Instagram #1

Boeken Reviews

Boek: Loung Ung – Eerst doodden ze mijn vader

23 juni 2010

20100623BoekFirsttheykilledTitel: Eerst doodden ze mijn vader
Auteur: Loung Ung
Oordeel: ** ** ** **

Gedurende ons bezoek aan Cambodja kwamen wij veel mensen tegen die ledematen moesten missen. De reden hiervan is dat er in Cambodja nog miljoenen landmijnen liggen, waar helaas nog iedere dag mensen het slachtoffer van worden. In tegenstelling tot Nederland, waar alles goed geregeld is, krijgen de mensen daar geen bijdrage van de overheid om in hun levensonderhoud te voorzien. Veel mensen zijn genoodzaakt om te bedelen.

Tijdens ons bezoek aan Siem Reap worden wij aangesproken door een meneer die zijn rechterbeen mist. Deze meneer bedelt niet, maar verkoopt boeken. Geen chicklits of liefdesromannetjes, maar verhalen over Cambodja. Ik koop van hem het boek ‘first they killed my father’ van Loung Ung en begin er vrijwel direct in te lezen.
Het boek is autobiografisch en verteld het verhaal van de nog heel jonge Loung Ung. Tussen 1975 en 1979 kwam een derde van de Cambodjanen om het leven door toedoen van de Rode Khmer. Het verhaal van Loung Ung begint op de dag dat de Khmer Rouge Phnom Penh laat ontruimen. Ze beschrijft de lange tocht die daarop volgt en die vele mensen het leven kost.

Het is een indrukwekkend boek om te lezen, des te meer omdat ik het resultaat van deze verschrikkelijke periode heb mogen aanschouwen in Phnom Penh. Iets wat ik niet snel zal vergeten. Loung Ung beschrijft op indringende wijze de angst en honger.

Dit boek kan ik absoluut aanraden, niet omdat het zo vrolijk is, maar omdat het een must is om te lezen. Het is een (triest) stukje geschiedenis en het is goed om soms even buiten ons veilige wereldje te kijken.

In het kort:

‘Dit is een verhaal over overleving: mijn overleving en die van een deel van mijn familie. Het verhaal is de neerslag van mijn ervaringen, maar het is ook exemplarisch voor wat miljoenen andere Cambodjanen hebben meegemaakt. Als u destijds in Cambodja had geleefd, was het ook uw verhaal geweest.’- Loung Ung Het aangrijpende, moedige relaas van een kind dat het wrede regime van Pol Pot overleeft. Meeslepend en indrukwekkend als de film The Killing Fields en Jung Changs Wilde Zwanen. Eerst doodden ze mijn vader is een verbazingwekkend en gedenkwaardig verhaal over moed, vastberadenheid en de wil om te overleven. ‘Ondanks de tragedie die haar omringt, vecht dit strijdlustige kind voor maar leven en verslaat ze het noodlot. Ik had verwacht dat Ungs verhaal me triest zou maken. Maar dit moedige meisje sleepte me mee in haar dappere zoektocht naar overleving.’ – Zuster lieten Prejean, auteur van Dead Man Walking. ‘Loung heeft, als jonge getuige van de gruweldaden van de Rode Khmer, een welsprekend en krachtig verhaal geschreven. Dit is een belangrijk boek, dat een dramatische impact zal hebben op lezers van, nu en volgende generaties zal informeren.’ – Dith Pran, wiens leven tijdens de oorlog in Cambodja werd geportretteerd in The Killing Fields
Bron: Bol.com

 • Saar
  23 juni 2010 at 17:11

  Hee, je bent er weer!
  Lijkt me een interessant boek. Een boek hoeft niet altijd leuk te zijn, dit soort boeken lees ik ook graag.

 • Manon
  24 juni 2010 at 10:06

  Ben erg benieuwd naar dit boek, zal eens kijken of ik het ook in de bibliotheek kan vinden. Het klinkt inderdaad erg indrukwekkend!

 • inge
  24 juni 2010 at 16:16

  het lijkt me zeker een eh, aangrijpend boek, maar niets voor mij. ik zou al m’n tranen ophuilen tijdens het lezen, ben ik bang..

 • Jorien
  26 juni 2010 at 00:15

  Wauw dat boek klinkt als heel indrukwekkend. Ik ga eens kijken of ik hem misschien weet te vinden in de bieb of in de winkel 🙂

 • Carmen
  26 juni 2010 at 10:51

  Klinkt als een interessant/mooi/indrukwekkend boek!

 • Willemvk
  27 juni 2010 at 09:58

  Het klinkt als een indrukwekkend verhaal. Maar het klinkt ook als een verhaal wat mij totaal niet lokt. Ik ben niet zo van het waargebeurde 😉

 • Saar27
  6 juli 2010 at 14:22

  Eén van mijn lievelingsboeken. Gewoon zo’n aangrijpend verhaal.Heb je het vervolg ook al gelezen? Minder aangrijpend,maar ook bijzonder.
  En dat jij daar dan écht bent geweest!!

Stay weird