Instagram #1

Gewoon zomaar Reizen

Indonesië: Tempels & pasar

29 juni 2009

Goa Gajah
Het is ons al snel duidelijk dat vervoer makkelijk te regelen is ondanks het feit dat er weinig taxi’s rijden in Ubud. We regelen dan ook vrij snel een chauffeur die ons naar 3 tempels zal brengen.

We bezoeken Goa Gajah. Dit wordt ook vaak de olifantengrot genoemd. Het ligt vlak bij Ubud, ten oosten van Peliatan. Goa Gajah stamt uit de 11e eeuw en werd in 1922 ontdekt.
De ingang van de grot lijkt op een wijd openstaande mond van een soort monster. De grot heeft een 13 meter lange gang die uitkomt op een t-splitsing. Aan het einde van de linkergang staat een beel van Ganesha (de hindoegod met olifantenkop) met vier armen. In de andere gang staan drie linga, die de manifestaties van Shiva voorstellen. Vlak voor de ingang staat een beeld van de boeddistische godin Hariti.

Tegenover de grot ligt een fontein met zes vrouwenbeelden. Deze werd pas in 1954 blootgelegd door de archeoloog J.C. Krijgsman. Langs de grot loopt de rivier de Petanu.

Deze tempel maakt niet enorm indruk op ons. Vooral de ingang is prachtig, maar de rest is op een of andere manier niet heel indrukwekkend. We zijn uiteraard wel blij dat we het bezocht hebben.

Gunung Kawi
We vervolgen onze toch richting Gunung Kawi. Gunung Kawi (= de oude berg) ligt ten noorden van Ubud vlakbij Bangli in het midden van Bali.

Het is een complex van tien in de rotsen uitgehouwen candi’s die dateren uit de 11e eeuw. Men dacht dat het grafmonumenten waren maar dat klopt waarschijnlijk niet. Men denkt dat ze ter ere van de koninklijke familie van de Udayana dynastie zijn gemaakt. Maar op dit moment zijn onderzoekers het hier nog niet over eens.

Het is een hele toch om er te komen. Via een lange rij trappen word je er naar toe geleid. Maar voor je deze wandeling gaat maken krijg je een sjaal om je middel gebonden. Langs de trappen naar beneden vind je tientallen verkopers die je graag wat willen slijten.

Gunung Kawi ligt echt schitterend en is dan ook echt de moeite waard om te bezoeken. We kijken hier op ons gemak rond voor we de trappen terug weer beklimmen.

Pura Tirta Empul
Als laatste bezoeken we Pura Tirta Empul. Deze tempel is echt prachtig en indrukwekkend. De tempel is gebouwd om de heilige geiser van Tampak Siring. De tempel is gebouwd omstreeks 962 na Christus.

Mensen komen uit heel Bali hier naar toe om te baden in het heilige water. Het water wordt als zeer heilig beschouwd. De geiser zou zijn geschapen door de god Indra.

We hebben hier een behoorlijk tijd rondgelopen. Het is een redelijk groot terrein en omdat er mensen aan het baden zijn geeft dat een mooi gezicht. Vrolijke kinderen zitten op moeders of vaders rug en spetteren lekker met het water.

Pasar
’s Middags lopen we via Monkey Forest Road (waar ons hotel aan gelegen is) naar de markt. Onderweg kom je vele winkeltjes, restaurantjes en galerijen tegen. De straat is vol bedrijvigheid. Aan het einde van de weg vind je de pasar.
Op de pasar is van alles te vinden, van kleding tot houtsnijwerk, van sieraden tot wierrook. Op de pasar is het druk en kleurrijk. Leuk om rond te lopen en de sfeer te proeven. Wonder boven wonder komt niemand van ons in de verleiding om wat te kopen.

’s Avonds eten we bij het restaurant dat ons in Lovina is aangeraden; Cafe Des Artistes. En ik moet zeggen… een heerlijke afsluiting van de dag!!

    Stay weird