Instagram #1

Boeken Reviews

Boek: Sarah Stovell – Mijn hart van hout

25 januari 2014

Titel: Mijn hart van hout
Auteur: Sarah Stovell
Oordeel: ** ** ** **

mijnhartvanhout

Dit is weer typisch zo’n boek die ik in een keer uit wil lezen. En dan ontbreekt de tijd eigenlijk, maar toch wil je lezen. Indrukwekkend boek over slavernij. Het verhaal wordt vanuit oogpunt van een jonge slavin, Hunny verteld en vanuit het perspectief van de gouvernante Rose. Het is bizar om te bedenken dat nog niet eens zo heel lang geleden de ene mens de andere mens als slaaf hield. Sterker nog, Nederlanders hebben daar een groot deel aan bijgedragen. Een stukje geschiedenis waar we niet trots op hoeven te zijn.

In het kort:

“Jefferson City, Missouri, 1854. Hunny, een jonge slavin, zit in de gevangenis op beschuldiging van moord. Ze is hoogzwanger en voelt dat haar baby op komst is. Ze weet dat ze daarna waarschijnlijk zal worden opgehangen.
Onverschrokken en trots vertelt Hunny de haar toegewezen advocaat haar levensverhaal: van haar ontvoering als kind uit een Afrikaans dorp tot de mishandeling door haar Baas op diens afgelegen plantage. Ook vertelt ze over Rose, een vrouw uit een andere wereld, die eveneens voor Baas werkte en op wie haar hoop gevestigd is.
Hampshire, Engeland, 1849. Rose werkt als gouvernante voor een rijke familie. Ze adoreert Charles en baby Isabella, de twee kinderen onder haar hoede, maar leeft noodgedwongen in een isolement: ze mag zich niet mengen onder het andere personeel. Als door ingrijpende gebeurtenissen haar diensten niet meer nodig zijn, besluit ze een betrekking als gouvernante aan te nemen in Amerika, voor de dochters van de eigenaar van een plantage. Rose bekommert zich daar al snel om het slavenmeisje Hunny, maar ze blijkt ook een verborgen motief te hebben als zij betrokken raakt bij Hunny’s hartverscheurende lot.”

Dit boek is echt een aanrader om te lezen. Ruim wel wat tijd in, want eenmaal begonnen moet het uit.

 • Susanne
  26 januari 2014 at 10:41

  Deze gaat op mijn ‘to read’ lijstje, klinkt goed!

 • Michelle
  26 januari 2014 at 12:03

  Ik zet hem gelijk op mijn lijstje! Klinkt indrukwekkend.
  Xx

 • Dita
  26 januari 2014 at 14:20

  Klinkt erg indrukwekkend, ik ben wel benieuwd.

 • Saskia
  26 januari 2014 at 21:49

  Klinkt als een erg goed boek. Ik heb helaas al zoveel op de to-read lijst staan. En ik kom gewoon niet aan lezen toe 🙁
  Ik ga ‘m er toch bijzetten …

  • Lnnk
   27 januari 2014 at 17:35

   @Saskia: Herkenbaar probleem 😉

Stay weird