Instagram #1

Lifestyle spotlight

Positief denken (+ tips)

14 april 2016

Al flink wat jaren deel ik op mijn blog de zogenaamde ‘Smilenotes’. Nu is de term geen verzinsel van mij, maar van Wen. Zij maakte de website smilenotes.nl voor een afstudeerproject. Hoe dan ook, het principe is natuurlijk heel mooi. Stil staan bij de kleine mooie dingen in te leven. Inmiddels houd praktisch elke blogger wel een lijstje bij met blije dingen, happylists of hoe jij je lijstje ook noemt.

Hoewel je het natuurlijk suf kunt vinden om bij alles zo stil te staan is het voor mij wel heel belangrijk. Ik trek mij negatievere dingen makkelijker aan dan de positieve dingen. Negatieve dingen blijven langer hangen, ik kan er wakker van liggen (compleet zinloos overigens). Tegelijkertijd houd ik zelf niet van negativiteit en daarom probeer ik elke keer om het glas halfvol te zien in plaats van half leeg. Bewust stil staan bij de mooie dingen in het leven is daar onderdeel van, net als mijn blog. Ik probeer mijn blog zo positief mogelijk te houden en deel zoveel mogelijk happiness. Ik ben me er bewust van dat ik moet genieten van de mooie dingen en dat doe ik dan ook zoveel mogelijk. In het negatieve blijven hangen heeft nog nooit iemand geholpen. Vandaag deel ik wat tips.

20150200LNNKsfeer6

Lees vooral geen reacties op Social Media en nieuwssites

Soms scrol ik Facebook door of de reacties op Nu.nl en dan zie ik zoveel negativiteit en nare reacties. Wellicht herinneren jullie nog wel de foto van de verdronken peuter uit Sirië en de soms bizar gemene reacties daarop. Überhaupt de reacties op onderwerpen als vluchtelingen, zwarte piet, ongelijke behandeling van vrouwen, mensen die te dik zijn, mensen die te dun zijn, moederschap e.d. Ik kan me dat meer aantrekken dan ik zou moeten. Ik krijg dan het gevoel dat we in Nederland alleen maar zeiken en zaniken. Dat we onszelf niet eens realiseren hoe ontzettend goed wij het hebben!

Een tijdje geleden heb ik dan ook besloten om bijvoorbeeld de app van Nu.nl van mijn telefoon af te gooien. Ik kon het vaak niet laten om reacties te gaan lezen om me vervolgens kwaad te gaan zitten maken. Vaak wist ik al van tevoren wat voor reacties er zouden komen op een bepaald onderwerp dus waarom zou ik in die wetenschap de reacties überhaupt nog gaan lezen? Iets met verspilling van tijd en energie. Facebook doe ik amper nog iets mee. Mensen die mij ook privé volgen weten wel dat ik nauwelijks iets plaats, het enige waar iets van leven in zit is mijn Facebook-pagina.

20150300Sfeerchocoboekje

Geniet van de kleine dingen en noteer ze

De Smilenotes op mijn blog blijven een mooie gelegenheid om stil te staan bij de mooie dingen in het leven, maar sommige zaken vind ik dan weer te privé om te delen. Toen ik een hele poos geleden een ‘Travelers Notebook’ van Midori kreeg wist ik gelijk waar ik een boekje mee zou gaan vullen. Inmiddels staat het boekje vol met blije momenten en kleine tekeningen. Lekker zo’n boekje waar ik mijn gedachten in kwijt kan. Het fijne is dat ik soms terugkijk in mijn boekje en dat ik dan vrolijk word van het lezen van alle die kleine vrolijke kattebelletjes.

Omring jezelf met positieve mensen

Dit klinkt misschien een beetje stom, maar als je veel mensen om je heen hebt met een negatieve houding heb je daar zelf vaak ook last van. Ik weet dat ik me dat heel erg aan kan trekken en dan blijf je ook in het negatieve hangen. Het is fijn als je van de mensen om je heen energie krijgt.

Uiteraard wil dit niet zeggen dat je iemand compleet moet laten vallen wanneer die persoon door een diep dal gaat, maar waak ervoor dat je het niet allemaal meesjouwt op je eigen schouders. Daar hebben zowel die persoon als jij helemaal niets aan!

Niemand is perfect

Nee, echt niet! Weet je, ik kan hier een heel verhaal neertypen, maar niemand is perfect. Waarom dan wel die druk bij jezelf wegleggen? Accepteer dat je niet perfect bent, want dat geeft je een hoop rust.

Hou van jezelf, accepteer jezelf!

Leer nee te zeggen

Jeetje hier ben ik altijd zo slecht in geweest. Ik zei tegen alles ‘ja’ en bood overal mijn hulp aan. Allemaal heel leuk en aardig natuurlijk, maar soms moet je gewoon ‘nee’ zeggen, want het gevolg was dat ik soms echt dingen met tegenzin aan het doen was. Sterker nog, ik ben een maandje later afgestudeerd, omdat ik zo druk was met o.a. het organiseren van een hockeytoernooi. Niet zo slim! Dus zie ik het niet zitten? Heb ik geen tijd? Dan zeg ik gewoon NEE!

Pluk de dag!

De afgelopen maanden hebben me helaas weer pijnlijk duidelijk gemaakt dat je van dit moment moet genieten. Niet bezig zijn met iets in de toekomst, maar met nu. Geniet van die zonnestralen, geniet van dat kopje thee, geniet van de mensen om je heen, want écht het kan zo ineens voorbij zijn!

Complimenteer de mensen om je heen

Wie word er nou niet vrolijk van een compliment? Geef daarom de mensen om je heen af en toe een compliment, dat kan over kleding gaan, maar ook over iets wat iemand heeft gedaan. Kijk wel uit dat je niet overdrijft, een slijmbal zit uiteindelijk helemaal niemand op te wachten 😉

Storytel - Bringinghappiness.nl

Blijf niet hangen in een slachtofferrol

Wederom makkelijk gezegd dat gedaan.. Even somber zijn door een bepaalde gebeurtenis mag zeker, maar probeer dan weer door te gaan. Te lang in iets blijven hangen is nooit goed. Niet omdat het niet erg is wat je is overkomen, maar omdat je er zelf last van hebt als je, je er in blijft ‘wentelen’. Natuurlijk kunnen er dingen zijn die je overkomen die vreselijk, zo niet traumatisch, zijn. Neem dan vooral ook de tijd om dat te verwerken, maar probeer er niet in te blijven ‘hangen’. Soms heb je daar wat professionele hulp bij nodig, durf die ook te vragen! Daar zijn die mensen per slot van rekening voor.

Plan tijd voor jezelf in

Deze is heel heel heel belangrijk en het is iets waar ik zelf echt heel slecht in ben. Nu heb ik natuurlijk twee heel jonge kinderen en ik roep daarom heel hard dat ik geen tijd meer heb voor mezelf. Hubbie blijft echter roepen dat ik prima op zaterdag de deur achter me dicht kan treken en iets leuks kan gaan doen, want hé hij is toch thuis? Toch vind ik dat heel moeilijk, maar ik weet ook dat ieder mens een beetje tijd voor zichzelf nodig heeft. Daarom ga ik heel snel iets voor mezelf doen.. nee echt!
Dit hoeven overigens geen grote dingen te zijn, ga lekker in bad, lees of luister een boek of zet wat muziek op.

Gewoon doorgaan

Is het vandaag niet gelukt? Geef dan niet gelijk op, morgen weer een dag. Als iets even niet lukt, en dat kan van alles zijn, denk dan niet ‘weet je laat ook maar zitten!’. Je kunt elke dag opnieuw beginnen. Accepteer dat het vandaag niet is gelukt en probeer het morgen weer.

 • Tiffany
  14 april 2016 at 07:12

  Dat je iedere dag weer opnieuw kan beginnen geeft mij altijd veel rust. Fijne tips heb je geschreven! Het noteren of zoals ik doe fotograferen van fijne momenten/dingen maakt je echt positiever. Je kan dan wanneer je in een dip zit terug kijken naar al die leuke dingen van de afgelopen tijd, dat zet het een beetje in perspectief. Ik raad dat iedereen aan 🙂

 • Kelly
  14 april 2016 at 07:41

  Wat een positief artikel. Leuk om te lezen op de vroege ochtend! 🙂

 • Linda
  14 april 2016 at 07:58

  Wat een mooi stuk! Reacties negeren vind ik vooral een originele tip, maar wel een hele goede! Ik word ook zo moe van alle discussies die onder sommige nieuwtjes ontstaan, eigenlijk zou ik ze gewoon ook niet meer moeten lezen, zeker niet bij inderdaad onderwerpen waarvan je wéét dat er vermoeiende reacties over ontstaan.

 • Anne
  14 april 2016 at 08:15

  Fijn artikel, Lonneke. Ik ben ook zo iemand die juist altijd op zoek gaat naar dat soort negatieve reacties – geen idee wat ik daar nou zo leuk aan vind – en eigenlijk vind ik het wel een heel goed idee om daar mee te stoppen. Gewoon. Niet. Meer. Doen. 🙂

 • Irma
  14 april 2016 at 08:47

  Eigenlijk was ik benieuwd of hier nog nieuwe tips uitkwamen, maar oh yes, you did! Wat een goede, die van de reacties niet lezen. Ik merk ook echt altijd dat ik geïrriteerd raak en kriebelig wil gaan reageren. Klaaaar daarmee! 🙂

 • Nicky
  14 april 2016 at 08:58

  Mooi artikel en helemaal waar! Ik probeer zelf ook altijd zo positief mogelijk te denken en dat maakt het leven ook een stuk fijner 🙂

 • zwartraafje
  14 april 2016 at 09:42

  Ik herken mezelf in heel wat van je puntjes. Zo kan ik echt ongelukkig worden van reacties op social media. Vlak na de aanslagen in Brussel was het bijvoorbeeld weer de moeite dus dan probeer ik social media gewoon te mijden. Zelf deel ik eigenlijk ook enkel positieve of grappige zaken via mijn Facebook-profiel(en). Complimentjes geven doe ik ook automatisch. Ik merk echter wel dat ik ze zelf moeilijk kan geloven wanneer ik iemand me complimenteert. Ik sta stil bij de kleine dingen die het leven mooi maken en focus me op wat ik wel kan in plaats van teveel stil te staan bij mijn beperkingen.

  Mensen voor wie het glas doorgaans half leeg tot leeg is tracht ik te mijden vermits ze de mensen om hen heem ongelukkig maken. Mensen die in een dipje zitten probeer ik dan weer net op te monteren. Niet al je puntjes lukken me even goed. Zo voel ik me snel schuldig, ben ik minder goed in het inplannen van tijd voor mezelf (waarin niets moet) en nee zeggen is ook niet altijd even simpel.

 • Fatima
  14 april 2016 at 10:48

  Wat een heerlijke post. Hoewel het meeste al bekend is, is het echt fijn het nogmaals even te lezen.
  Ik probeer steeds positiever in het leven te staan en meer (mentaal) uit de dag te halen. De tijd terugeisen en gewoon leven.

  Want ja ik kan mij negativiteit teveel aantrekken. Ik kan teveel dubben en mezelf wegcijferen en dat is niet handig.

  Positiviteit it is!

 • Andrea
  14 april 2016 at 11:13

  Hoi Lonnke,

  Wat een fijn artikel weer. Ook erg herkenbaar. Vooral het nee zeggen vind ook ik lastig. Ik cijfer mezelf ook weg en zat me net te bedenken dat de reden is dat ik (nog) niet met je winactie heb meegedaan. Ik gun het een ander meer dan mijzelf, maar misschien moet ik het mijzelf ook gunnen. Dus ik ga daar zo nog een reactie achterlaten. Tijd voor jezelf in plannen is echt nodig als moeder. Ons zoontje gaat naar de PSZ en de eerste keren dat ik alleen thuis was, vond ik zo gek. Ik kon me totaal niet ontspannen en ging in het huishouden bezig. Nu lukt het ook wel om wat tijd voor mezelf te pakken.

  Ps. voor de meiden die het nog niet geprobeerd hebben. http://www.bringinghappiness.nl/pittige-komkommer-mangosalade/ Dit is zó lekker.

 • Rachel Kromdijk
  14 april 2016 at 12:38

  Fijn geschreven en handig artikel ook voor mij! thanks for sharing en een fijne week nog verder + weekend!

 • Carla
  14 april 2016 at 12:42

  Hoi Lonneke,zo herkenbaar wat je allemaal schrijft!We weten het wel maar het toepassen valt niet altijd mee,hé!Ik probeer ook zo veel mogelijk positief in het leven te staan maar af en toe is dat moeilijk,vooral als het gaat over belangrijke beslissingen of als het over mijn kinderen hun toekomst gaat….En wakker liggen daarover is met heel bekend.Wel een leuke tip om de leuke momenten in een boekje op te schrijven,ik doe elke avond eer ik ga slapen 3 positieve dingen opnoemen die me die dag overkomen zijn,soms is het gewoon de zon die schijnt,soms een onverwachte uitnodiging of een leuke blog om te lezen,…. 😉

 • Maaike
  14 april 2016 at 13:37

  Ik word soms ook echt verdrietig van de reacties die mensen achterlaten; ik kan me ook niet voorstellen dat dat bijna normaal is geworden nu. Je ziet het zo vaak! Maar goed, ik lees dus ook nauwelijks reacties meer en daarnaast moet ik eigenlijk ook gaan beginnen met het opschrijven van alle leuke dingen die er gebeuren elke dag. Ga je inderdaad positiever van denken 🙂

 • Sabine
  14 april 2016 at 13:58

  Wat een ontzettend fijne tips en ook wel even een slikmomentje. Nieuws kijk ik al bijna niet meer en reacties lezen doe ik ook niet vaak. Op Facebook zit ik alleen om mijn blog te promoten, veel meer doe ik er niet mee. Ik kan helaas nog wel eens blijven hangen in negatieve dingen, of nare gebeurtenissen. Dat is echt vervelend. Maar er wordt aan gewerkt 🙂

 • Mariet
  14 april 2016 at 17:09

  Mooi blogje Lonneke!! En helemaal waar.
  Wow wat ontzettend herkenbaar wat betreft het lezen van de (nare) reacties op social media. Ik kan me dat ook veeeel te erg aantrekken. Snap dan ook niet dat zoveel mensen zo ontzettend negatief kunnen reageren.

  Verder vind ik je tips superfijn en probeer ik ook zo positief mogelijk in het leven te staan!

 • Rowan - sillysis.nl
  14 april 2016 at 17:34

  Wat een mooie tips zeg! Ik sluit mij hier helemaal bij aan. Ik merk bij mijzelf en bij anderen dat het echt helemaal niet helpt om in de slachtofferrol te gaan zitten en dat het juist wel helpt om gewoon door te gaan. Niet in negativiteit blijven hangen is zo belangrijk!

 • Maris Maria Renne
  15 april 2016 at 06:53

  Wat een goed stuk Lonneke, ik kan me echt in alles wat je schrijft helemaal vinden ♡
  Sommige dingen lijken soms lastig (ik ben zelf ook nogal een piekeraar), maar zijn het eigenlijk niet. Gewoon doen 🙂 Zeg: f*ck it.
  Overigens zeg ik vrij vaak nee (uitnodigingen voor sociale happenings, hulpvragen e.d.) en ik moest eraan wennen om me daar niet schuldig over te voelen.

 • Cathelijne
  15 april 2016 at 09:17

  Leuk stukje! Ik denk dat we allemaal van tijd tot tijd weer even moeten resetten en ons bewust moeten zijn van alle kleine fijne dingen en alles wat we er zelf aan kunnen doen om positief te zijn!

  Ik heb zelf trouwens ook een post geschreven over ‘nee zeggen’ 🙂

  http://thatsundayfeelingblog.com/2016/04/10/how-to-say-no/

 • Ester
  15 april 2016 at 19:43

  Mooi artikel Lonneke! Ik vind het persoonlijk ook erg belangrijk om positief in het leven te staan. Het is grappig dat ik ook vaak van andere mensen te horen krijgt dat ze mij zo positief vinden. En toch ben ik echt niet altijd zo geweest.

 • Natasja
  16 april 2016 at 10:46

  Helemaal mee eens en weer mooi geschreven.

 • Bianca
  17 april 2016 at 07:52

  Die reacties op social media inderdaad.. Ik lees ze vaak toch, uit een soort van nieuwsgierigheid en enorme verbazing. Maar echt waar mensen zich druk om kunnen maken en hoe lomp/asociaal/etc ze kunnen reageren, ik kan daar gewoon met m’n hoofd niet bij.
  Fijne zondag nog!

 • Tamarah
  18 april 2016 at 07:06

  Goeie tips! Ik vind de meeste reacties op Social Media echt giftig. Ik las ze eerder altijd, uit nieuwsgierigheid en verbazing, maar ben er mee opgehouden. Merkte dat ik zelf erg bitter werd. Het is maar een klein percentage die erg vocaal is op het web, maar op een gegeven mocht dacht dat iedereen die ik niet kende die meningen had. :-/

 • P.
  20 april 2016 at 22:52

  Wat een goede post! Bij het eerste punt had ik echt een ‘oh mij god JA’ moment. Ik word zo triest van de reacties op Nu.nl en Facebook, en toch lees ik ze.. steeds weer! Het klinkt misschien wat overdreven, maar af en toe verlies ik echt mijn vertrouwen in de mensheid door al die reacties. Maar dan lees ik hier reacties van mensen die het blijkbaar ook belachelijk vinden wat er allemaal gezegd wordt, dus eigenlijk moet ik me er bewust van zijn dat alleen bepaalde mensen reageren op zulke dingen. De mensen met hersenen in hun hoofd beginnen de discussie maar niet, omdat het toch geen nut heeft. Ik ga voortaan de reacties op Nu.nl niet meer lezen.. Iedereen denkt tegenwoordig verstand te hebben van alles en dan ook maar over alles hun mening te moeten geven. Experts bestaan tegenwoordig niet, want blijkbaar is iedereen er één :’).

 • neemtijdvoorjezelf.nl
  8 augustus 2017 at 12:06

  Mooi artikel, en zo waar! Hoe egoistisch het ook klinkt, ik vind mezelf het belangrijkste, en probeer dan ook volgens dezelfde regels als je hier beschrijft te leven.
  Ik hoop nog veel meer van zulke inspirerende stukken te lezen!
  Groetjes,
  Saskia Franks

Stay weird