Instagram #1

Online

Hoe ik mijn foto’s maak

15 januari 2016
Instax mini - Bringinghappiness.nl

Eerlijk is eerlijk, ik begin met een gemengd gevoel aan deze post. Ik ben namelijk absoluut geen pro op het gebied van fotografie en in zekere zin vind ik het dan ongepast om tips te geven. Tegelijkertijd krijg ik er wel regelmatig vragen over en dan met name hoe ik mijn foto’s zo licht krijg. Daarom deel ik vandaag hoe ik te werk ga. Niet hoe het moet of hoort, ik doe waarschijnlijk een heleboel verkeerd, maar zo doe ik het.

▲ Open deur: zorg voor daglicht. Hoewel ik een hele tijd geleden daglichtlampen heb aangeschaft vind ik ze niet prettig werken. Niets is zo mooi voor je foto’s als gewoon daglicht. In Nederland betekend dit echter ook dat je regelmatig pech hebt, omdat het simpelweg te donker is buiten. Maak gebruik van de mooie dagen om ineens veel foto’s te maken. Zoek een plekje in huis waar het licht mooi is en maak daar gebruik van. Direct zonlicht is dan weer niet aan te raden. Ik vind het een ramp om te fotograferen met heel veel zonlicht.

▲ Zorg voor een mooie ondergrond én achtergrond. Zelf fotografeer ik op een witte eettafel, de achtergrond is een witte muur met witte kastjes ervoor. Ik maak ook gebruik van onze houten eettafel, omdat ik hout als achtergrond ook mooi vind. Ik vind alleen een witte achtergrond redelijk saai dus ik zorg vaak voor wat kleur op de achtergrond.

▲ Leer je camera kennen! Speel met de iso-instellingen, scherptediepte en de sluitertijden. Je kunt daar al zo ontzettend veel mee bereiken. Wees niet bang voor je camera, al die opties zitten er niet voor niets op. Ga gewoon een dag experimenteren. Zoek een mooi plekje, leg wat spullen neer en ga ze fotograferen met verschillende instellingen. Zo ontdek je wat je camera doet.

▲ Overweeg eens om een lichtsterke primelens te kopen, mits je een spiegelreflex hebt natuurlijk. Zelf heb ik een 50 mm (Nikon AF-S NIKKOR 50mm 1:1.8G) en een 35 mm lens (Nikon AF-S NIKKOR 35mm 1:1.8G DX). De laatste lens zit nu standaard op mijn camera (Nikon D7100). Ik kocht de 50 mm lens als eerste en hij maakt echt prachtige foto’s, het nadeel vond ik echter de afstand die ik moest nemen van het object. De 35 mm lens vind ik binnen handiger.

▲ Zoomlenzen zijn makkelijker, maar over het algemeen wat minder lichtsterk. Mijn zoomlens (Tamron SP AF17-50mm F/2.8XR LD Aspherical (IF)) is een hele fijne lens en ik gebruik hem vooral op vakantie of voor dagjes weg. Voor mijn blog gebruik ik eigenlijk altijd mijn 35 mm lens.

20150200Instaxfuji5▲ Als je camera de mogelijkheid heeft kun je overwegen om ook in RAW te fotograferen. Het voordeel is dat er meer nabewerking mogelijk is van de foto’s, het nadeel is dat RAW-bestanden veel groter zijn. Zelf fotografeer ik in RAW + JPEG. Elke foto staat dus twee keer op mijn geheugenkaartje.

▲ Na het maken van een foto bewerk ik hem na in Adobe Lightroom. Dit programma heb ik een aantal jaren geleden gekocht en vind ik ideaal voor het bewerken van foto’s. Ik ken bij lange na niet alle ins en outs van het programma, maar ik ontdek steeds meer en ik vind het een geweldig programma. Je kunt foto’s wat oplichten en kleuren wat meer laten poppen.

▲ Na het bewerken van de foto in Adobe Lightroom open ik de foto in Adobe Photoshop. Hier bewerk ik hem eventueel nog wat meer, maar meestal snijd ik hem hier alleen uit, verklein ik de foto en voeg ik wat informatie toe zoals copyright e.d.
Mijn maandoverzichten maak ik ook in Photoshop, ik maak hiervoor gebruik van sjablonen, zodat de weergave elke keer hetzelfde is.

Op zoek naar meer informatie?

▲ Koop een goed boek over fotografie. Zelf vind ik het boek ‘Shoot! Fotograferen met je hart‘ van Anki Wijnen erg fijn en toegankelijk. Ik schreef er onlangs al eens een review over die je op mijn blog terug kunt vinden.

Ik ben zelf altijd op zoek naar informatie over fotografie, omdat ik nog ontzettend veel moet leren. Er zijn veel zaken die ik moeilijk vind en gelukkig zijn er veel fotografen online te vinden die hun kennis delen zoals:

▲ Laura Vink volg ik al jaren. Zij blogde eerst en is zich later veel meer gaan richten op fotografie. Op haar website Vink Academy kun je heel veel informatie vinden over fotografie, maar bijvoorbeeld ook over Adobe Lightroom. Tevens kun je online cursussen volgen bij haar.

Sabine Metz is ook fotograaf en zij organiseert ook workshops. Zij maakt prachtige foto’s en in de toekomst wil graag eens een workshop bij haar volgen.

Heleen Schrijvershof geeft op haar blog veel tips over fotografie. Erg leuk en leerzaam om te lezen. Op deze pagina deelt ze een hoop basiskennis rondom fotografie, je kunt daarbij denken aan: ‘iso waarde, diafragma en sluitertijd voor niet-nerds‘ en ‘Hoe maak je goede profielfoto’s?‘.

 • rowan
  15 januari 2016 at 07:05

  Wat een leuke en goede tips! Bedankt! 🙂

 • Marloes
  15 januari 2016 at 07:32

  Leuk om te lezen hoe jij je mooie foto’s maakt. Ik doe het zelf eigenlijk altijd op dezelfde manier alleen dan met mijn 50mm 1.8 lens.

 • Anne
  15 januari 2016 at 07:46

  Ah, ik moet ook écht de tijd nemen om met Shoot aan de slag te gaan! Ik ben een behoorlijk luie fotograaf en wil eigenlijk gewoon beter worden. Dankjewel voor deze tips!

 • Marieke
  15 januari 2016 at 08:41

  Wat een fijne tips. Ik heb zelf ook het boek van Anki en vind dat echt een goed boek. Ik ga zelf binnenkort met mijn schoonzus op stap. Zij is heel goed in fotografie en ik ga samen met haar nog meer mijn camera ontdekken.

 • Femke
  15 januari 2016 at 08:52

  Wat een goede en fijne tips! Ik heb een tijdje terug geïnvesteerd in een goede camera, maar ik ben net zoals Anne hierboven zegt ook een luie fotograaf. Terwijl ik het wel echt heel erg leuk vind om foto’s te maken en zelfs een keer een cursus heb gevolgd! Over het boek van Anki heb ik al veel goede verhalen gehoord. Misschien moet ik het toch eens aanschaffen!

 • Olga
  15 januari 2016 at 08:58

  Ik vind het werken met filters en het oplichten van een foto altijd al heel veel goeds doen voor een foto. Dat zijn wel mijn favoriete tips 🙂

 • Tineke
  15 januari 2016 at 09:30

  Handige tips! Ik heb het geduld niet echt voor uitgebreid fotograferen, maar heb mij wel voorgenomen om meer moeite te steken in het maken van foto`s. Aan deze tips heb ik echt iets. Het is alleen zo jammer dat het altijd zo vroeg donker is in de winter!
  Liefs

 • Monique | WritingMonique
  15 januari 2016 at 09:35

  Wat een geweldig artikel! Ik vind jouw foto’s altijd prachtig, dus ik was wel benieuwd naar de tips! 🙂

 • Inge
  15 januari 2016 at 09:43

  Wat een fijne tips! Ik heb ook de 50mm, maar inderdaad de afstand.. Dat is binnen wel een nadeel. Ik volg dezelfde mensen, wat grappig! Je foto’s zijn werkelijk waar prachtig en heerlijk fris.

 • Dita
  15 januari 2016 at 09:46

  Hele handige tips! Zelf heb ik geen spiegelreflex camera maar een systeemcamera.

 • Nicky
  15 januari 2016 at 10:04

  Fijne en handige tips! Ik heb me al vaker afgevraagd hoe je aan zo’n mooie ‘witte’ foto’s komt.. Om jaloers op te worden haha. Op mijn dromenbord van dit jaar staat een camera (ik maak de foto’s nu nog met mijn telefoon). Welke camera heb jij? Heb je nog tips bij het uitzoeken van een camera?

  • Lonneke
   19 januari 2016 at 15:45

   @Nicky: Ik heb zelf een Nikon D7100. Die is volgens mij niet meer te koop, maar heeft wel een opvolger. Ik heb niet echt tips voor je, behalve dan dat het verstandig is om eens naar een winkel te gaan en gewoon wat camera’s vast te houden. Daarnaast kun je reviews lezen.

 • Sanne
  15 januari 2016 at 10:04

  Hele fijne tips! Een hoop kende ik al (fijne bevestiging!), maar ik werk eigenlijk nooit in photoshop omdat ik er simpelweg nog niet veel over weet. Snel ik gaan verdiepen dus!

 • Nathalie
  15 januari 2016 at 10:05

  Wat handig ! Leuk om te lezen.

 • Anouk
  15 januari 2016 at 10:23

  Fijne tips! Ik fotografeer ook met daglicht, maar het is wel echt een nadeel als er donkere dagen zijn (zoals nu). Maar weer een dagje wachten 😉

 • Heleen Schrijvershof
  15 januari 2016 at 11:11

  Bedankt voor het vermelden Lonneke. Deze week is er winactie voor waarbij mensen m’n boek kunnen vinden. Als je wilt stuur ik je de link even door.

  • Lonneke
   19 januari 2016 at 15:45

   @Heleen: Dat is prima! Loopt de winactie nog?

 • Vlijtig Liesje
  15 januari 2016 at 11:23

  Jeetje, dat zijn een boel aandachtspunten. Ik doe echt maar wat….

  • Lonneke
   19 januari 2016 at 15:46

   @Vlijtig Liesje: Ach ik doe ook maar wat hoor. In de loop van de tijd ben ik wel meer gaan doen, maar als je dat eenmaal gewent bent is dat eigenlijk helemaal geen extra werk meer.

 • Margo
  15 januari 2016 at 11:23

  Oeh ik zat te springen op m’n stoel bij dit artikel, want jouw foto’s vind ik altijd supersupersuper. Thanks voor alle tips, ik ga ze morgen eens even goed doornemen met m’n camera erbij.

  • Lonneke
   19 januari 2016 at 15:47

   @Margo: Wat lief, dank je wel. Mocht je vragen hebben dan hoor ik het wel!

 • Miranda
  15 januari 2016 at 11:34

  Goed verhaal, dank je wel!

 • Catherine
  15 januari 2016 at 11:39

  Goede tips! Ik ben zelf ook nog erg nieuw in het fotograferen wereldje dus ik kan ze goed gebruiken!

 • Astrid
  15 januari 2016 at 11:54

  Daglicht is inderdaad de beste bron van mooi licht en helaas werken deze dagen niet echt mee. Merk het ook meteen wanneer ik wil inzoomen, dan moet ik niet teveel bewegen (anders bewogen foto). Nu heb ik ooit op school 2 jaar fotografie gehad maar ben ik nu behoorlijk lui en schiet ik alles automatisch :).

 • Kim
  15 januari 2016 at 12:22

  Heel erg bedankt voor deze tips. 🙂 Ik wil dit jaar graag beter worden met fotografie. 🙂

 • Carla
  15 januari 2016 at 18:46

  Dank je wel voor de tips!Ik maak voor mijn blogje met mijn simpel gsmmetje foto’s wat je natuurlijk ook wel ziet aan de kwaliteit maar een aankoop van een echt degelijke fototoestel zit er hier voorlopig niet aan.

  • Lonneke
   19 januari 2016 at 15:48

   @Carla: Gelukkig kun je met een telefoon tegenwoordig ook toffe foto’s maken! Camera’s zijn inderdaad niet goedkoop.. was dat maar zo 😉

 • Tamara
  15 januari 2016 at 22:05

  Hele handige tips. Bij mij wil het vaak toch niet echt lukken. Ben dan ook wel toe aan een nieuwe spiegelreflex denk ik.

 • Loes | Hyggeligmama
  15 januari 2016 at 23:08

  Wat een fijne blogpost. Ik heb de spits even in de favorieten gezet. Op vakantie maak ik vaak prachtige foto’s, maar thuis, voor mijn blog is het wel andere koek. Helemaal nu het zo donker is buiten inderdaad. Daarbij komt dat ik niet altijd de tijd heb (neem) om goed met mijn camera te spelen. Ach wie weet, later als ik groot ben.. Het boek Shoot heb ik ook aangeschaft, vond ik ook erg leuk!

  • Loes | Hyggeligmama
   19 januari 2016 at 08:46

   Spits moet natuurlijk links zijn… Duh..

  • Lonneke
   19 januari 2016 at 15:49

   @Loes: Het weer zit nu inderdaad niet mee. Wat dat betreft kijk ik wel uit naar het voorjaar!

 • Renske
  16 januari 2016 at 09:20

  Hele fijne en praktische tips! Ondanks dat je geen professional bent, maak je echt prachtige foto’s, dus van de tips kan ik zeker leren. 🙂

  Het boek dat je aanraadt, staat zeker nog op mijn verlangslijstje!

 • Maris Maria Renne
  16 januari 2016 at 13:02

  Ik vind jouw tips (en foto’s) anders behoorlijk profi hoor haha 😂
  Thanks!

  • Lonneke
   19 januari 2016 at 15:49

   @Maris: haha thanks 🙂

 • Sanne
  16 januari 2016 at 18:07

  Wauw, wat een goede tips geef je! Hier heb ik zeker wat aan (:

 • Tiffany
  16 januari 2016 at 19:21

  Ik heb laatst voor kerst het boek ‘shoot!’ gevraagd en gekregen 🙂 super leuk! Ik probeer nu voor het eerst met de instellingen van mijn spiegelreflexcamera te werken. Het restulaat is verassend mooi! Ik wil ooit nog een 50 mm of 35 mm lens, ik heb nu alleen een zoomlens.

  • Lonneke
   19 januari 2016 at 15:50

   @Tiffany: Die lenzen zijn de moeite waard en gelukkig ook redelijk betaalbaar t.o.v. sommige andere lenzen.

 • Sheila
  16 januari 2016 at 20:30

  Leuke blog! Ik heb het fotograferen eigenlijk best al een lange tijd laten liggen. Sinds Oz er is, heb ik er gewoon minder tijd voor (nee, máák ik er minder tijd voor). Het komt wel weer terug, het heeft geen haast. Tot die tijd word ik blij van jouw foto’s. En je Instax foto’s zijn ook super lief. Zo jammer dat die rolletjes zo prijzig zijn. Ik ben dan ook erg zuinig met het gebruiken van een Instax camera, moet ik bekennen. Maar aan de andere kant, maakt dat het ook weer speciaal.

  • Lonneke
   19 januari 2016 at 15:51

   @Sheila: Ja die rolletjes zijn erg duur inderdaad, maar zoals je al zegt dat maakt ze dan weer extra bijzonder!

 • Demi
  17 januari 2016 at 10:32

  Fijne tips, ik ga er zeker mee aan de slag. Ook ’t boek “Shoot!” lijkt me super leuk!

 • Puck
  18 januari 2016 at 10:46

  Ik blijf het lastig vinden. De juiste hoek, de juiste camera, het goede licht… En dan vooral TIJD?!? Waar haal ik de tijd vandaan om dit te doen?!?

  • Lonneke
   19 januari 2016 at 15:51

   @Puck: Ja tijd.. dat is een lastige 😉 Ik denk dat, dat hier nu ook een stuk moeilijker gaat worden.

 • jeapiebel
  19 januari 2016 at 09:04

  Super dat je de tip deelt. Al je tips is super handig. Veel ken ik al, maar toch mooi dat je deelt. Veel licht en mooie achtergrond vind ik ook heel belangrijk. Op zoek naar meer informatie dat moeten we blijven doen.

Stay weird