerechten 🙂

 • writingmonique
  2 februari 2015 at 10:03

  Leuk! Spatels & Stiletto’s is een fantastische naam zeg voor een kookboek!

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 11:15

   @Writingmonique: Ja dat vond ik nu ook! er staan ook echt toffe recepten in.

 • Sofie
  2 februari 2015 at 11:19

  Wat een leuk idee! Ik sla even mijn kookboeken nog open om te kijken of de challenge haalbaar is. Drie zijn wel veel. Mag ik ook meedoen met 2 per week? 🙂

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 17:40

   @Sofie: Om die reden heb ik de spelregels aangepast. Het moet natuurlijk wel haalbaar zijn voor iedereen. Het gaat mij er vooral om dat die boeken weer gebruikt worden! Leuk dat je meedoet!

   • Sofie
    2 februari 2015 at 23:19

    Leuk! Bij de uitgebreide kookboeken probeer ik 3x per week, bij de kookboeken met alleen hoofdgerechten 2x. En ik heb ook een reeks kleine boekjes in en doosje, die beschouw ik dan als één boek (anders moet ik een hele week pannenkoeken of koffiebroodjes eten ;-))

 • Saskia
  2 februari 2015 at 12:03

  Leuke challenge! Ik heb ook wel wat kookboeken staan, maar vooral met de lekkere/verkeerde dingen (gebak en zo dus)
  Aangezien ik toch wat kilo’s kwijt wil, pas ik qua deelname. Maar volgen zal ik het wel…

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 17:32

   @Saskia: Oei dat is niet goed nee. Ik heb gelukkig vooral boeken staan met uhm ‘normale’ gerechten 😉

 • Annemieke
  2 februari 2015 at 12:51

  Wat supertof! Ik wilde zelf al een uitdaging verzinnen voor mijn eigen kookboeken, maar kwam er maar niet uit hoe het moest gaan worden.

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 17:28

   @Anniemieke: Tof zeg. Het is zo zonde als al die boeken maar staan te staan toch? Ik heb de regels iets aangepast, zodat het voor iedereen haalbaar zou moeten zijn? Heb je ook Instagram of Twitter toevallig? Dan volg ik je 🙂

 • Daantje
  2 februari 2015 at 13:27

  Wat een leuk idee!! Ik wil meedoen, maar heb wel even een praktische vraag: Ik heb veel kookboeken met een thema. Dus bijvoorbeeld de soepbijbel. Als ik daar 3 gerechten uit maak eten we die week dus 3 keer soep. Of, in een “erger” geval: 3 keer chocoladetaart. Vind ik wel een beetje veel. 😉 Hoe zou jij dat oplossen??

  • Lonneke
   2 februari 2015 at 17:27

   @Daantje: Ik heb de regels net een beetje aangepast om het haalbaar te houden. Ik heb me er nu op ingesteld om drie gerechten per week te doen, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Het gaat me er vooral om dat die mooie boeken niet in de kast staan te verstoffen. Dus varieer gewoon lekker met je kookboeken. Drie keer soep in de week is ook een beetje teveel van het goede! Heel tof dat je meedoet! Heb je toevallig ook Twitter of Instagram? dan volg ik je 🙂

 • Rianne
  3 februari 2015 at 16:15

  Leuke uitdaging! Is weer eens wat anders haha.

 • Eva
  4 februari 2015 at 19:48

  Wat een ontzettend leuke challenge! Ik heb de luxe (weliswaar wat saai) dat ik niet meer elke dag hoef te koken. Ik kan er onwijs van genieten maar ben veel te laat thuis van mijn werk dus neemt Joppe die eervolle taak op zich. Weekenden zijn gelukkig wel van mij voor veel fijne nieuwe gerechten en dan óók uit verschillende kookboeken!

 • Maris Maria Renne
  9 februari 2015 at 15:28

  Superleuke challenge, ik doe mee! Ik ben nu bijna 27 weken zwanger en heb al 27 weken geen zin en inspiratie meer om te koken. Ik heb wel twee planken vol met leuke kookboeken en twee huisgenoten die met schotelgrote ogen stilletjes wensen dat ik de zin en smaak weer eens te pakken krijg.
  Thanks 🙂

 • Debbie
  31 maart 2015 at 09:00

  Wat een goed plan! Ik heb ook een aantal kookboeken, maar kook er zelfden iets uit. Kook sowieso vaak hetzelfde, want mijn vriend lust niet zo veel :-S
  Ik ga eens kijke. Wat haalbaar is, maar 1x in de week moet toch zeker lukken!

 • Renilde
  28 april 2015 at 14:19

  Via de blog van Katrien kwam ik vandaag deze challenge tegen.
  Ik doe mee! Zo’n leuk idee!

Stay weird