Instagram #1

Europa

Noorwegen

21 januari 2014

Januari is toch vaak wel de maand waarin weer een beetje nagedacht gaat worden over de vakantiebestemming voor de komende zomer. Ik deel een aantal favoriete vakantiebestemmingen met jullie en ik begin met Noorwegen!

De eerste keer dat ik in Noorwegen kwam werd ik meegenomen door mijn ouders. Ik was een jaar of 11 en het werd een vakantie waarin we veel prachtige plekken zagen. De tweede keer, ik was inmiddels 15 jaar, bezocht ik Noorwegen nog eens tijdens een reis door Finland, Zweden en Noorwegen. Ik ben nog steeds blij dat mijn ouders me laten kennis maken met Scandinavië en dan met Noorwegen in het bijzonder. Inmiddels ga ik al jaren niet meer met mijn ouders op vakantie en bezoek ik graag bestemmingen buiten Europa. Noorwegen blijft echter favoriet en ik heb het land zelf dan ook al twee keer bezocht. De laatste keer dat ik Noorwegen bezocht was in de zomer van 2012.

20080600NoorwegenEland

Noorwegen duur?

Noorwegen is geen goedkope bestemming, maar zoals voor veel dingen in het leven geld kun je de vakantie zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt niet om de kosten voor de overtocht óf de brug tussen Denemarken en Zweden heen, maar slapen in Noorwegen kun je op vele manieren regelen. Slapen in een hotel, in een huisje met alles erop en eraan, in een van de hytter die Noorwegen rijk is of gewoon in een tent. Wij kiezen meestal voor hytter of een huisje. In 2008 hebben we alles van tevoren gereserveerd in 2012 zijn we op de bonnefooi gegaan. Dit is in de maand juni prima te doen.

Ook supermarkten zijn niet bepaalde goedkoop en ik moet dan ook eerlijk bekennen dat we best wat spullen van thuis meenemen. Een pak rijst of pasta is natuurlijk zo in de achterbak van je auto gegooid. We hoeven dan alleen nog verse spullen te kopen ter plekke. Schrik niet, maar een komkommer kan best 2,50/3,00 euro kosten.

Op de meeste plekken moet je voor wi-fi betalen. Bij McDonalds (die natuurlijk echt niet op elke straathoek zit) kun je gratis gebruik maken van wi-fi. En anders kun je genieten van een internetvrij leven, ook wel eens lekker.

De natuur is natuurlijk gratis en dit is toch wel het belangrijkste waarvoor je Noorwegen zou gaan bezoeken. Je gaat er niet heen voor de cultuur, de geweldige steden en musea. Nee puur voor de natuur en die is PRACHTIG!

20120816Noorwegen9

Het weer en de niet ondergaande zon

Ga alleen naar Noorwegen als je niet persé warmte wil in de zomer. Hoewel ik alle keren dat ik er was prachtig zomerweer had, kan het het er ook aan een stuk door regenen. Skippen dus als je persé zon wilt!

Het blijft in Noorwegen lang licht.. heel lang. Het schemert misschien een beetje, maar om 12 uur ’s nachts buiten een boek lezen gaat prima. Je kunt een dag dus volledig benutten, je hoeft niet om 6 uur thuis te zijn, omdat je in het buitenland niet in het donker wilt rijden. Tip: neem plakband mee en vuilniszakken. Deze kun je eventueel voor het raam plakken als ze, zoals in veel huisjes het geval is, hele lichte gordijnen hebben.

20120800Noorwegen10

Afstanden

Hoewel een afstand van tevoren niet zo lang kan lijken kun je er toch een behoorlijke poos over doen. Verwacht geen snelwegen overal, want die zijn er niet veel. Je zult regelmatig op kronkelweggetjes rijden die zo smal zijn dat het toch wat ingewikkeld wordt als je een tegenligger tegenkomt. Ook zul je regelmatig over moeten steken met een ferry (helaas ook een kostenpost). Dit alles kost tijd. Wel moet ik zeggen dat elke rit in Noorwegen prachtig is en daardoor onderdeel van de trip en ervaring. Vaak als je normaal van de ene bestemming naar de andere rijdt is dat puur om daar aan te komen, in Noorwegen is zo’n rit gewoon prachtig en voelt het dus minder als puur van bestemming A naar B komen.

Toffe plekken

Geiranger
Geiranger is een klein dorp aan de Geirangerfjord. Geiranger is een toeristisch plaatsje, omdat er behoorlijk wat cruiseschepen aan doen. Het dorpje zelf is niet heel spannend (lees: vooral veel bejaarden die een fjorden-cruise doen), maar als je wat verder uit het dorp omhoog rijd heb je een prachtig uitzicht over de fjord. De omgeving is hier ook prachtig en we verbleven hier dan ook meerdere dagen. Met name ‘The Golden Route’ van Geiranger naar Trollstigen is prachtig!!

Bergen
Bergen is de op één na grootste stad van Noorwegen. Ik vind het een hele fijne stad om te bezoeken. Met name Bryggen is prachtig om te zien. Dit is een rij met prachtig gekleurde hanze-handelshuizen. Ook de vismarkt is gaaf om te zien en je kunt hier natuurlijk ook genieten van broodjes met gerookte zalm e.d.

20080600NoorwegenBryggen

Oppdal
Oppdal is een kleine plaats in de provincie Sør-Trøndelag. Je kunt hier in de omgeving o.a. het nationaal park Dovre-Sunndalsfjella bezoeken (hier lopen muskusossen rond). Wanneer je een rondreis maakt door Noorwegen kom je bijna altijd in Oppdal terecht. Het is in principe een wintersportplaats en dat merk je wel. De omgeving maakt een bezoekje aan Oppdal echter zeker de moeite waard.

Oslo
Meestal is Oslo de laatste bestemming die we aan doen in Noorwegen. We boeken er dan twee nachtjes in een hotel en struinen dan wat door de stad. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de gids niet altijd volg. Ik kan er namelijk zo van genieten om gewoon een beetje rond te lopen en wel te zien waar we belanden. Ik vind Oslo een fijne stad, gemoedelijk en met veel leuke winkels.

Er zijn in Noorwegen nog veel meer toffe plekken natuurlijk, maar die kun je terugvinden in een reisgids.

Tourist Info Centers

In Noorwegen vind je op veel plekken Tourist Info Centers. Hier kun je vaak wat kaarten krijgen van wandelroutes e.d. De Noren zijn meestal erg behulpzaam en ze spreken vrijwel allemaal heel goed Engels.

20080600NoorwegenSchaap

Zeg, is er nog meer te zien?

Er zijn nog veel meer toffe plekken in Noorwegen, maar ik wil deze post ook weer niet te lang maken. Ik heb helaas zelf niet zoveel reisverslagen geschreven over dit prachtige land, maar er zijn op het wereld wijde web genoeg reizigers te vinden die hun mooie verhalen delen.

Oh ja…

▲ Softijsjes zijn in Noorwegen HUGE.
▲ Je kunt overal in van die hutjes worst kopen met gekruide frietjes. De supermarkten liggen ook vol met allerhande worstjes.
▲ Koeien en schapen op de weg? Volkomen normaal.
▲ Sommige wegen liggen op privéterrein en je moet hier dan soms tol betalen. Het kan zijn dat je een klein tolhuisje tegenkomt en een slagboom. Soms moet je geld in een automaat doen en gaat de slagboom vanzelf open, soms doe je zelf wat geld in een brievenbusje met een briefje erbij en doe je de slagboom zelf open.
▲ Vaak kom je langs de weg tafels tegen met daarop fruit. Gooi het geld in een schaaltje en neem een bakje mee.
▲ De eland hierboven lijkt dan wel prachtig te poseren voor de lens van mijn camera, maar er zat ook een hek tussen. Elanden ben ik in het wild nog nooit tegengekomen. Rendieren dan weer wel en die zijn ook echt heel gaaf om te zien!
▲ Ons reisschema van 2008 kun je hier vinden.

200080600NoorwegenSkiers
Kijk tijdens het rijden wel uit voor overstekende skiërs..?

Ben jij wel eens in Noorwegen geweest? Heb jij nog tips?

 • annouska
  21 januari 2014 at 16:56

  Ziet er prachtig uit, maar voor mij is het niet een bestemming waar ik in de zomervakantie heen zou gaan.

 • Charlotte
  21 januari 2014 at 17:20

  Noorwegen lijkt me prachtig <3

 • Marloes
  21 januari 2014 at 17:39

  Noorwegen is geweldig!
  Absoluut de moeite waard om heen te gaan.
  Enne…prachtige foto’s trouwens

  • Lnnk
   23 januari 2014 at 18:14

   @Marloes: Dank je wel!

 • Felicia Rodrigues dos Santos
  21 januari 2014 at 18:05

  Noorwegen lijkt me prachtig! Wil ik zeker nog een keer heen. Prachtige foto’s heb je geplaatst en leuk geschreven 🙂

 • Marjolein
  21 januari 2014 at 18:29

  Mooie foto’s! Noorwegen lijkt me een prachtig land en staat hoog op mijn lijstje, het enige nadeel voor mij is inderdaad het weer… Zeker als de zomer hier een beetje tegenvalt ben ik echt wel toe aan een lading zon haha.

  • Lnnk
   23 januari 2014 at 18:14

   @Marjolein: Ja dat kan ik me voorstellen. Je moet echt voor de natuur gaan en niet voor de warmte nee 😉

 • Eva
  21 januari 2014 at 18:32

  Oh wat gaaf! Ik wil zeker nog een keer een rondreis maken ergens in Scandinavië. Op een of andere manier trekt Zweden me nog het meest door Stockholm en Gotenborg (Stockholm al eens geweest en loved it!), maar zou ik heel graag helemaal naar boven willen (en dan misschien via Noorwegen terug?). Het zal nog wel even bij dromen blijven denk ik 😉

  • Lnnk
   23 januari 2014 at 18:14

   @Eva: Stockholm is zo’n leuke stad! Ik vind de natuur in Noorwegen het mooiste, maar ik moet wel zeggen dat ik niet bovenin Zweden geweest ben, want ik denk dat het daar ook prachtig is!

 • Wieneke
  21 januari 2014 at 18:39

  Ik ben er nog nooit geweest, heel eerlijk gezegd trekt het me niet om in de zomermaanden heen te gaan. Ziet er wel super uit!

 • Carin
  21 januari 2014 at 18:47

  Ben net terug van de feestdagen in Noorwegen: ook dan prachtig alhoewel we veel regen hadden: het was een uitzonderlijke zachte winter tot dan toe. Mijn zomer ooit in Noorwegen was trouwens ook heel zonnig! Herinner me nog de prachtige wandelingen, eigen vis vangen in de fjorden en heerlijk bosbessen plukken…

 • Sas
  21 januari 2014 at 20:06

  Wat een mooie foto’s zeg! Lijkt me super gaaf een keertje heen te gaan.

 • Dita
  21 januari 2014 at 20:09

  Wat leuk zo’n post, Noorwegen trekt mij zelf niet echt. Ik ben meer van het warme weer en zee en strand.

 • Anne
  21 januari 2014 at 20:16

  Oh, fijn uitgebreid! Ik ben nog nooit in Noorwegen geweest, maar zou er echt graag een keer naartoe willen. Sowieso zou ik wel wat langer in Scandinavië willen zijn! Ik ben een keer op uitwisseling geweest naar Zweden en heb een paar dagen doorgebracht in Stockholm en dat was het 🙂

 • lonneke
  21 januari 2014 at 21:03

  wow, het lijkt mij echt prachtig zeg!
  Liefs Lonneke

 • tineke
  21 januari 2014 at 21:25

  Ik ben 1 keer in Noorwegen geweest, en ben toen echt verliefd geworden op het land! Het is zo onwijs mooi! 😀 Heb deze post even onder m’n favorieten opgeslagen, de tips zullen vast van pas komen 😉

 • Andrea
  21 januari 2014 at 21:32

  Noorwegen lijkt me echt een prachtig land. Wil snel eens die kant op!

 • Linda
  21 januari 2014 at 23:07

  Mooi verlag en mooie foto’s!
  Zelf heb ik met mijn ouders Zweden twee maal bezocht en ik ben zelf ook benieuwd naar Noorwegen. Het lijkt mij ook een prachtig land!

  • Lnnk
   23 januari 2014 at 18:12

   @Linda: Zweden is ook tof!

 • Aline
  21 januari 2014 at 23:16

  Oooh heerlijke post! Scandinavië staat echt hoog op mijn lijstje van plekken waar ik graag naartoe wil. Lijkt me geweldig daar.

 • Daphne
  22 januari 2014 at 10:20

  Wat een fijne inspiratiepost :). Ik ben echt een fan van bergrijke en natuurlijke landen dus Noorwegen past precies in mijn straatje.

 • Nena
  22 januari 2014 at 10:42

  Heel leuk om te lezen!
  Die hutjes of huisjes, kan je die ergens op voorhand boeken?

  • Lnnk
   23 januari 2014 at 18:12

   @Nena: Je kunt eens kijken bij Buro Scandinavia (http://www.buroscanbrit.nl/) of Norske Turist Service (http://www.norske.nl/). Wij hebben zo de eerste keer huisjes opgezocht en los geboekt. De tweede keer gingen we op de bonnefooi.

 • Marcella
  22 januari 2014 at 19:49

  Jaaaaa, ik wilde er al graag eens doorheen reizen, maar je hebt het weer volledig aangewakkerd en omhoog geschoven op mijn wishlist! Wat lijkt het me daar toch mooi Lon, wauw! Die foto van de eland is geweldig en die dorpjes en steden klinken helemaal top. We gaan over een tijdje zeker een reisje plannen!! Ben je er trouwens ook geweest toen het helemaal niet meer donker werd? Dat lijkt me bizar!

 • Wanda
  22 januari 2014 at 20:22

  Noorwegen staat al jaren op mijn lijstje maar tot op heden krijg ik vriendlief nog niet zo ver omdat ie dus inderdaad denkt dat we dan 14 dagen slecht weer zullen hebben maar ik hoop hem toch ooit zo ver te krijgen want het lijkt me een prachtig land!

  • Lnnk
   23 januari 2014 at 18:10

   @Wanda: Tja dat kan wel zo zijn met dat weer. Ik heb het gelukkig nooit mee gemaakt en ik ben er 4 keer geweest. Tuurlijk er viel wel eens regen, maar niet de hele vakantie 😉

 • Marieke
  22 januari 2014 at 22:06

  Ik ben nog nooit in Scandinavie geweest, maar het lijkt me prachtig! Staat dan ook hoog op mijn lijstje.

 • cheyenne
  23 januari 2014 at 07:20

  wauw, prachtig! noorwegen staat nog hoog op mijn go-to lijstje (:
  xo, cheyenne

 • PSbyDila.com
  23 januari 2014 at 10:01

  Ik had toevallig laatst een blog geplaatst dat ik graag een keer naar Scandinavië (en in het bijzonder Noorwegen) wilde, leuk!

  • Lnnk
   23 januari 2014 at 18:09

   @PSbyDila: Doen hoor! Fantastisch land!

 • Eline
  23 januari 2014 at 11:07

  ik zou er wel eens heen willen! Mooie foto’s!

 • Con leche
  23 januari 2014 at 14:23

  Scandinavie staat hoog op mijn vakantielijstje voor deze zomer, dus deze post komt erg goed uit. Ik vroeg me nog af of je bij zo’n hytter bijvoorbeeld wel een douche / toilet e.d. hebt, wat houdt het precies in? Ik twijfel op dit moment nog een beetje over Noorwegen omdat het inderdaad redelijk duur is en ik echt niet houd van kamperen. Maar jeetje, die foto’s! Die overtuigen me toch wel bijna!

  • Lnnk
   23 januari 2014 at 18:09

   @Con Leche: In zo’n hytter zit geen toilet of douche. Je moet hiervoor naar een centraal gebouw toe. Het voordeel van de hytter tov een tent is wel dat je gewoon een huisje hebt staan met daarin een bed. Wij hadden ook regelmatig een koelkast en een kookplaats dus dat is verder prima. Vaak hadden we ook nog een bank en soms ook een tv. Ik hou ook totaal niet van kamperen, maar ik vind dit wel prima. En omdat het nooit echt donker is hoef je nooit in het donker naar een toilet te zoeken 😉

   • Con leche
    27 januari 2014 at 09:08

    Het is inderdaad dan wel fijn dat het gewoon een huisje is in plaats van een tent, toch wat minder een kampeergevoel 😉 Dank voor je reactie!

 • Saskia
  24 januari 2014 at 14:29

  Staat al zóóó lang op mijn wishlist dat ik het weer bijna vergeten was. O, wat zou ik daar graag eens met de motor touren!

 • vanemi
  25 januari 2014 at 16:14

  Scandinavië blijft ook voor mij favoriet! Na een aantal keer Zweden en een keer Noorwegen staat nu Denemarken, met name Kopenhagen, op mijn wensenlijstje

 • Estrella
  25 januari 2014 at 22:05

  Fijn artikel! Ik ben ook als kind 2 keer met m’n ouders naar Noorwegen en de rest van Scandinavie (ook Lapland) geweest en ik vind het ook nog steeds prachtig en zou er graag nog eens terug gaan.

 • Michelle - Travel lifestyle.nl
  26 januari 2014 at 20:43

  Ooh wat een heerlijke post en wat een prachtige foto’s! Ik heb niet veel gezien van Noorwegen, dus zou heel graag eens terug willen. Het is zo’n prachtland 🙂

Stay weird