Instagram #1

Online

Embedden van foto’s asociaal?

15 december 2015
Instax mini - Bringinghappiness.nl

De laatste tijd lees ik op veel blogs tips over het embedden van foto’s en dan met name hoe je dit doet. Embedden kun je bijvoorbeeld doen door de originele url van de afbeelding op te zoeken en deze dan te gebruiken op je eigen blog. Je upload hem dan niet op je eigen server, maar je maakt gebruik van de server van de fotograaf. Op die manier ben je wettelijk gezien niet in overtreding. Hoewel het natuurlijk heel fijn is dat de fotograaf je niets meer kan maken als je een foto van hem/haar gebruikt blijft het, in mijn ogen, ordinair jatwerk.

Ik draai het altijd graag even om, stel dat jij heel veel tijd hebt gestoken in het maken van mooie foto’s en teksten en je ontdekte dat een andere blogger dit klakkeloos overneemt. Wees eerlijk, dat ben je toch ook niet blij?

Maar goed, het meest ergerlijk aan deze werkwijze vind ik nog wel dat je, behalve het ongevraagd gebruiken van iemand anders foto’s, je ook nog eens dataverkeer van die persoon gaat zitten stelen. Dataverkeer waar die persoon gewoon voor moet betalen! Als veel mensen namelijk een bepaalde foto gaan embedden loopt de maker van de foto wellicht tegen de limieten van zijn/haar hostingpakket aan. Hij of zij moet dan eventueel extra data bijkopen. Toen ik (eeuwen geleden) begon met bloggen werd hotlinken als iets asociaals gezien en dat is, naar mijn mening, nog steeds zo.

Kleine aanvulling: het gaat mij dus niet zozeer om het embedden vanaf Pinterest, Instagram of YouTube e.d. Zij faciliteren embedden, stellen dataverkeer beschikbaar en geven credits.

Ik heb daar geen bezwaar tegen. Als iemand bijvoorbeeld een DIY of printable van mij op die manier wil delen vind ik dat alleen maar fijn. Het gaat mij meer om rechtstreeks embedden/hotlinken vanaf andermans blog bijvoorbeeld door het gebruiken van een rechtstreeks url naar de foto zonder daarbij credits te geven. Een foto van een ander gebruiken als sfeerbeeld i.p.v. ter verwijzing naar betreffende persoon.

20150100LNNKSfeerMinoltaCameraWat is er mis met het gebruik maken van foto’s die je MAG gebruiken? Foto’s waarvan je gevraagd hebt of je ze mag gebruiken? Bovendien zijn er zat stockfoto’s te vinden online die je mag gebruiken. Ik noemde er in deze post al een aantal. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar ik vind het zomaar gebruiken van andermans foto’s (hoe legaal embedden ook mag zijn) gewoon niet netjes, laat staan dat je dan ook nog zijn/haar data misbruikt.

Gebruik eigen foto’s

Bovendien vind ik dat wanneer jij foto’s op je blog belangrijk vindt, het zaak is dat je hier tijd in steekt. Leer zelf je foto’s maken! Iedere grote blogger maakt volgens mij zelf de foto’s voor zijn of haar blog. Fotograferen kun je leren en is tegenwoordig nu eenmaal een wezenlijk onderdeel van het bloggen. Beeld doet veel! Het is een misvatting dat je allemaal dure apparatuur nodig hebt, met een simpele compactcamera of een telefoon kun je al een heel eind komen. Online zijn er tig mogelijkheden om je foto’s te bewerken en mooier te maken. Bovendien.. ik heb het altijd als een uitdaging gezien (en dat zie ik nog steeds) om steeds betere foto’s te leren maken. Je blog is overigens een stuk origineler en persoonlijker met eigen foto’s!

Ik gebruik zelf geen foto’s van anderen tenzij zij zelf aangeven dat dit mag of ik vraag toestemming. Eerlijk is eerlijk, soms is dit best lastig. Bijvoorbeeld wanneer je over een film of serie wil schrijven. Foto’s maken van je televisie is ook zo wat? En ik geef meteen toe dat ik ook niet goed weet hoe ik dit op moet lossen.

Oplossingen

▲ Er zijn WordPress plugins te vinden die hotlinken kunnen voorkomen. Ik heb er nog geen getest dus ik kan je nog niet vertellen welke fijn zijn en of ze goed werken.
▲ Je zou bijvoorbeeld ook in kunnen stellen dat mensen hun rechtermuisknop niet kunnen gebruiken op je site, maar dat vinden veel mensen heel irritant en het is helaas ook niet waterdicht. Via je browser kun je vaak alsnog de directe link van de foto achterhalen.
▲ Een giga watermerk door je foto maakt je foto een stuk minder aantrekkelijk om te gebruiken. Zelf vind ik het niet mooi en hoewel ik het lang gebruikt heb doe ik dat momenteel niet meer.
▲ Als je ontdekt dat iemand foto’s op deze manier van je gebruikt kun je de url van het origineel aanpassen óf (en dat is stiekem nog veel leuker) vervangen door een lekker gênante afbeelding 😉

Ik ben wel heel erg benieuw naar jouw mening hierover? Is er gewoon een nieuw tijdperk aangebroken waarin dit moet kunnen? Of vind je het niet netjes?

 • Linda
  15 december 2015 at 07:18

  Ik vind het ook niet zo netjes. Sowieso niet om zomaar iemand anders’ foto te gebruiken, over die bandbreedte had ik nog nooit nagedacht maar daar heb je inderdaad wel een heel goed punt. Ik heb het vast ooit wel eens gedaan maar zou het nu niet zo snel meer doen (en nu ik dit lees helemaal niet meer haha). Ik vraag me alleen af: is er een manier om erachter te komen dat iemand dit bij je doet? Want het is wel een hele flauwe manier om foto’s te gebruiken, zeker als je er vervolgens geen bron bij vermeldt, er zullen immers maar weinig mensen zijn die de URL van de afbeelding gaan bekijken… Of moet je er echt bij toeval achterkomen?

  • Lonneke
   15 december 2015 at 13:54

   @Linda: Dat weet ik eigenlijk niet moet ik zeggen. Je kunt volgens mij wel je afbeelding opzoeken via Google, maar dat wil je natuurlijk helemaal niet voor al je foto’s doen, want dat is veel te veel werk. Ik heb het idee dat je er toevallig achter moet komen.. maar ik ben er vrij zeker van dat mensen die wat technischer ingesteld zijn het makkelijker kunnen achterhalen.

 • Frauke
  15 december 2015 at 07:30

  Wow haha zijn er écht mensen die dat doen?! Ik vind het NOG asocialer dan foto’s gebruiken zonder toestemming, jeetje. Ik denk dat ik in het begin van mijn blogdagen ook wel af en toe via Pinterest een foto heb gebruikt, maar nu probeer ik echt enkel nog royalty free afbeeldingen online te zetten. En die laad ik lekker op via m’n eigen server. Supernasty als je op die manier iemands bandbreedte steelt! Ik ben tegen! X

  • Lonneke
   15 december 2015 at 09:04

   @Frauke: Ja maf hé? Ik dacht dat het iets van ‘vroeger’ was, maar het maakt eigenlijk een soort revival (helaas!)
   Joh ik heb in het begin, op web-log.nl, alleen maar plaatjes van anderen gebruikt en ik was me van geen kwaad bewust. Ik denk dat bijna iedereen zich daar wel eens schuldig aan heeft gemaakt.
   Uiteindelijk ben ik zelf mijn foto’s gaan maken en ik heb ook echt mijn site uitgeplozen en alles verwijderd wat niet van mij was. Voelt beter!

 • Marloes
  15 december 2015 at 07:55

  Ik ben het helemaal met je eens. Dat ‘content curatie’, daar vind ik wat van… Zelf gebruik ik heel af en toe foto’s van producten (bijv. Kleding) en in een van mijn artikelen heb ik 10 foto’s van inspirerende Instagrammers embed (vanaf Insta). Maar verder is alles eigen! Wat je zegt, dat is zoveel leuker! Tuurlijk, in het begin leken mijn foto’s nergens op maar ze worden steeds mooier!
  – X Marloes

 • Kim | Kimsbloglife
  15 december 2015 at 08:24

  Wauw, ik wist niet dat dit kon, laat staan dat het bandbreedte van anderen innam. Dat is inderdaad niet fijn. Maar het is soms ook zo lastig… Meestal maak ik zelf mijn foto’s of als ik zelf geen tijd heb om een gepaste foto te maken probeer ik een stockfoto te vinden, maar ik geef toe dat ik heel soms wel eens een foto ‘steel’ via Google… Ik weet dat het eigenlijk niet mag en dat het niet fijn is voor de fotograaf, maar soms zie ik bijna geen andere oplossing… Meestal zijn het dan wel originele foto’s van films of producten of zo (van het merk zelf), en dan is het ook wel reclame dus hoop ik dat het minder erg is. Als ik echt zie dat het een foto gemaakt is door een andere blogger of zo zal ik hem niet gebruiken.

  • Lonneke
   15 december 2015 at 13:58

   @Kim: Ik ben het met je eens dat het soms heel erg lastig is, maar ik doe het toch niet, omdat ik als de dood ben dat ik ineens een fikse rekening ontvang van de maker van de foto. Met embedden kun je dit voorkomen, omdat je de foto niet op je eigen server plaatst. Op zich mooi, maar het idee blijft hetzelfde. De vraag is natuurlijk is er een verschil tussen ‘gewone’ foto’s en productfoto’s. De laatste staan vaak ook in persberichten en mogen daarom volgens mij vaker wel gebruikt worden..

 • Maria
  15 december 2015 at 08:25

  Interessant artikel!

 • Karen
  15 december 2015 at 09:13

  Jep, guilty. Ik embed foto’s. Maar ik vermeld ook duidelijk een bron erbij en geef gelegenheid dat mijn lezers doorklikken op zo’n link.
  Ik vind het een lastig verhaal. Soms duurt het gewoon echt te lang om de maker van de foto te mailen en om toestemming te vragen en zeker met inspiratie artikelen kun je geen gewone stock foto’s gebruiken. Als iemand mij zou mailen of ik de geembedde foto weg kan halen, zou ik dat direct doen, maar tot nu toe heb ik nog alleen maar enthousiaste reacties terug gekregen.

  • Lonneke
   15 december 2015 at 14:01

   @Karen: Daarom vind ik inspiratie artikelen dus ook zo lastig. Ik weet gewoon niet goed hoe ik daar mee om moet gaan. Voor mij persoonlijk zit er wel een verschil in hoe je de foto’s gebruikt. Laatst had een bedrijf een foto van mij gebruikt voor reclamedoeleinden zonder toestemming.. dan ben ik gewoon echt heel erg pissig. Wil een blogger been DIY of printable van mij benoemen op zijn/haar blog met een link naar mij toe vind ik het niet erg als ze één foto gebruiken. Die mogen ze van mij ook best opslaan op hun eigen server. Ik vind het anders als ze mijn foto puur als decoratie gebruiken.
   Embed je foto’s van bijvoorbeeld Pinterest of ook rechtstreeks van de site van een blogger? Dat laatste heb ik zelf wat meer moeite mee, omdat je dan wel echt iemands bandbreedte ‘steelt’. Hoe denk je daarover?

 • Susan | susanblogt.nl
  15 december 2015 at 09:18

  Ik kende dit fenomeen helemaal niet. Vraag me af of ik mijzelf nu dom of braaf moet vinden, haha. Voor mijn blog gebruik ik vrijwel alleen eigen foto’s. Wanneer ik toch iets gebruik dat niet van mijzelf is, upload ik het zelf en zet ik de bronlink erbij. Ik vind het goed dat je dit onderwerp ter sprake maakt.

  Liefs, Susan

  • Lonneke
   15 december 2015 at 14:03

   @Susan: Je bent niet dom hoor. Wees wel voorzichtig met het uploaden van foto’s van anderen. Alleen een bronvermelding is helaas niet genoeg. Er zijn fotografen (met name de professionele) die actief (laten) zoeken naar mensen die inbreuk maken op hun rechten. Die zullen je echt een hele flinke rekening sturen als ze ontdekken dat je een foto gebruikt zonder hun toestemming. Die bedragen zijn echt hoog!

   • Susan | susanblogt.nl
    15 december 2015 at 15:47

    Oh echt serieus? Bij mijn nieuwste artikel heb ik het ook gedaan hoe ik het omschrijf. Alsnog zou ik dus een boete kunnen ontvangen? 🙁 Jeetje…

 • Veerlez
  15 december 2015 at 09:39

  Ik vind het bizar dat dit eigenlijk nog legaal is. En dat terwijl het eigenlijk zo botst met de normen en waarden die veel bloggers er op na houden. Ik zou dit dus echt niet doen. Er zijn genoeg alternatieven met foto’s die je wel mag gebruiken of ruimte waar je je eigen foto’s kan uploaden om zelf niet teveel bandwidth te verbruiken. Dus nu maar hopen dat de mensen die dit doen, er meteen mee stoppen! Dit is gewoon vet asociaal!

  • Lonneke
   15 december 2015 at 14:06

   @Veerlez: Best suf eigenlijk, maar het komt omdat de foto gewoon nog op de originele plek staat. Je hebt hem dus niet opnieuw geopenbaard. Embedden is dus veel veiliger om te doen, maar tegelijkertijd ook niet netjes.

   Veel bloggers houden er ook weer niet zoveel normen en waarden op na hoor, ze zijn er in alle soorten en maten. Het zijn net mensen 😉 Maar ik ben het met je eens dat er best veel alternatieven zijn. En tegenwoordig zijn er steeds sfeervollere foto’s te vinden.

 • Alyssa
  15 december 2015 at 09:42

  Oh ja, hotlinken, dat was ‘vroeger’ echt uit den boze! In ieder geval, dat is hoe ik het me herinner! Ik ben het met je eens hoor, ik vind het ook niet netjes. Ik vind je laatste tip vooral heel leuk, haha!

  • Lonneke
   15 december 2015 at 14:07

   @Alyssa: Ja ik heb het vroeger ook wel eens echt gedaan.. Laat ik het erop houden dat ik de foto toen door iets heel gênant iets heb vervangen. Zo grappig was dat. Ineens een site met allemaal andere afbeeldingen.
   In die zin loop je met embedden/hotlinken ook een risico, je hebt namelijk geen controle over de bron.

 • Heleen Schrijvershof
  15 december 2015 at 09:54

  Goed dat je naast het integere aspect ook de praktische, zoals bandbreedte bespreekt. Als fotograaf weet ik: het is echt te doen om je eigen foto’s te maken + ontzettend leuk natuurlijk. Pasgeleden heb ik wel de foto’s van een aantal cameratassen van een etsy shop ge-embed. Maar dat is echt iets wat ik niet zelf kan fotograferen en ik maak juist reclame voor ze + vermeld de shop daardoor uitgebreid.

  • Lonneke
   15 december 2015 at 14:09

   @Heleen Schrijvershof: Producten blijft ook altijd wel een vaag gebied. Ik heb ook wel eens afbeeldingen van Etsy gebruikt, omdat ik over betreffende shop schreef. Altijd in het belang van de verkoper en ik kan me haast niet voorstellen dat ze dat vervelend vinden.

 • Eilish
  15 december 2015 at 10:55

  Deels mee eens. Het ligt namelijk aan het onderwerp. Wanneer je gemakkelijk zelf foto’s kunt maken, okee. Maar zoals vandaag beschrijf ik 5 films. En die heb ik niet allemaal op dvd liggen. Dus daar kan ik geen foto van maken. En ik wil gewoonweg wel een beeld van de film. Dus embed ik foto’s. Verder gebruik ik eigenlijk altijd eigen foto’s. Omdat ik dat ook gewoon enorm leuk vind om te doen.

  • Daenelia
   15 december 2015 at 11:29

   Maar dat is toch anders. Je gebruikt dat promotiemateriaal wat beschikbaar is gesteld. Dat hoor je nog steeds niet te ‘embedden’, maar gewoon op je eigen server te gebruiken. Ik heb ook een filmsite, en de foto;s die ik daarvoor gebruik heb ik gewoon op mijn eigen server staan.
   De credit geef je al, doordat je de foto linkt aan de film en de acteurs. Als je een random plaatje van een filmstill gebruikt om een ander soort artikel te illustreren moet je daar ook even bij zetten van welke film die still is. Toch?

  • Puck
   15 december 2015 at 13:30

   Dat is makkelijk gedacht… Sla die foto gewoon even op op je eigen server, dat is toch niet zo’n probleem?
   Linkje naar je bron erbij. Probleem van de bandbreedte ook opgelost. Voor een filmposter gaat niemand lopen klagen om copyright, maar als je op de bandbreedte van een andere site gaat zitten en wij doen dat allemaal dan wordt zo’n site zwaar overbelast.

 • Astrid
  15 december 2015 at 10:57

  Ik ben hier eigenlijk niet mee bekend. Maar eigenlijk gebruiken wij ook nooit foto’s van andere op onze site maar maken wij gewoon onze eigen foto’s. Dit is voor ons een van de onderdelen die voor ons het ook juist zo leuk maakt.
  Het is inderdaad wel een beetje een grijs gebied voor mij als je het over films en series hebt, want je wilt toch kwalitatieve foto’s op je site maar om dan van je tv een foto maken is ook zo raar….

  • Lonneke
   15 december 2015 at 14:10

   @Astrid: Eigen foto’s is inderdaad veel leuker, maar in het geval van televisie behoorlijk lastig. Ik merk dat de meeste bloggers daar mee zitten.

 • Daenelia
  15 december 2015 at 11:09

  Hotlinken (of embedden) is inderdaad nog steeds een not done ding. Het is asociaal. Het is niet netjes. En het is geen oplossing om foto’s te kunnen gebruiken zonder credit te hoeven geven.
  Het gaat mij nog niet eens om het gebruik van de foto of het plaatje, maar echt om de bandbreedte. Ik betaal daarvoor.
  En mocht iemand een foto echt heel leuk vinden en aan mij vragen of ze die mogen gebruiken, ben ik echt niet te beroerd om te kijken wat kan. Sterker nog, ik heb mijn eigen freebies die men, na opslaan op eigen pc/server, mag gebruiken met naamsvermelding. Hotlinken van die afbeeldingen, embedden dus, zou ik echt onbeleefd vinden.
  (En ik ga hier zeker iets aan doen. Vroeger had ik een scriptje waardoor een ander plaatje getoond werd bij hotlinken. Hehehe 😛 Ik ga even iets echt kinderachtigs in elkaar zetten…)

  • Lonneke
   15 december 2015 at 14:11

   @Daenelia: oh ik ben benieuwd naar het resultaat haha. Ik vind het prettig als iemand me mailt of ze een foto mogen gebruiken en dan vind ik dat meestal ook prima. Het feit dat iemand het vraagt vind ik al zo fijn.

 • Joyce
  15 december 2015 at 12:53

  AMEN! Ik snap niet dat mensen niet gewoon eigen foto’s gebruiken of foto’s die er voor zijn om vrij te gebruiken.

  • Lonneke
   15 december 2015 at 14:12

   @Joyce: Ik ook niet, maar ik zie het dagelijks gebeuren op blogs. Bizar toch? Voor mijn gevoel is er al zoveel over gezegd en geschreven.

 • Britt • Annebrittures
  15 december 2015 at 12:55

  Sinds ik blog heb ik denk ik enkel eigen foto’s gebruikt. Het voelt toch écht niet goed om zomaar een foto van iemand anders te gebruiken? En sinds ik met dit hele virtuele dagboek gebeuren bezig ben, is het me met de paplepel in de mond gepropt dat je altijd credits moet geven? Het is via het credits geven dat ik ook in contact ben gekomen met mensen waarop ik me had geïnspireerd. (Ik snap dat embedden eigenlijk niet goed, is het dan dat je opzoek gaat naar waar de foto als eerste online kwam en hem dan opslaat op je pc en dan upload op je blog?)

  • Lonneke
   15 december 2015 at 14:13

   @Britt: Nee je slaat hem juist niet op je eigen server op. De foto blijft staan op de site van de eigenaar, je kopieert de directe link van de afbeelding en die plak je dan op je eigen website als het ware. De foto is zichtbaar op jouw site, maar wordt gehost op de server van de ander.

 • Puck
  15 december 2015 at 13:28

  Ik vind dat zo asociaal…. Andermans links gewoon gebruiken op je site. Sla het plaatje gewoon even tussen je eigen mediabestanden op en link het alsnog naar dezelfde site. Misschien is het dan weer ineens illegaal, maar ik zie het probleem (voor bijvoorbeeld films) niet.
  Van andermans foto’s blijf je zowieso af, en dit vind ik eigenlijk nog eens stukje erger dan alleen de foto kopiëren. Ik heb weleens een logo van een bedrijf gebruikt, maar die staat echt wel braaf op mijn eigen server. Mèt een link naar hun site…

  • Lonneke
   15 december 2015 at 14:15

   @Puck: Precies. Logo’s e.d. lijken me meestal ook niet het probleem en ik denk dat ook filmposters e.d. niet zo’n probleem zijn. Foto’s waar iemand tijd in heeft gestoken daar heb ik echt problemen mee. Zeker omdat je altijd even kunt vragen of je ze mag gebruiken.

 • Anouk
  15 december 2015 at 14:59

  Embedden vind ik ook niet prettig. Ik gebruik alleen andere afbeeldingen voor DIY en producttips bijvoorbeeld (met toestemming), maar wel op mijn eigen server.

 • Kimberley
  15 december 2015 at 17:14

  Eens! Ik ga even op zoek naar een goede plugin tegen hotlinken. (Korte reactie, maar ik heb er gewoon niks meer aan toe te voegen, je hebt helemaal gelijk!)

 • Elsbet | La Vie Pure
  15 december 2015 at 17:45

  Ik ben er zelf zo bang voor iets fout te doen met foto’s enzo (ik blijf het toch maar een beetje ingewikkeld vinden), dus ik maak vrijwel alle foto’s zelf. Heel af en toe gebruik ik weleens een stockfoto. Maar ik vind het nogal lastig bij de cover van een boek of foto’s van een film, hoe zit het daarbij?

  • Lonneke
   16 december 2015 at 15:04

   @Elsbet: Oh heel herkenbaar. Ik heb wel eens gratis stockfoto’s gedeeld als tip, maar zelfs dan ben ik nog angstig dat er iets tussen zit wat misschien toch niet had gemogen haha.
   Ik wil ook heel graag weten hoe het zit met de cover van een boek of een film. Soms fotografeer ik de voorkant van een boek, maar het idee blijft hetzelfde.

 • Dominique
  15 december 2015 at 19:26

  Ik vind inderdaad ook dat mensen gewoon zo veel mogelijk hun eigen foto’s moeten maken. Tuurlijk kan het eens voorkomen dat je ergens geen foto van kunt maken, maar bij een goede/populaire blogger willen zijn hoort (naar mijn mening) ook goede foto’s maken.

  • Lonneke
   16 december 2015 at 15:02

   @Dominique: Ja vind ik ook. Tenzij je echt meer op de inhoudelijke tekst zit, informatieve sites bijvoorbeeld. Ik snap wel dat fotografie dan niet je grootste prioriteit heeft. Gelukkig zijn er dan honderden, zo niet duizenden stockfoto’s te vinden 🙂

 • Tiffany
  15 december 2015 at 20:15

  Ik maak eigenlijk zo goed als al mijn foto’s zelf. ik vind het embeden wel een fijne oplossing voor bepaalde revieuw artikelen (favoriete blogs, instagram accounts, series etc) officieel mag je dit ook doen via autersrecht maar dat vind ik toch een beetje eng. Maar foto’s van andere bloggers gebruiken vind ik asociaal, ik weet hoeveel werk er gaat zitten in mooie foto’s maken. toch blijf ik foto’s van andere gebruiken eng vinden (schadeclaims etc)

  • Lonneke
   16 december 2015 at 15:01

   @Tiffany: Je hoeft het niet eng te vinden, want het mag gewoon! Het ligt een beetje aan de situatie denk ik of ik het gepast vind. Bij een verzamelpost van toffe Instagram accounts vind ik het bijvoorbeeld geen probleem. Veel van dat soort sites, zoals YouTube, faciliteren het ook.

 • Margo
  16 december 2015 at 11:49

  Could not agree more. Het excuus van ‘m’n foto’s zijn niet mooi genoeg’, nou, dan ga je het leren. Ik zit ook nog lang niet op een topniveau (ahum jouw niveau) maar het is al beter dan stel, vorig jaar. Alles valt te leren!

  Tip: In de All-in-one Security plugin zit een hotlinking-verbied functie. En nog veel meer andere functies trouwens, om je site te beveiligen.

  • Lonneke
   16 december 2015 at 14:47

   @Margo: Haha wat ontzettend lief, maar ik moet nog heel veel leren 😉 Maar het is absoluut te doen, ik ben ook verbeterd in de loop der jaren. Soms zit ik oude foto’s terug te kijken en dan denk ik, wat verschrikkelijk!
   Dank je wel voor de plugin-tip. Ik weet nog niet of ik er actief iets mee ga doen.

 • Fleur
  16 december 2015 at 12:34

  Ik doe dit regelmatig bij inspiratieposts. Ik laat de link achter de foto doorklinken naar het originele bericht, zet er een tekstlink naar het bericht bij en meestal nog een link naar de site zelf. Ik vind dit niet asociaal, maar aardig. Lijkt mij een soort gratis reclame. Als het linken geblokkeerd staat, denk ik doei dan link ik toch niet naar je ;p Ik embed de afbeelding zodat ik geen rekeningen kan krijgen. En qua bandbreedte: dat zou ik er persoonlijk wel voor over hebben als ik door een andere blogger in het zonnetje werd gezet. Bij het embedden heb je het gelukkig in eigen hand en heb je er erg veel last van dan kun je de foto verwijderen en onder een andere naam weer uploaden. In andere gevallen, ter illustratie van eigen posts

 • Fleur
  16 december 2015 at 12:37

  ..vervolg: of zonder bronvermelding is het natuurlijk een ander verhaal. Als ik de inspiratiepost gepubliceerd heb vermeld ik de bloggers in een mention als ik mijn de post op twitter deel. Mocht iemand het dan vervelend vinden dan zou ik het natuurlijk verwijderen, maar ik heb alleen nog maar positieve reacties gehad.

  • Lonneke
   16 december 2015 at 14:43

   @Fleur: Het is allemaal heel dubbel vind ik. In jouw geval schrijf je echt over betreffende blogpost en dat vind ik inderdaad gewoon aardig. Je twijfelt er wel over daarom schrijf je al dat je embed om geen rekeningen te krijgen 😉 maar ik verwacht dat de meeste bloggers het geen probleem vinden als je een foto gebruikt om naar hen te verwijzen. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg als iemand 1 foto van mij gebruikt om naar mijn blog te verwijzen, dat vind ik alleen maar lief. De vraag is alleen inderdaad hoe los je dat op? Bij het zelf uploaden (en niet vragen om toestemming) kun je een rekening krijgen, bij het embedden ben je ‘safe’, maar krijgt de ander wellicht de rekening. Dat laatste zal niet zo heel snel gebeuren tenzij degene die je foto embed echt heel veel verkeer heeft.

   Om heel eerlijk te zijn gaat het mij vooral om mensen die foto’s van anderen gebruiken om sfeer te brengen op hun eigen site. Dus zonder een enkele verwijzing naar de originele maker. Helaas zijn er mensen én bedrijven die dat doen! Als ze dan ook nog embedden.. maar goed als je daar achter komt (en dat moet natuurlijk wel gebeuren) kun je er inderdaad wat aan doen.

 • sammie
  16 december 2015 at 13:57

  Ik wist niet eens dat dit kon 🙂 Ga me er ook niet in verdiepen want ben niet van plan iemand anders z’n bandbreedte te verhogen. Bizar dat het mag.
  Als je op je website vermeld bij je voorwaarden/disclaimer/copyright dat dit niet mag, heb je dan wel iets te zeggen als iemand het dan toch doet?

  • Lonneke
   16 december 2015 at 14:45

   @Sammie: Ik geloof dat het niet mag als je maatregelen neemt om het te blokkeren, bijvoorbeeld door het gebruik van een plugin, maar pin me daar niet op vast. Ik denk dat daar op Charlotte’s Law wel informatie over is te vinden.
   Het probleem is dat de foto op de originele plek gehost blijft. Dat doe je bijvoorbeeld ook als je een YouTube filmpje deelt. Die staat op youtube, maar kun je wel weergeven op je eigen site. Zelfde principe, maar YouTube faciliteert dat ook.

 • Sheila
  18 december 2015 at 19:16

  Ik lees er nu over en denk meteen… dit zou echt nooit in me opgekomen zijn om te doen. Ik moest ook echt verder lezen om te begrijpen wat je bedoelde. Aso vind ik het. Ik zou het nooit doen en ik zou het aso vinden als iemand op die manier mijn fotografie werk gebruikt. Op pinterest vind ik het anders, want dan word je in principe gelinkt naar de pagina. En als mijn naam erbij staat (met name de Horstman Maassen Photography, waarvan ik nog steeds weer iets moet doen aan een website, lol), is dat meegenomen qua reclame. En daar weet iedereen dat het een verzamelbord is, dus niemand jat je werk. Maar wat jij bedoelt, ronduit asociaal. Ik kan me daar erg boos om maken. Net zoals ‘vroeger’ met het bloggen. Dat ik eens een volledige tekst van mijn blog op een ander blog vond. Letterlijk gekopieerd. Kom op, zeg. Doe even zelf creatief!

 • Estrella
  14 januari 2016 at 23:27

  Ik vind het ook not done om foto’s te embedden, maar eerlijk gezegd is het idee ook niet eens bij me opgekomen. Ik embed soms wel foto’s van Instagram met de code die je daarvoor kunt gebruiken, maar dan vraag ik wel alsnog toestemming aan de maker van de foto of dat oké is.

 • Danielle
  26 januari 2016 at 16:57

  Oooh Lonn, ik weet nog zo goed hoe dit op grote schaal gebeurde… ergens ruim 10 jaar terug. Het was toen inderdaad echt asociaal en een stempel als copycat kreeg je al snel. Iedereen heeft tegenwoordig toch wel een eigen hosting en kan gewoon foto’s uploaden? Oh, en dan je eigen foto’s natuurlijk he… Ik vind de laatste oplossing die je geeft echt BRILJANT!

 • Josan
  14 oktober 2016 at 23:02

  Ik stuit hier nu vandaag op. Pinterest werkt niet met mijn thema. Voor inspiratieposts heb ik 2 opties. afbeelding kopiëren en met bron op mijn site doen of embedden. Ik kies meestal voor de laatste oplossing. Verder maak ik mijn eigen foto’s zelf.

 • Week report #3 - Streets Ahead
  14 juni 2017 at 07:26

  […] Foto’s embedden? Doe dat maar gewoon niet. […]

Stay weird