Instagram #1

DIY Groen doen

DIY moestuin zonder groene vingers

5 augustus 2016
Moestuin - Bringinghappiness.nl

Eigenlijk kriebelt het al heel lang om een moestuintje aan te leggen in onze tuin. Toen wij hier kwamen wonen lag er een soort half vergaan en treurig moestuintje die wij toen maar verwijderd hebben. Inmiddels ligt daar een trampoline, maar we wilden toch iets zelf kweken. Nu heb ik niet per se heel erg groene vingers, maar ik vind het toch iets hebben om eten uit eigen tuin te halen. Een tijdje geleden hebben we al wat frambozenstruiken geplant en daar hebben we al de eerste vruchten van mogen plukken.

Man kocht een tijdje geleden via Marktplaats een paar opzetranden voor pallets en daar heeft hij zelf een moestuin op hoogte van gemaakt. Het is allemaal niet echt hogere wiskunde, maar we hebben er een bodem onder gemaakt en poten. Op deze manier staat het moestuintje wat hoger. Makkelijk met bijhouden en hopelijk blijft het ongedierte daardoor ook een beetje weg.

Moestuin - Bringinghappiness.nlMoestuin - Bringinghappiness.nlWe hebben er worteldoek ingelegd en vervolgens flink wat zand ingeschept. Het worteldoek hebben we vastgeniet aan de houten rand, zodat het niet wegzakt. Zorg er wel voor dat het doek er ruim in ligt en je het zand erin hebt gedaan, voordat je gaat nieten. Het zou zonde zijn als het doek alsnog scheurt. Het overbodige deel van de worteldoek hebben we er afgeknipt, zodat het er allemaal netjes uitziet.

Moestuin - Bringinghappiness.nlGoed, de plantjes staan erin.. en nu? Zonder gekkigheid, ik heb echt geen groene vingers hoor! Een tijdje geleden kreeg ik van een uitgever of pr-bureau (sorry ik weet het niet meer!) twee boeken opgestuurd over moestuinieren. Hoewel ik toen niet goed wist wat ik er mee moest zijn ze door Man inmiddels helemaal doorgelezen. Dat moet goed komen dus! Of niet.. 😉

Moestuin - Bringinghappiness.nlWater geven lijkt me in ieder geval altijd essentieel dus deze roze gieter is absoluut onmisbaar. Ik kocht deze roze gieter trouwens bij de Intratuin in Halsteren en echt, dat is zo’n mooi tuincentrum! Zeker rond de kerstperiode pakken ze hier altijd flink uit. Mocht je dus enigszins in de buurt wonen én van tuincentra houden dan ben je hier zeker aan het goede adres.

Moestuin - Bringinghappiness.nlMini speelt graag met water dus dat komt goed uit, want dat kan ze ons af en toe helpen. En ja, er is heus ook nog water IN de gieter gegaan.

Omdat we nog twee van deze opzetranden hebben zetten we deze er extra op (dit zie je niet op de foto). Mini vindt het namelijk heel erg leuk om met haar handen in het zand te wroeten. Met die extra rand erop kan ze er net niet bij en dat scheelt hopelijk weer wat zwarte handen op mijn witte muren.

Moestuin - Bringinghappiness.nlOverigens hebben wij nu gewoon wat plantjes bij een tuincentrum gekocht. Later wil ik me nog wel eens verdiepen in het opkweken van zaadjes en zo. Nu wil ik eerst eens zien of ik hier wat eetbaars uit kan krijgen. Ik schat dat het met het rucolaplantje hieronder wel goed gaat komen, maar of ik ook daadwerkelijk boerenkool uit eigen tuin kan eten deze winter moet ik nog zien.

Moestuin - Bringinghappiness.nl

Oh ja…

Wij kochten trouwens 4 van deze opzetranden via Marktplaats voor 10 euro. Het worteldoek, de potgrond en de plantjes komen uit een tuincentrum. Het hout voor de poten hadden wij toevallig nog liggen, maar dat kun je uiteraard kopen bij een bouwcentrum.
De boeken die ik toegestuurd kreeg zijn: ‘Stadstuinieren‘ van Mascha Schagt en ‘Een moestuin beginnen‘ van Silke Kluth.

Ben ik nog wel benieuwd.. zijn jullie al van je vakantie aan het genieten? Wat doe jij deze weken zoal? oh en heb jij toevallig nog moestuin-tips?

 • Puck
  5 augustus 2016 at 18:29

  Ik heb ook een moestuintje. Van de AH overgehouden. De broccoli is vernield door de buurtkonijnen, maar ik heb al veel sla, courgette, wortels, radijsjes en een enkele augurk mogen oogsten. Best leuk tuinieren. Ook voor iemand zonder groene vingers (want dat ben ik ook!)

 • Inge
  5 augustus 2016 at 21:32

  Wat leuk! Ik heb ook een moestuintje (als een van de weinigen niet van de AH) maar echt zelf voorgezaaid, overgeplant en inmiddels heb ik al lekkere rucola salade gegeten en 3 x sperziebonen want er hingen er een partij aan! 😀 Ik vind moestuinieren echt zo geweldig!

 • Eline
  6 augustus 2016 at 08:39

  Wat ontzettend leuk! Later wil ik ook een moestuintje aanleggen, zo leuk om groentes uit je eigen tuin te kunnen eten!

 • Ismay
  6 augustus 2016 at 11:12

  Wat ontzettend leuk en heerlijk om te lezen. Gaaf zeg dat jullie dat allemaal zo zelf hebben gemaakt – handig he zo’n man! Ik heb een tijdje geleden de moestuintjes van de AH geplant en het was leuk om de boel te zien groeien, maar inmiddels is het een plantenkerkhofje geworden.

 • Marlous
  6 augustus 2016 at 13:02

  Ah zo leuk! Ik heb ook niet echt groene vingers, al heb ik nu best wat plantjes in huis. In het begin overleefden niet alle planten het, maar nu sta ik te springen als een kind als ik zie dat er een nieuw blad aangroeit haha. Zo’n moestuin lijkt me ook super leuk, helaas heb ik geen tuin. Bij mijn vader hebben we ook een moestuin, waar we voornamelijk sla uithalen. Erg lekker, al is het soms wel een beetje tandenknarsen omdat er dan nog wat verdwaald zand tussen zit haha!

 • Anouk
  7 augustus 2016 at 20:32

  Wat ontzettend leuk! Ik heb helemaal geen groene vingers, vetplanten gaan nog dood bij mij, jammergenoeg

 • Lottes Anekdotes
  8 augustus 2016 at 21:43

  Ik droom van mijn eigen moestuintje, maar helaas slaag ik erin om letterlijk elke plant te laten doodgaan…

 • annouska
  11 augustus 2016 at 16:27

  Wat heerlijk om te doen! Mij is het tot nu nog niet echt gelukt het tot een succes te maken.

 • Sheila
  15 augustus 2016 at 20:16

  Oh joh. Wat ziet dat er mooi uit. En ook heel profi moet ik zeggen. Ik ben er zo slecht in dat zelfs de moestuintjes van AH mislukten 🙁

 • Monique | WritingMonique
  16 augustus 2016 at 08:59

  Wat zijn de foto’s leuk geworden: het ziet er zo gezellig uit om te doen! Leuk!

  • Lonneke
   17 augustus 2016 at 13:42

   @Monique: Dank je wel! Het groeit ook nog eens behoorlijk hard nu 🙂

 • Smilenotes & Nonsens - Bringing Happiness
  24 augustus 2016 at 16:32

  […] vakantie. We gaan dit jaar naar de Ardèche in Frankrijk en ik heb er zo’n zin in! ▲ Onze moestuin groeit en groeit. Tof om te zien! We hebben de eerste sla uit eigen tuin al op. ▲ Ik heb een […]

 • Vrije Tijd Info
  11 augustus 2017 at 09:47

  Leuk artikel! Ik ben sinds kort ook bezig met m’n eigen moestuin. De rode en gele paprika’tjes beginnen te groeien, evenals de basilicum, salie en peultjes. Alleen de aubergines willen nog niet echt. Weet jij hoe lang het duurt voordat daar vruchten aan gaan groeien?
  Groetjes,
  Marieke van Zwieten

Stay weird