Instagram #1

Azië

Indonesië

24 januari 2014

Januari is toch vaak wel de maand waarin weer een beetje nagedacht gaat worden over de vakantiebestemming voor de komende zomer. Ik deel een aantal favoriete vakantiebestemmingen met jullie. Ik schreef eerder al over het prachtige Noorwegen en vandaag deel ik wat met jullie over Indonesië.

Ik bezocht Indonesië voor de eerste keer in 2009 en deed het land een jaar later tijdens onze wereldreis nogmaals aan. Ik heb echt een zwak voor dit prachtige land en ik kan je een bezoek aan dit land zeker aanraden. Welke eilanden je gaat bezoeken is een beetje afhankelijk van de tijd die je hebt. Wij bezochten tijdens onze eerste reis Bali en Java (Bromo). De tweede keer dat we er waren bezochten we Sumatra, Java (Yogyakarta) en Bali.

20090600Balipuratirta

Kosten

Vliegen naar Indonesië is natuurlijk allesbehalve gratis, maar als je een beetje slim zoekt kun je prima betaalbare tickets vinden. Zelf vlogen wij de eerste keer met Catay Pacific wat betekend dat je een tussenlanding maakt in Hong Kong. Het is ongeveer 11 uur vliegen.

Overnachtingen in Indonesië kun je zo duur maken als je zelf wilt, maar in principe kun je voor een paar euro per nacht al overnachten in een guesthouse. Hoeveel geld je daar kwijt bent hangt er vanaf of je warm water hebt, airco of een fan en uiteraard waar het guesthouse ligt. De eerste keer dat wij gingen hebben we alles van te voren geboekt en dat waren allemaal prachtige hotels. De tweede keer waren we aan het backpacken met een beperkt budget en toen kozen we voor guesthouses die betaalbaar waren.

Eten

Eten is in Indonesië goed betaalbaar. Het voordeligste eet je in een warung. Zoek er daarbij eentje op die lekker druk is, want dat kun je meestal concluderen dat het eten goed is en dat er een hoge omloopsnelheid is. Uiteraard zijn er ook vele ‘gewone’ restaurants waar je van alles en nog wat kunt eten. Deze zijn uiteraard wel wat duurder, maar het is nog steeds goedkoper dan in Nederland.

Wat je echt moet proberen? Wat niet eigenlijk? Indonesië heeft een heerlijke keuken. Ik ben sowieso dol op gado gado en soto ajam. Deze gerechten zijn net als nasi goreng overal verkrijgbaar. Op Bali kun je heerlijke satay met pindasaus eten en rendang dagging (geen idee of je het zo schrijft) is ook heerlijk. Soort stoofschotel van rundvlees en kokosmelk.

Vergeet ook de sappen niet. Niets heerlijker dan een verse mangojuice, watermelonjuice of een limequash. Vergeet ook de Bintang biertjes niet ; )

20090600Balijuice

Beste reisperiode

Onnodig om te zeggen dat het in Indonesië warm is. De temperaturen liggen overdag zo rond de dertig graden. Af en toe kan het flink regenen en onweren. In de zomer kun je er eigenlijk altijd vanuit gaan dat het weer prima is.

Houd er rekening mee dat Indonesië een moslimland is en dat het lastig reizen kan zijn rondom de Ramadan. Op Bali zul je hier minder last van hebben, omdat de Balinezen voornamelijk Hindoeïstisch zijn. Zeker na afloop van de Ramadan, het Suikerfeest, gaan veel Indonesiërs zelf op bezoek bij familie en zullen veel vluchten e.d. volgeboekt zitten.

20090600Balioffertjes

Toffe plekken

Sumatra – Bukit Lawang
Bukit Lawang is een afgelegen plaatsje waar de meeste mensen heen gaan om orang oetans te zien. De jungle is echt schitterend te zijn en de trekking is een geweldige ervaring. De orang oetans zijn echt prachtig om te zien! Meer over Bukit Lawang kun je lezen in mijn reisverslag.

Sumatra – Danau Toba
Vanaf Parapat vaart er een ferry naar het eiland Pulau Samosir in Danau Toba. Danau Toba is het grootse meer in Zuidoost Azië. We verblijven in het plaatsje Tuk Tuk in een fantastisch guesthouse in een huis op palen. Het fijne aan dit eiland is dat er vrijwel geen auto’s rijden, alleen scootertjes. Het eiland is hierdoor rustig en je kunt hier dan ook prima een scootertje huren om het eiland te verkennen. Meer over Tuk Tuk kun je lezen in mijn reisverslag.

Java – Yogyakarta, Borobudur & Prambanan
Yogyakarta moet je bezoeken. Een bekende zijn ooit eens tegen mij dat Indonesië bezoeken zonder de Borobudur te bezoeken is als Parijs bezoeken zonder de Eiffeltoren te zien. En daar heeft ze gelijk in. De Borobudur en Prambanan zijn prachtig en indrukwekkend! Yogyakarta zelf is een drukke chaotische stad. We bezochten het paleis van de sultan en de markt. Meer over Yogyakarta, Borobudur & Prambanan kun je lezen in mijn reisverslag.

Java – Bromovulkaan
Het bezoeken van de vulkaan is een grote toeristische kermis, maar ik moet eerlijk zeggen dat het gebied rondom de vulkaan wel erg indrukwekkend is om te zien. Meer over de Bromo vulkaan lees je in mijn reisverslag.

2009 Indonesie (8)

Bali
Ik heb een zwak voor Bali. Ik weet dat veel mensen Bali te toeristisch vinden, maar ik vind Bali iets rustgevend hebben. De sfeer op dit eiland is totaal anders dan op de andere eilanden. Je kunt hier echt prachtige hotels en guesthouses vinden.
Kuta kun je overigens prima overslaan. Kuta is een soort Salou en ik vond het verschrikkelijk. Veel drukte!

20090600Balirelax

Bali – Ubud
Ubud vind ik een erg leuke plaats. Veel mooie tempels kun je prima vanuit hier bezoeken. Wij regelden een chauffeur die ons naar een aantal tempels bracht, maar je zou ook een scooter kunnen huren. Mooie tempels zijn: Pura Tanah Lot, Pura Taman Ayun, Goa Gajah, Gunung Kawi, Pura Tirta Empul en Pura Ulun Danu Brata.

In Ubud vind je veel kunstgalerijen. Mocht je nog op zoek zijn naar een tof schilderij dan kun je die in Ubud betaalbaar vinden. Het is wel aan te raden om deze niet in het centrum te kopen (duurder). Wij regelden een scootertje en reden weg uit het centrum. We kochten daar voor een belachelijk lage prijs twee schilderijen die we opgerold meenamen. Omdat wij nog een paar maanden gingen reizen hebben we ze met de boot naar huis gestuurd. Thuis hebben we ze laten opspannen en dit is prima gegaan! Overigens hebben ze bij ons iets te lang opgerold gezeten dus het is wel het beste om ze gelijk op te laten spannen wanneer je thuis komt.

In Ubud vind je ook ‘Monkey Forrest’. Dit is een prachtig stukje jungle waar veel (brutale) apen zitten. Het beste is om zo min mogelijk spullen mee te nemen, want het zijn aapjes die spullen af kunnen pakken. Probeer de apen niet op je te laten zitten, want op Bali hadden/hebben ze veel te maken met rabiës. Meer over Ubud lees je in mijn reisverslagen.

20090600BaliMonkey

Bali – Lovina
Ik zet deze bestemming er niet bij, omdat je hierheen moet, eerder het tegenovergestelde. Wij gingen naar Lovina op de dolfijnen te zien, maar op het moment dat het zover was hebben wij onze boot terug laten keren. Je moet je voorstellen, heel veel boten (echt heel veel) op zee die allemaal op een dolfijn afstormen. Ik vond het een treurige heksenjacht en wij hadden er op dat moment allemaal heel veel moeite mee. Je moet zelf weten of je dit wel of niet wil doen, maar ik vond het vooral sneu voor de dolfijnen. Wij hebben ooit in Nieuw Zeeland dolfijnen gezien en als je ziet hoe ze er daar mee omgaan. Gelijk motor uit en niets dan rust voor de dieren.. zo kan het ook! Maar goed, eigenlijk zijn die twee landen natuurlijk slecht te vergelijken. Alles werkt in Indonesië nu eenmaal anders.

Zeg, is er nog meer te zien?

Er zijn nog veel meer toffe plekken in Indonesië, maar ik wil deze post ook weer niet te lang maken. Lees gewoon mijn reisverslagen na of die van anderen. Er zijn op het wereld wijde web genoeg reizigers te vinden die hun mooie verhalen delen.

Oh ja…

:: Sommige mensen kunnen je lekker aanstaren en een beetje giechelen. Dat komt omdat je waarschijnlijk blond of roodharig bent, heel bleek en staat te puffen van de hitte. Ondanks dat alles willen ze nog steeds graag met je op de foto.
:: Indonesiërs schromen fysiek contact niet. Als ze in een busje stappen pakken ze gerust je knie of elleboog vast. Dat bedoelen ze niet vervelend, maar ze doen het simpelweg om in het busje te komen.
:: Nederlanders noemen ze ook wel eens ‘Belanda Goreng’ wat zoveel betekend als ‘Gebakken Nederlander’. Zal vast iets met rode zwetende koppies te maken hebben die wij krijgen in die hitte.
:: ‘Terima kasih’ betekent ‘Dank je wel’. Ik vind het altijd leuk om wat zinnen uit de taal te kennen.
:: Indonesiërs rijden hard, halen in wanneer het niet kan.. kortom ze rijden als gekken! Dus situaties als onderstaande foto kom je regelmatig tegen. Een extra weesgegroetje voor je in de auto stapt is geen overbodige luxe ; )
:: Wij vroegen in Bukit Lawang om een westers toilet.. nou die kregen we. Ze zetten gewoon een losse pot boven het gat en klaar! Ach we konden in ieder geval zitten. Doorspoelen doe je door er een bakje water achteraan te gooien. Je kunt je voorstellen dat het gemiddelde toilet (langs de weg) blank staat. In de hotels en guesthouses heb je vaak een westers toilet die gewoon doorspoelt.

20090600Javaongeluk

Wil je mee weten dan kun je natuurlijk altijd mijn reisverslagen lezen of vraag het me!

 • Dita
  24 januari 2014 at 15:00

  Wat een prachtige foto’s en fijne tekst. Indonesie lijkt me prachtig!

 • Wieneke
  24 januari 2014 at 15:14

  mooie foto’s weer! Ik ben altijd zo bang om ziek te worden in ‘verre’ landen, dat reist best vermoeiend. Komt door een keertje Egypte wat niet helemaal lekker ging. Ik hou het voorlopig even op Westerse landen. Maar vind dit soort verslagen en tips altijd wel erg leuk om te lezen!

  • Lnnk
   26 januari 2014 at 11:25

   @Wieneke: Ik hoor vaak dat mensen in Egypte ziek worden inderdaad. Ik ben in Azië nog nooit ziek geweest, het is een kwestie van een beetje nadenken waar je wel en niet eet.

 • SanneWierda
  24 januari 2014 at 16:09

  Wat een fijne guide! En wat een prachtige foto’s! 🙂

 • Eline
  24 januari 2014 at 18:21

  prachtige foto’s en ik wil er zeker eens heen!

 • Liddie
  24 januari 2014 at 21:26

  Wat is dit leuk om te lezen zeg! Eerst die van Noorwegen en nu deze 🙂
  Blijf hier vooral mee door gaan!

 • Suuz
  24 januari 2014 at 21:28

  Waanzinnig 🙂 ik ben zelf ook op Bali geweest, en kan me volledig aansluiten met jouw mening, wat een prachtig eiland, ik heb er ook een zwak voor!!! zou graag weer eens terug gaan!! na het lezen van je blog en het zien van de foto’s krijg ik alweer kriebels!! thanks! 🙂

 • cheyenne
  25 januari 2014 at 08:22

  wauw, wat tof om te lezen! bali lijkt me geweldig 🙂
  xo, cheyenne

 • Atik
  25 januari 2014 at 08:23

  Wat een schitterende samenvatting!
  Jakarta mag je ook overslaan. Het duurt een dag om erheen te gaan en een dag om eruit te komen. Daar hebben ze echt fileproblemen.

  Wij hadden min of meer per ongeluk dolfijnen gespot toen we met een bootvakantie naar de Komodo eilanden gingen (in de buurt van West Flores). Wat was dat prachtig om te zien. Het was er volgens mij wel 50 dolfijnen die met de boot meereisde en uit het water sprong. En inderdaad, de stuurman zette de motor gelijk stil en we hadden genoten van het schouwspel.

  De hele komodo expeditie is trouwens echt een aanrader. We overnachtten 1 nacht op de boot, gingen van eiland naar eiland om die grote draken te zien en eindigden op Labuan Bajo (grootste stad van West Flores) in een hotel met een schitterend uitzicht op de Indische Oceaan. Ik ben niet uitgesproken dol op reptielen, maar deze dieren zijn zo bijzonder dat ze net als de schattiger orang oetans het waard zijn om te bezoeken. Waar ik wel blij om ben is dat ze de dieren meer met rust laten en de natuur haar werk doen (vroeger gingen ze om toeristen te vermaken nog een geit aan een boom vastbinden voor de komodos, walgelijk oneerbiedig, sinds een aantal jaren doen ze dat gelukkig niet meer).
  Deze eilanden zijn echt heel anders dan de groene Sumatra, meer woester en droger.

  En ja, Bromo vind ik ook geweldig. Het is alsof je je op een andere planeet bevindt, zo onaards anders.

  • Lnnk
   26 januari 2014 at 11:26

   @Atik: Komodo staat ook nog op mijn lijstje! Het blijft een fantastisch land.

 • Andrea
  25 januari 2014 at 09:48

  Ik ben zelf ook 2x in Indonesie geweest en we hebben wel redelijk dezelfde dingen gezien denk ik. Zo’n mooi land en ook zo verschillend. Bij de eerste reis begonnen wij op sumatra, toen java en eindigde we op bali. Een wereld van verschil, maar stuk voor stuk prachtig.

 • Rensina Steursma
  25 januari 2014 at 11:20

  Wauw wat een prachtig verhaal en mooie foto’s!
  Het lijkt me zo tof om al die mooie landen eens te mogen bezoeken.
  Maar ik ga eerst naar Ethiopië, in het najaar dit jaar. Mee op reis me Edukans.
  Dit lijkt me een geweldige ervaring, kijk eens op mijn blog voor meer info! 🙂
  Fijn weekend, Rensina

  • Lnnk
   26 januari 2014 at 11:26

   @Rensina: wat gaaf dat je naar Ethiopië gaat zeg!

 • Manon
  25 januari 2014 at 11:35

  Ik heb genoten van je reisverslag! Het zou bijna mijn reisverslag kunnen zijn. Wij zijn ook op alle plekken geweest waar jij bent geweest in Java en Bali. 3 jaar geleden alweer. Nu lees is weer dingen bij jou en denk ik ‘oja’ ! Erg leuk, dankjewel hiervoor 🙂 Fijn weekend nog. Liefs Manon

 • Marieke
  25 januari 2014 at 22:26

  Wauw, wat een verhaal! Jij weet wel hoe je mensen enthousiast moet maken. 🙂

 • Marjolein
  26 januari 2014 at 14:33

  Gaaf zeg al die foto’s. Het lijkt me een heerlijk land om naar toe te gaan! Lombok en Bali staan hoog op mijn lijstje.

 • Marcella
  26 januari 2014 at 20:34

  Wat tof dat je weer over je reizen schrijft! Indonesië lijkt me supermooi, ik breng er graag nog een bezoekje aan. Die vulkaan lijkt me prachtig. Mooie foto’s joh, je maakt me enthousiast!

 • Bianca
  28 januari 2014 at 12:05

  Aah Indonesië! Ik heb inmiddels al best wat landen gehad (Noorwegen vond ik trouwens ook geweldig!) en als ik 1 land zou moeten uitzoeken waar ik zeker nog een keer naartoe zou gaan is het zeker Indonesië. De combinatie van natuur, cultuur, klimaat, mooie stranden, goede bereisbaarheid, heerlijk eten en vriendelijke mensen maakt het echt een topbestemming! Ik ben zo ongeveer op dezelfde plaatsen geweest en vond inderdaad Bali wel erg toeristisch na de andere eilanden. Misschien dat we het ook niet troffen, maar ik vond ook de mensen wat minder vriendelijk.

  Reizen tijdens de ramadan gaat overigens prima, alleen de Lebaran, de vakantieperiode zo’n 1 a 2 weken erna (en de laatste dagen van de Ramadan), zou ik absoluut vermijden. Niet alleen zitten veel vluchten vol, dat geldt ook voor treinen, bussen en taxi’s. Wegen stromen ook vol, kijk niet gek op als je een halve tot hele dag ergens vast staat. Hotels zitten daarnaast vaak vol en alle prijzen gaan twee- tot driemaal over de kop. Iedereen gaat op vakantie en de locals gaan dan naar alle lokale bezienswaardigheden, wat ervoor zorgt dat het erg druk is en je soms dus niet naar die bezienswaardigheid kan gaan… Wij hebben wel wat plannen om moeten gooien toen, al zorgde dat ook voor onvergetelijke situaties die we anders nooit hadden meegemaakt..
  Ik wil graag nog naar de andere eilanden, Lombok, Flores, etc… Ooit… 😉

 • Des
  6 februari 2014 at 15:08

  Hhi ik leesndeze post nu pas maar moest stiekem lachen om hetbfeit dat indonesiers inderdaad je ecen vasthouden als ze er langs moeten ofzo hahahaha. Ik dacht; oja dat is ook zo! En bedankt voor de tips voor sumatra, daar wil ik ook zeker een keertje heen!

  Lombok en gili air zijn trouwens ook mooie eilandjes!

 • Marleen
  7 februari 2014 at 11:42

  Wat een prachtige foto’s! En ik zou daar ook wel graag heen willen 🙂

Stay weird