Instagram #1

Online

Foto’s op je blog #5

22 maart 2015
Fototips - Bringinghappiness.nl

Ik schreef er al eens eerder een blog over, maar ik blijf het irritant vinden als ik bij mensen foto’s of collages zie met daaronder de bron Pinterest of Tumblr. Misschien dat ik nu als een ongelooflijke zeur overkom, maar ik kan er niet genoeg op hameren.. gebruik alsjeblieft nooit zomaar foto’s van anderen. Het mag niet en het kan je duur komen te staan als de fotograaf je ineens een gepeperde factuur stuurt. Wil je toch foto’s op je blog gebruiken van anderen? Vraag dan ten alle tijden toestemming! je verschuilen achter het feit dat je niet weet wie de fotograaf is kan niet. De foto gewoon niet gebruiken dan.

Het beste is natuurlijk om al je foto’s zelf te maken. Zelf haal ik het meeste plezier uit het maken van mijn eigen foto’s. Op die manier kun je nooit de mist in gaan. Je hoeft daar helemaal niet de beste apparatuur voor te hebben, met een telefoon kun je in principe al een heel eind komen. Het is ook een kwestie van veel oefenen. Op bijvoorbeeld de site van Fotografille en Laura Vink kun je tips vinden. Ben je daar nu niet zo goed in zoek dan naar foto’s die je wel mag gebruiken, want die zijn er gelukkig ook. In mijn eerdere post deelde ik al wat tips en vandaag voeg ik daar nog wat aan toe.

20140300Fototips3

1. Deathtothestockphoto.com

Bovenstaande foto’s komen van Deathtothestockphoto.com. Op deze website delen een aantal fotografen mooie foto’s. Niet de standaard stockphoto’s, maar meer sfeerfoto’s. Je kunt je inschrijven en dan krijg je eens in de zoveel tijd een aantal foto’s in je mailbox. Je kunt tegen betaling ook premium lid worden, dan kun je alle foto’s downloaden die er eerder verspreid zijn.

2. Unsplash.com

Deze website deelde ik al eerder. Hier worden iedere week tien foto’s toegevoegd die je mag gebruiken. Tevens kun je, je inschrijven op de nieuwsbrief. Op die manier ontvang je iedere week 10 nieuwe foto’s.

3. Publicdomainarchive.com

Op deze website deelt fotograaf Matt behalve zijn eigen foto’s ook andere foto’s die vrij te gebruiken zijn. Ook op deze website kun je premium lid worden.

20140300Fototips2

4. Picjumbo.com

Fotograaf Victor Hanacek deelt op zijn website foto’s gratis en voor niets. Ook op deze website kun je een premium abonnement afsluiten, maar in de gratis sectie vind je al veel mooie foto’s! Bovenstaande foto’s zijn daar een voorbeeld van.
▲ 1. Foto telefoon ▲ 2. Meisje met laptop ▲ 3. Meisje met fototoestel.

5. Freeimages.com (voorheen SXC.hu)

Op deze website kun je heel veel foto’s vinden. Er zitten veel standaard stockphoto-achtige foto’s bij, maar je kunt er her en der ook wel creatievere foto’s vinden. Op deze website moet je altijd wel even kijken wat de voorwaarden van de fotograaf zijn. Soms moet je even melden dat je de foto gebruikt.

Meer weten?

Wil je nou meer weten over het gebruik van foto’s van anderen? Op de website van Charlotte Meindersma, Charlotte’s Law, vind je een heleboel informatie met betrekking tot auteursrecht e.d. In o.a. deze blogpost gaat het specifiek over fotogebruik op je blog.

Ik ben overigens een echte neuroot. Van elke foto die ik op mijn blog gebruik van een ander (en dat is eigenlijk alleen in dit soort posts) bewaar ik netjes de gegevens, de link waar ik hem vandaan heb en de informatie over hoe je de foto mag gebruiken.

 • Sas
  22 maart 2015 at 08:53

  Ik vind het heel goed dat je hier aandacht aan besteed! Sinds jou blogpost jaren terug ben ik er bewust over na gaan denken en heb alle plaatjes die ik had gebruikt vervangen door eigen plaatjes. Bedankt dus hiervoor!

 • Dita
  22 maart 2015 at 08:54

  Ik gebruik niet vaak andermans foto’s maar als ik dit doe zet ik er idd altijd de orginele bron bij. En Unsplash is ook heel fijn ja 🙂

 • Nathalie
  22 maart 2015 at 09:09

  Thnx voor de tips. Maar wat ik me afvraag: als mensen hun foto’s op pinterest pinnen dan wil je toch dat ze gedeeld worden, niet? Want dat vind ik zelf een moeilijke…

  • Lonneke
   22 maart 2015 at 10:41

   @Nathalie: Op Pinterest link je terug naar de originele site en daardoor genereert iemand extra verkeer op zijn of haar blog. Vaak mag je best een foto gebruiken om in een artikel te verwijzen naar de betreffende site. Daar heb ik zelf ook geen bezwaar tegen, maar vraag het gewoon even dan weet je zeker dat je geen problemen krijgt. Het is niet de bedoeling dat je andermans foto gebruikt als sfeerfoto op je eigen blog.

 • Frauke
  22 maart 2015 at 09:32

  Handige tips, en ik ben het hélemaal met je eens! Vroeger gebruikte ik wel eens Pinterest als bron, maar nu durf ik zelfs niet zomaar meer foto’s te gebruiken met juiste vermelding. Omdat je eigenlijk ook gewoon echt toestemming moet vragen! De beste oplossing is inderdaad om zelf foto’s te maken, werkt prima :D! X

  • Lonneke
   22 maart 2015 at 10:42

   @Frauke: Toen ik in het begin blogde deed ik het ook fout hoor. Ik ben ook wel een aangesproken daarop (en terecht), maar ik was me er toen nog niet bewust van. Met de jaren komt de wijsheid 😉

 • Fleur
  22 maart 2015 at 09:47

  Wat een handige site’s!
  Het is nog best moeilijk om eem foto te vinden als wat jij in gedachten hebt..
  Maar dit soort site’s kunnen daar denk ik heel goed bij helpen!

  • Lonneke
   22 maart 2015 at 10:43

   @Fleur: Ja dat is absoluut het moeilijkste en dat is het voordeel van zelf je foto’s maken.

 • Wieneke
  22 maart 2015 at 10:02

  Bij pinterest is het de kunst om helemaal terug te gaan tot de bron, lukt niet altijd, nou ja dan gebruik je hem maar niet. Maar het kan op zich wel. Heb zelf al een tijdje geen foto’s van anderen gebruikt, maar unsplash is wel mijn favoriet. Was volgens mij toen ook een tip van jou :). Jij bent goed bezig!

  • Lonneke
   22 maart 2015 at 10:44

   @Wieneke: nee dat is wel jammer inderdaad. Ik zou het dan gewoon niet doen.

 • annouska
  22 maart 2015 at 10:37

  Tof geschreven, ik hoop dat veel mensen hier iets aan gaan hebben. Toen jij ooit een paar jaar geleden (dacht ik) al over schreef heeft het mijn ogen geopend. Sindsdien maak ik van elk ding zowat een foto zodat ik die later op mijn eigen blog kan gebruiken. Niet alleen vind ik het zelf veel leuker, ik merk dat mijn blog er ook populairder door is geworden.

  En wat hierboven ook al gezegd wordt, het is de kunst om de orginele bron te vinden en daar toestemming voor te vragen. Iets wat ik voor mijn film blogjes nog wel steeds doe!

  • Lonneke
   22 maart 2015 at 10:45

   @Annouska: Ik fotografeer ook van alles en nog wat, het komt altijd wel een keertje van pas! Fijn dat mijn stukje toen heeft geholpen, fijn om te horen 🙂

 • Marlous
  22 maart 2015 at 10:50

  Ja ik vind dit ook zo’n belangrijk punt! Ik maak inmiddels bijna al mijn beeld zelf, zodat het allemaal in dezelfde stijl blijft. Al wist ik hier 5 jaar terug ook een stuk minder vanaf, ik kom nog steeds af en toe blogposts tegen met pinterestfoto’s, die verwijder ik dan snel haha 😉

 • Margot
  22 maart 2015 at 10:51

  Wat een handig lijstje! Ik sla ze op!

 • Hanneke
  22 maart 2015 at 11:29

  Sowieso is het ook nog eens heel leuk om je eigen foto’s te maken! 🙂

 • Rianne
  22 maart 2015 at 11:41

  Heel handig dit!

 • Deisy
  22 maart 2015 at 13:12

  Wat goed dat je hier aandacht aan geeft. Ik denk niet dat iedereen zich bewust is dat je niet zomaar foto’s mag gebruiken. Ik maak zelf mijn eigen foto’s, ook omdat ik dat iets uitdagender vind. Mocht ik ooit foto’s van andere gebruiken dan link ik hier altijd naar. Goed dat je dus hier aandacht voor geeft. X

 • Britt -Radianto-
  22 maart 2015 at 13:15

  Ik geef je hier volledig gelijk in! Gewoon je eigen foto’s gebruiken, veel makkelijker! Fotografille kende ik al maar de site van Laura nog niet, dus die ga ik uitpluizen. Vroeger zette ik dat er wel eens onder, de bron Pinterest/Tumblr of We Heart it. Maar nu doe ik dat niet meer. Het geeft me ook zo’n gevoel van luiheid, alsf ik zelf de tijd niet kan nemen om foto’s te maken. Handige linkjes!

 • Dina
  22 maart 2015 at 13:58

  Wat een goede tips! Ik gebruik altijd mijn eigen foto’s en als ik ergens een mooie quote zie, maak ik die ook zelf.

 • Gina
  22 maart 2015 at 20:56

  Super fijn artikel! Ik gebruik ook eigenlijk alleen nog maar mijn eigen foto’s! Heel soms als er bedrijven zijn die er toestemming voor geven of een mail sturen, dan wil het nog wel eens voorkomen. Maar foto’s van pinterest of andere blogs doe ik niet meer.

 • Lou
  23 maart 2015 at 15:03

  Ik gebruik zelf wel vaak foto’s van Pinterest en dat soort sites, meestal link ik de foto’s naar de originele bron maar niet altijd. En het artikel van Charlotte vind ik dan ook goed om er van bewust te worden dat je foto’s niet zomaar zonder vermelding over mag nemen. Maar ‘helaas’ zeggen de kleine lettertjes van platformen als Pinterest, Tumblr enz. wat anders.
  Wel fijne tips, ik kende de meeste sites nog niet! En ik ben het er wel mee eens dat je eigen foto’s maken en delen op je blog ‘beter’ is. Ik probeer het tegenwoordig ook veel vaker! 🙂

  • Lonneke
   23 maart 2015 at 17:20

   @Lou: De kleine lettertjes van Pinterest e.d. kunnen van alles zeggen, maar zij zijn niet de eigenaar van de foto’s 🙂

   • Marieke
    24 maart 2015 at 11:37

    En ‘maar ik link toch naar de bron?’, wat vaak een argument is, is ook gewoon niet genoeg. Je moet altijd toestemming hebben.

 • Nienke
  23 maart 2015 at 16:43

  Heel handig, ik heb namelijk zelf ook een blog!

 • Marieke
  24 maart 2015 at 11:36

  AMEN! Ik heb nog een tip: eerlijkefoto.nl.
  Dat is van ANP en je kunt daar (echt wel actuele) nieuwsfoto’s kopen voor je blog voor slechts 3,50 per stuk.

 • Sanne
  29 maart 2015 at 13:03

  Wat een fijne tips! De laatste tijd maak ik eigenlijk al mijn foto’s zelf of gebruik ik Canva (ook een hele goede tip trouwens!), maar zeker in het begin gebruikte ik eigenlijk altijd foto’s van websites zoals Tumblr. Je hebt de foto’s trouwens erg mooi bewerkt! Mag ik vragen welk programma je hebt gebruikt om die collages te maken? 🙂

 • Olga
  31 maart 2015 at 07:18

  Ik verwijs tegenwoordig naar het bord op Pinterest waarop alle foto’s staan. Ik moet er nog even een iets andere oplossing voor verzinnen denk ik..

Stay weird