Instagram #1

Lifestyle Mama & Mini

De ochtend ontspannen beginnen

18 april 2016
Cluse watch - Cluse horloge - Bringinghappiness.nl

Als je voor de eerste keer moeder wordt is dat allemaal behoorlijk wennen. Eén van de dingen waar ik in het begin tegenaan liep is dat wanneer je ’s morgens wakker wordt door je kleintje je gelijk aan je dag begint. Let wel, met ongekamde haren, in je pyama zonder enig spoortje van make-up op je gezicht (tenzij van de vorige avond.. panda ogen!). Ik vind dit persoonlijk allesbehalve prettig, omdat rondlopen in mijn sloffie ervoor zorgt dat ik het gevoel heb 1-0 achter te staan en ik me gewoon een slons voel. Vandaag wat tips om dit handiger aan te pakken.

▲ Zet je wekker. Klinkt simpel, maar mijn dochter werd vaak om en nabij hetzelfde tijdstip wakker. Zet je wekker een half uurtje eerder, zodat je alvast jezelf kunt wassen, aankleden en eventueel kunt opmaken. Sta eventueel gelijk met je partner op, zodat je elkaar even kunt helpen mocht je kindje onverhoopt toch al wakker worden.
▲ Ga dus ook vooral enigszins op tijd naar bed, zodat je in de morgen ook makkelijk op kunt staan.
▲ Ga nou niet liggen snoozen! Echt, het heeft geen enkel nut. Opstaan moet je toch.
▲ Leg je kleding de avond van tevoren klaar. Nu doe ik dit zelf niet, omdat ik redelijk snel beslis wat ik aandoe, maar voor mensen die daar moeite mee hebben is dit natuurlijk ideaal. Als je een kleintje hebt kun je zijn/haar kleding uiteraard ook al klaar leggen.
▲ Dek de avond van tevoren ook alvast de tafel of zet je ontbijtproducten klaar in de keuken of koelkast. Overnight oats zijn bijvoorbeeld ideaal om van te voren te maken.
▲ Moet je gaan werken? Maak dan de avond van tevoren ook alvast je lunch klaar én leg al je spullen die mee moeten klaar op je eettafel of een andere plek waar je ’s ochtends zeker te vinden bent.
▲ Zorg ook dat je keuken netjes is. Laat ’s avonds niet van alles op het aanrecht staan, want dan begin je de dag zo onrustig. Plan ’s avonds even tien minuten in om je keuken/woonkamer op te ruimen.
▲ Dringend koffie nodig in de morgen? Zet je kopje vast onder de automaat, doe er eventueel al koffie in, zodat je het apparaat alleen nog maar aan hoeft te zetten. Zorg eventueel voor een to-go-beker.
▲ Blijf rustig. Gooit je kind een beker melk om? Boos worden en stressen heeft geen zin. Als je rustig blijft is de troep snel opgeruimd en kun je weer verder. Iets met loslaten.. echt dat scheelt zo ontzettend veel!
▲ Zorg ervoor dat je geen haast hebt. Sta alsjeblieft twintig minuten eerder op en zorg dat je de tijd hebt om rustig met je kindje bezig te zijn en samen een beetje te kletsen. Ook tegen een baby kun je ontspannen kletsen.
▲ Vaste routines zijn voor baby’s en kinderen, maar ook voor jouzelf, heel erg fijn. Klinkt enorm saai, I know, maar het werkt wel.

Hoe pak jij de ochtenden aan? Heb jij nog andere tips? Deel ze dan vooral in een reactie.

 • Dita
  18 april 2016 at 06:38

  Ik vind het nu met 1 kindje erg meevallen. Prima te doen. Mila wordt vaak om 7u wakker en dan gaan we er uit. Flesje, haar wassen en omkleden en daarna doe ik mijzelf.

  • Lonneke
   20 april 2016 at 19:40

   @Dita: Ik denk dat het er ook erg aan ligt hoe je kindje het doet. Bij mij viel het bij de eerste ook erg mee, omdat ze ’s morgens heel goed sliep. Sommige kinderen slapen overdag slechter en kun je dan bijvoorbeeld moeilijk wegleggen. Dan is het weer een heel ander verhaal.

 • Puck
  18 april 2016 at 10:12

  Een slaapwekker voor peuter helpt ons ook heel erg goed. Zo zorgen we dat Emily niet al bij ons aan bed staat voordat wij klaar zijn voor haar…

  • Lonneke
   20 april 2016 at 19:39

   @Puck: Dat lijkt me heel handig. Ik denk dat mijn oudste daar nog net iets te jong voor is. Wanneer zijn jullie ermee begonnen?

 • Eva
  18 april 2016 at 18:57

  Zelfs zonder kindje zijn deze tips erg handig! Ik zweer vooral bij het spullen de dag van te voren klaarleggen, dit heeft zoveel effect op rustig de dag beginnen.

  • Lonneke
   20 april 2016 at 19:37

   @Eva: Ja dan weet je dat je in de ochtend nergens over na hoeft te denken, heel erg prettig.

 • Nikki
  18 april 2016 at 21:10

  Vooral je snoozetip is heel erg waar! Meestal ga ik eruit zodra mijn wekker gaat en heb ik ruim een uur voor ik de deur uit moet, maar vanmorgen heb ik een half uur liggen snoozen en had ik dus vet veel haast terwijl ik veel duffer was dam wanneer ik gewoon eruit gegaan was. Bleh!

  • Lonneke
   20 april 2016 at 19:36

   @Nikki: ja het helpt ook helemaal niets, maar ik maak mezelf er ook vaak schuldig aan 😉

 • MARIJKE
  19 april 2016 at 09:58

  Handige tips! Ik moest daar destijds ook erg aan wennen. Meteen drukte om te heen (lees: huilende baby) en meteen aan de slag met voedingen e.d. Ik probeerde ook altijd vroeger op te staan maar vond dit zo moeilijk omdat ik het eerste jaar gemiddeld 5x per nacht uit bed moest. Elk minuutje slaap was daarom welkom.

  • Lonneke
   20 april 2016 at 19:09

   @Marijke: Vijf keer WOW! Ik vind twee keer al vervelend. Kom je wel makkelijk weer in slaap?

 • Caroline
  19 april 2016 at 17:05

  Op dit moment ben ik in verwachting van ons eerste kindje en ‘vrees’ al voor de nachten en ochtenden die straks gaan komen. Ik sta nu heel rustig op (mét veel snoozen) en slof op mijn gemakje door het huis. Dat zal straks wel anders worden. Vaste routine is inderdaad heel belangrijk, zowel voor baby’s als voor de ouders.

  • Lonneke
   20 april 2016 at 19:08

   @Caroline: Ik ben altijd een ochtendmens geweest, dat scheelt wel. Heel eerlijk, nu met de tweede, lig ik regelmatig al om half 9 in bed onder het mom van ‘alle uurtjes slaap pakken die ik pakken kan’ haha.
   Wanneer ben je uitgerekend?

   • Caroline
    21 april 2016 at 10:52

    Ik lig ook al vaak om half 10/10 uur in bed, helemaal nu! ik ben 20 september uitgerekend 🙂

 • Andrea
  20 april 2016 at 08:04

  Wat herkenbaar! Ik ben nu zwanger van de tweede en mijn slaap is mij heilig. Het is dan ook lastig om ’s ochtends uit bed te komen. Gevolg is dat ik nu dus in mijn pyjama rondloop en nu het gevoel heb dat ik achter de feiten aan loop. Heb trouwens al wel een was in de machine zitten, die kan ik straks lekker buiten hangen. Morgen ga ik mijn wekker zetten en meteen douchen en aankleden. Oh… je horloge…. prachtig!

  • Lonneke
   20 april 2016 at 19:06

   @Andrea: Het is heel herkenbaar hoor. Met een kindje vond ik het makkelijk te doen, nu kost het me meer moeite met twee kinderen. Soms slaapt de ene door, komt de andere twee keer en soms komen ze beiden. Mijn nachten zijn nu zo vaak onderbroken dat ik ’s morgens graag zo lang mogelijk blijf liggen.
   Hoe ver ben je?
   Het horloge is tof hé!? Hij is van Cluse en ik ben er zo blij mee.

   • Andrea
    20 april 2016 at 19:30

    Gelukkig heb ik nu geen onderbroken nachten, maar slaap door de hormonen wel onrustig. Veel dromen en draaien. Ik ben nu twintig weken, dus zit in het fijnste trimester. Ik vind het ook al wel schelen dat het vroeg licht is, dat maakt het opstaan wat makkelijker. Ja prachtig horloge. Komt op mijn verlanglijstje.

Stay weird