Instagram #1

Boeken Mama & Mini

Leuke boeken voor peuters

26 september 2016
Kinderboeken/peuterboeken - Bringinghappiness.nl

Dat voorlezen goed is voor kleine kinderen hoef ik volgens mij niemand te vertellen. Zelf doe ik het al een hele poos en nu Mini ouder wordt begint het ook steeds leuker te worden. Waar ze voorheen het boek uit mijn handen griste of het boek het liefste in haar mond stopte is ze nu juist geïnteresseerd in het verhaal. Ze begrijpt meer en vraagt nu echt specifiek om een bepaald boek voor de lezen. Vandaag deel ik een aantal boeken die hier favoriet zijn. Om eerlijk te zijn kijk ik niet altijd naar de leeftijden waarvoor een boek geschikt is. Mijn dochter is twee en vind deze boeken momenteel heel erg leuk!

Pip en Posy en het nieuwe vriendje – Axel Scheffler

Dit boekje is op dit moment absoluut haar favoriete boekje. Van Pip en Posy zijn meerder boeken te verkrijgen en ze zijn perfect voor peuters, mooie afbeeldingen, korte zinnen. In dit boekje gaan Pip en Posy naar het strand. Ze ontmoeten daar Vic en Pip gaat met hem spelen. Posy is wel een klein beetje jaloers.

“Pip en Posy gaan samen naar het strand. Ze zoeken schelpen, graven een kuil en vangen visjes in de zee. Als Posy even een lekker dutje doet, ziet Pip dat er iemand naast hen is komen zitten. Het is Vic, en Vic wil best met Pip spelen. Dat wil Pip ook wel! Ze hebben het grootste plezier met z’n tweetjes. Maar als Posy wakker wordt, is ze een beetje jaloers. Ze wil Pip eigenlijk niet met iemand delen. Hoe moet dat nu?”

Pip en Posy en het nieuwe vriendje - Bringinghappiness.nl

Mama kwijt – Chris Haugton

Dit boek kocht ik al een hele tijd geleden, omdat ik er zoveel positieve dingen over had gehoord. Het boek bevat niet overdreven veel tekst en de illustraties zijn bijzonder. Mijn dochter is helemaal weg van dit boek en roept moment standaard als ze naar bed gaat ‘Mama kwijt’, dat boek zal en moet voorgelezen worden.

“Uh-oh! De kleine uil is uit zijn nest gevallen. Waar is mama nu? Eekhoorn zal ‘m wel even helpen, maar dan moet kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven… Uiteindelijk komt het gelukkig allemaal goed, met een lekker koekje toe!”

Mama kwijt - Chris Haughton

Ik wil mijn mama! – Tracey Corderoy & Alison Edgson

Dit boek kreeg ik cadeau van mijn collega en ik vond het direct een leuk boek vanwege zijn schattige illustraties. Het boek bevat vrij veel tekst is daarom misschien wel iets geschikter voor oudere kinderen (vanaf 4 jaar). Toch wil mijn dochter dit boek regelmatig lezen en inmiddels krijgt ze ook steeds meer geduld, zodat ik hem volledig kan lezen.

“Het is Lucas zijn eerste dag zonder mama en hij mist haar heel erg. Zelfs zijn prachtige drakenkostuum en zijn favoriete knuffeldraak kunnen hem niet opvrolijken! ‘Wraaaah!’ gromt hij boos. Maar gelukkig weet oma precies wat ze moet doen…”

Ik wil mijn mama! - Bringinghappiness.nl

De wiebelbillenboogie – Guido van Genechten

Het boek begint een beetje cliché met het feit dat mama weg moet (werken of zo) en dat papa het overneemt. Uiteraard maakt papa er een zooi van (en dat vind mama niet zo leuk duh!) en dat vinden de kinderen alleen maar mooi. Cliché of niet, het is absoluut een mooi prentenboek met vrolijke tekeningen in heldere kleuren. Officieel is dit boek vanaf 3 jaar, maar daar trek ik me niet altijd iets van aan. Mijn dochter vind het leuk, zeker als ik het liedje dat in het verhaal voor komt soort van probeer te zingen ‘Een voor de show, twee voor de…, drie voor de Billenboogie GO!’. Aanrader!

Als mama even weg moet, zorgt papa voor de kinderen zoals alleen hij dat kan. Binnen de kortste keren wordt het een vrolijke bende. Alles kan en alles mag. Wat zou mama daarvan vinden?

De Wiebelbillenboogie - Guido van Genechten

Wat zijn jouw favoriete boeken voor kinderen/peuters?

In deze blogpost maak ik gebruik van affiliate links. Lees mijn disclaimer als je daar meer over wilt weten.

 • Anita Willems
  26 september 2016 at 11:34

  Leuke titels! Mijn ene dochter is fan van PiP en Posy. En de wiebelbillenboegie….
  De Grote Rode Bus was hier ook favoriet.

  • Lonneke
   2 oktober 2016 at 12:59

   @Anita: De rode bus ken ik nog niet. Die ga ik eens opzoeken, bedankt voor de tip!

 • Heleen
  26 september 2016 at 13:33

  Ahhh, die laatste is heel leuk. Bij dit soort clichés of ouderwetse verhaallijnen verander ik af en toe gewoon wat er staat. (wel even onthouden, anders krijg ik op m’n kop.

  • Lonneke
   2 oktober 2016 at 12:58

   @Heleen: Ja dat is wel slim inderdaad.

 • Iris
  3 oktober 2016 at 10:31

  Mama Kwijt heb ik eindeloos gelezen met Pim. En hij vraagt er nu ook nog geregeld naar. Ik vond Sttt.. we hebben een plan! van dezelfde auteur overigens ook erg leuk (hoewel wel iets minder een hit dan Mama Kwijt). Hij heeft ook nog een boek “Stoute Hond”, maar die kwam totaal niet aan bij Pim. Kan ook zijn omdat wij geen hond hebben?

Stay weird