Instagram #1

Boeken Reviews

Shoot! Fotograferen met je hart – Anki Wijnen

7 december 2015
Shoot! Fotograferen met je hart - Bringinghappiness.nl

Het blog van Zilverblauw is absoluut een van mijn favoriete plekje op het web om te bezoeken. De foto’s zijn er prachtig, het interieur is prachtig en de creativiteit spat er vanaf. Toen zij bekend maakten dat er een boek zou gaan komen over fotografie was er geen twijfel, dat boek zou ik hoe dan ook gaan kopen. Wat fotografie betreft heb ik nog meer dan genoeg te leren, maar ik vind de meeste boeken gewoon erg saai om te lezen. Hoewel ik wel begrijp dat er een technische en theoretische kant aan fotograferen zit ben ik echt iemand die het moet doen om het te leren.

Shoot! Fotograferen met je hart - Bringinghappiness.nl

Vormgeving

Boeken over fotograferen zijn er meer dan genoeg te vinden, maar om eerlijk te zijn word ik daar meestal niet heel erg gelukkig van. Ik vind ze saai vormgegeven en laat ze daarom al snel links liggen, ik heb nu eenmaal een zwak voor licht en kleur. Het boek van Anki is een stuk toegankelijker, frisser en kleurrijker en uiteraard voorzien van heel veel prachtige foto’s. Het boek is redelijk compact van formaat en voorzien van een stevige kaft met mooie gouden letters.

Shoot! Fotograferen met je hart - Bringinghappiness.nl

Wat kun je verwachten van het boek?

Het boek bestaat uit acht hoofdstukken: Zien, toeval & creativiteit, Compositie, Mensen, Producten & interieurs, Eten, Fotograferen met je smartphone, Creative tips & tricks en Hoe werkt je camera?

In het eerste hoofdstuk zegt ze ‘Γ‰cht goede foto’s zijn foto’s die je raken. Die iets bij je oproep: een gevoel of een herinnering.’ En zo is het natuurlijk ook. Stap 1 is dan ook leren kijken en dat is uiteraard ook hetgeen waar fotografie over gaat, maar waar je af en toe wel even bewust bij stil moet staan of iets dat je wellicht nog moet leren.

Shoot! Fotograferen met je hart - Bringinghappiness.nl

Potverdikkeme, ik heb helemaal geen spiegelreflexcamera!

Heb je geen spiegelreflexcamera? Geen nood, want fotograferen kun je ook met een compactcamera of met je telefoon. Uiteindelijk gaat het om het gevoel dat je vastlegt en de compositie die je kiest. In het boek komt fotograferen met je smartphone dan ook aan bod. Ze deelt handige tips (zoek het licht op!) en fijne apps om je foto’s na te bewerken, maar verteld ook wat over het gebruik van Instagram.

Met een compactcamera kun je overigens vaak wel een heleboel instellen. Het zit vaak wat meer verstopt in het menu, maar meestal kun je ook hier stoeien met de iso-waarden e.d. Ga dus vooral eens rondkijken in het menu van je camera!

Shoot! Fotograferen met je hart - Bringinghappiness.nl

En het technische gedeelte dan?

Uiteraard komt het technische gedeelte ook aan bod, want hoe je het ook wend of keert je zult je camera een keer van die automatische stand af moeten halen om echt te leren fotograferen. Met de meeste camera’s heb je een prachtig stukje techniek in je handen, zonde dus om daar geen gebruik van te maken. Ga experimenteren met alle instellingen en kijk wat voor effect het heeft.

Het fijne is dat er foto’s gedeeld worden die de effecten van bepaalde instellingen perfect weergeven, zoals bijvoorbeeld in het hoofdstuk over sluitertijden. Je ziet duidelijk wat er gebeurt bij bepaalde instellingen en dat is ontzettend leerzaam.

Shoot! Fotograferen met je hart - Bringinghappiness.nl

Extraatjes

Op haar website kun je een ‘Shoot! Cheat Sheet’ downloaden waarop in het kort de sluitertijden, diafragma’s, iso en lichtmeter worden benoemd. Handig om te downloaden of te printen.

Ook vind je hier de ‘Shoot! Photo Challenge’. Op internet zijn er een boel van deze challenges te vinden en ik ben zelf vrij slecht in het voltooien van zo’n challenge, maar het is absoluut een handige manier om met fotograferen bezig te zijn. Iedere dag krijg je een bepaald onderwerp waar je een foto van moet maken. Een goede manier om creatief met fotografie bezig te zijn.

Ben ik enthousiast?

Anki stelt me absoluut niet teleur met dit boek. Het boek heeft hier in huis een mooi prominent plekje gekregen in mijn boekenrek en ik blader het regelmatig door. Het boek is ideaal voor beginners, maar ook als je al wat langer fotografeert interessant om te lezen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een aantal handige tips over Adobe Lightroom in het boek gelezen die ik sindsdien veelvuldig gebruik.

Waar te koop?

Het boek is o.a. te koop bij Bol.com en uiteraard ook in de webshop van Zilverblauw.

β–² Let op, in deze blogpost maak ik gebruik van affiliate links. Lees mijn disclaimer.

 • Maris Maria Renne
  7 december 2015 at 12:19

  Ik heb het boek op mijn verlanglijstje voor kerst gezet, lijkt me fantastisch! Groot bewonderaar van Zilverblauw β™‘

 • Dita
  7 december 2015 at 12:24

  Ja dit boek is zo fijn! πŸ™‚ Ik heb het boek ook en ben er dol op.

 • Debbie
  7 december 2015 at 12:43

  Ik had het boek op mijn wishlist staan en ik heb het afgelopen donderdag voor mijn verjaardag gehad, yay! Heb pas een paar hoofdstukken gelezen, maar het is heel toegankelijk geschreven.

 • Bernardine
  7 december 2015 at 12:56

  Maxi-meisje (bijna 12) kreeg van Sint een boek over fotograferen, speciaal voor kinderen. Het is leuk geschrwven maar de foto’s spreken haar niet aan. Dus we gaan het ruilen. Voor het boek van Anki. Vind ik ook leuk πŸ˜‰

 • Haak en Pen
  7 december 2015 at 13:21

  Het is een geweldig boek, ik heb het van de Sint gekregen en ben er super blij mee!
  Groet Manon

 • Marlous
  7 december 2015 at 13:31

  Jaa, hier twijfel ik ook nog over! Al vind ik Zoet & Shoot (een kook- en foodphotographyboek in een) ook wel een aanrader.. twijfel twijfel.

 • writingmonique
  7 december 2015 at 14:58

  Dit boek lijkt me geweldig! Hij staat op mijn kerstwenslijstje; maar anders is dit boek één van de eerste dingen die ik koop in Januari! πŸ™‚

 • annouska
  7 december 2015 at 15:37

  Wauw dit is een heel mooi boek om te zien!

 • maxine
  7 december 2015 at 18:49

  Zelf kende ik het boek nog helemaal niet! Ik ga er zeker even naar kijken! x

 • Inge
  7 december 2015 at 19:15

  Het ziet er prachtig uit! Je hebt mij eigenlijk wel heel erg nieuwsgierig gemaakt naar het boek πŸ™‚

 • Suuz
  7 december 2015 at 19:44

  Dit boek staat heel hoog op mn lijstje!!!!

 • Sara
  7 december 2015 at 21:05

  Hey wauw! Dit lijkt me een leuk boekje. Ik ga sowieso eens eventjes kijken naar de website van Zilverblauw, maar het boekje ziet er echt zo ontzettend leuk uit. Dat boekje zou ook weer mooi als decoratie voor op foto’s kunnen dienen, haha. πŸ™‚ Ik sla je post op, wie weet geef ik mezelf dit exemplaar als kerstcadeautje. πŸ™‚

 • Mieke
  7 december 2015 at 22:20

  Afgelopen weekend kreeg ik ‘m van de goede Sint. πŸ™‚ Ik heb nog niet echt tijd gehad om erin te lezen, dus ik ben blij met jouw review. Ga ‘m er gelijk even bijpakken. πŸ™‚

 • Emma
  7 december 2015 at 22:24

  Dit lijkt me echt een tof boek om te hebben! Hij gaat op m’n verjaardagsverlanglijstje hihi. Mooie vormgeving ook, wauw! X

 • Kirsten
  7 december 2015 at 22:53

  Ik heb ‘m voor sinterklaas gehad en ben er zo ontzettend blij mee! M’n vader zei al; wat een goed cadeau heb je uitgezocht zeg! Stiekem vind hij ‘m ook wel heel handig πŸ˜‰

  Echt een aanrader ja!

 • Renske
  8 december 2015 at 06:28

  Dit boek staat al een tijd op mijn wensenlijstje. En laat ik nu deze week een nieuwe lens kopen… Misschien dat ik dit boek gelijk aanschaf. Een nieuwe lens is een goed excuus toch? :’)

 • Marieke
  8 december 2015 at 07:23

  Ja dit boek is zo fijn. Ik heb voor mijn verjaardag een erg goede compact-camera gekregen en mezelf het boek van Anki cadeau gedaan en ik heb er nog geen spijt van gehad.

 • Tamarah
  8 december 2015 at 07:37

  Mooi vormgegeven boek zeg!

 • Linda
  8 december 2015 at 09:01

  Het klinkt echt superleuk en handig! En het boek ziet er inderdaad prachtig uit, ook niet vervelend. Hij gaat op mijn lijstje!

 • Jorinde
  8 december 2015 at 16:57

  Het klinkt als een heel interessant en handig boek! Mooie vormgeving ook.

 • Renate
  8 december 2015 at 18:04

  Ik ben wel ooit op haar blog geweest en die ziet er altijd heel leuk uit! Ik vind sowieso al als ik de foto’s hierboven zie dat de vormgeving inderdaad heel mooi en leuk is! Ik fotografeer al jaren, maar ik heb nog nooit een boek over fotografie gekocht gewoon puur, omdat ik ze er zo saai uit vindt zien! Ik ben nu wel heel nieuwsgierig naar dit boek, want ik kan fotograferen, maar de technische kant ken ik alleen nog maar theoretisch gezien haha. Ik moet echt is meer met mijn spiegelreflex gaan doen, het is inderdaad zonde om met zo’n mooie camera de technische kant te vergeten!

 • Hanneke
  8 december 2015 at 22:52

  Ik zag dat boek ook in de winkel liggen, hij ziet er super uit qua vormgeving. “β€˜Γ‰cht goede foto’s zijn foto’s die je raken. ” Helemaal waar vind ik!

Stay weird